Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μαζικές διαδηλώσεις σε Τίρανα και Βελιγράδι
Τα Βαλκάνια ξαναδιαλύονται
Ο διαμελισμός του Κοσόβου

Για άλλη μια φορά τα Βαλκάνια παίζουν ρόλο «μήτρας εξελίξεων» –οι οποίες θα έχουν ως κύριο άξονα το Κόσοβο– προκαλώντας έντονες ανησυχίες σε Ευρώπη και Δύση συνολικά, και τα όσα διαδραματίζονται, δημοσίως ή όχι, έχουν ονομαστεί –καταχρηστικά είναι η αλήθεια– «Βαλκανική Άνοιξη».

Και αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση επέλεξε να επισπεύσει τις εξελίξεις και να κλείσει τη Συμφωνία των Πρεσπών… Ο άλλος βασικός λόγος ήταν η αποτροπή της εδραίωσης της τουρκικής διείσδυσης και η μετατροπή των Σκοπίων σε προτεκτοράτο τους. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει, εδώ και αρκετό καιρό, ένα ανεπίσημο ενημερωτικό έγγραφο από μια ομάδα διπλωματών του υπουργείου Εξωτερικών που ασχολήθηκε επισταμένως με τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, αλλά και άκρως διαβαθμισμένη ενημέρωση από ξένες κυβερνήσεις, που συνέκλιναν στο εξής συμπέρασμα: τα Βαλκάνια αναμένεται να αποτελέσουν θρυαλλίδα εξελίξεων και η Ελλάδα θα αποτελεί τον μοναδικό θύλακα σταθερότητας και ασφάλειας εάν επιλύσει τα προβλήματα με τους βόρειους γείτονές της. Και αυτό, επειδή η αποσταθεροποίηση θα συμπεριελάμβανε και τα Σκόπια αφού το αλβανικό τμήμα των Σκοπίων γύρω από το Τέτοβο, θεωρούνταν σίγουρο ότι θα ήταν μέρος της σκακιέρας αλλαγών των συνόρων. Σε όλες τις δυτικές πρεσβείες στην Αθήνα, είναι κοινός τόπος πια, ότι στα Βαλκάνια θα πραγματοποιηθεί μια ευρεία επαναχάραξη συνόρων, με κεντρικό άξονα το Κόσοβο. Απλά, αυτό που αγνοούν ακόμη, όπως έλεγε πρέσβης χώρας της Ε.Ε. σε Έλληνα συνάδελφό του, είναι η ακριβής ημερομηνία… Τα όσα λαμβάνουν χώρα αυτό το διάστημα στα Βαλκάνια, μπορεί να είναι άσχετα μεταξύ τους, αλλά οι μυημένοι επιμένουν ότι συνδέονται αφού έχουν ως κοινό παρανομαστή την στόχευση ευρύτατων αλλαγών στο πολιτικό προσωπικό. Αλβανία Η Αλβανία είναι το κυρίως θέατρο των εξελίξεων, όπου οι μαζικές αντιδράσεις κατά του Έντι Ράμα συνεχίζονται αμείωτες, ενώ τον έχουν εγκαταλείψει όλοι οι μέχρι πρότινος σύμμαχοί του στο εσωτερικό. Σε δεύτερη μοίρα έρχεται το Μαυροβούνιο, και στη συνέχεια η Σερβία, όπου και εκεί οι διαδηλώσεις είναι σφοδρές κατά των κυβερνήσεων, και σε τρίτο επίπεδο η Βοσνία – Ερζεγοβίνη, η οποία αναμένεται να αποτελέσει θύμα αυτών των ανακατατάξεων, σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν. Κοινό επιχείρημα των διαμαρτυρόμενων είναι η διαφθορά των κυβερνήσεών τους. Πρόσφατα, σε συζήτηση που είχε Έλληνας διπλωμάτης με δύο Ευρωπαίους συναδέλφους του, συμπέρανε το εξής: η Ε.Ε. επιθυμεί να εντάξει κάποια στιγμή τα Δυτικά Βαλκάνια στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα, αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να υπάρχει «καθαρή εικόνα», χωρίς εκκρεμότητες και διαφορές. Παράλληλα, η γενικευμένη και επιδημική διαφθορά στις βαλκανικές χώρες, είναι εμπόδιο για την ενσωμάτωση ή για την έναρξη διαδικασιών ενσωμάτωσης. Από την άλλη πλευρά, οι Ηνωμένες Πολιτείες επιχειρούν κα αυτές να εδραιώσουν την ισχύ τους στο χώρο, ενώ το ίδιο επιδιώκουν και οι Ρώσοι. Την παρούσα στιγμή, τα στρατηγικά συμφέροντα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ συμπίπτουν, κόντρα σε αυτά της Μόσχας. Αυτό είναι το φόντο υπό το οποίο λαμβάνουν χώρα οι εξελίξεις.

Μαζικές διαδηλώσεις σε Τίρανα και Βελιγράδι

Τα ηνία των μαζικών διαδηλώσεων που αμφισβητούν τις κυβερνήσεις στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων έχει η Αλβανία, όπου σχεδόν καθημερινά πραγματοποιούνται μεγάλες συγκεντρώσεις δεκάδων χιλιάδων οργισμένων διαδηλωτών έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου στα Τίρανα. Τις συγκεντρώσεις οργανώνει το Δημοκρατικό Κόμμα. Τα σοβαρά επεισόδια και οι βιαιοπραγίες είναι καθημερινό φαινόμενο, αλλά ο Ράμα δείχνει να κρατάει. Για την ώρα… Ο επικεφαλής του Δημοκρατικού Κόμματος Λουλζίμ Μπάσα κατηγόρησε την κυβέρνηση του Ράμα για διαφθορά και σχέσεις με το οργανωμένο έγκλημα. Στη Σερβία, οι μαζικές διαδηλώσεις συνεχίζονται επί 12η βδομάδα. Με σύνθημα «είμαι κι εγώ ένας από τα 5 εκατομμύρια» (#1od5miliona), κάθε Σάββατο δεκάδες χιλιάδες Σέρβοι διαδηλωτές στο Βελιγράδι, διαμαρτύρονται κατά της διαφθοράς και του αυταρχισμού της κυβέρνησης του Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Παρόμοιες διαδηλώσεις, αν και μικρότερου μεγέθους, γίνονται και σε άλλες πενήντα μικρές και μεγάλες πόλεις της Σερβίας. Τις διαδηλώσεις στηρίζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που συνασπίστηκαν συγκυριακά δημιουργώντας τη λεγόμενη «Savez za Srbiju» («Ένωση για τη Σερβία»), η οποία έχει ως κύριο αίτημά της την παραίτηση της κυβέρνησης Βούτσιτς, τη συγκρότηση «μεταβατικής κυβέρνησης τεχνοκρατών», που θα προωθήσει την κάθαρση, καθώς και τη διενέργεια ελεύθερων εκλογών μέσα σε ένα χρόνο. Στην Μπάνια Λούκα, την πρωτεύουσα της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, οι μαζικές διαδηλώσεις των Σερβοβόσνιων κορυφώθηκαν κατά την περίοδο των εορτών στην κεντρική πλατεία Κράινα, με κύριο σύνθημα το «Δικαιοσύνη για τον Ντάβιντ» και αίτημα την κάθαρση από τη διαφθορά στην τοπική αστυνομία και στη σερβοβοσνιακή κυβέρνηση, η οποία κατηγορείται για δεσμούς με το οργανωμένο έγκλημα. Οι διαδηλώσεις, η οργή και η αγανάκτηση των Σερβοβόσνιων διαδηλωτών δεν έχει καταλαγιάσει, καθώς φαίνεται πως υπάρχει ένα είδος αλληλεγγύης και με τους διαδηλωτές στη γειτονική Σερβία. Στο γειτονικό Μαυροβούνιο, μέλος του ΝΑΤΟ από το 2017, οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που συγκλόνισαν αυτή τη μικρή βαλκανική χώρα στα τέλη Ιανουαρίου, ήταν μια διαμαρτυρία για τη δύσκολη οικονομική κατάσταση των πολιτών και για την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος. Κάποιοι διαδηλωτές έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν τις παραιτήσεις του προέδρου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και του γενικού εισαγγελέα για το οργανωμένο έγκλημα. Αυτή η διαδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από το κτίριο της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στη Ποντγκόριτσα, και συμμετείχαν περίπου 10.000 άτομα, αριθμός μεγάλος για μια χώρα με συνολικό πληθυσμό 650.000 κατοίκων. Οι διαδηλωτές προειδοποίησαν πωςθα επανέλθουν αν δουν υψηλότερες τιμές στον επόμενο λογαριασμό ρεύματος, και από ό,τι φαίνεται πλησιάζει η ώρα για να τηρήσουν την υπόσχεσή τους.

Ο διαμελισμός του Κοσόβου

Οι πληροφορίες που υπάρχουν, κατά κύριο λόγο από διπλωματικούς αλλά και στρατιωτικούς κύκλους, αναφέρουν τα εξής: το Κοσυφοπέδιο θα αποσχιστεί από τη Σερβία και αρχικά θα παραμείνει ως ανεξάρτητο κράτος υπό την προστασία του ΟΗΕ. Προτεκτοράτο με λίγα λόγια. Όμως, η Σερβία, για να μην αντιδράσει, θα λάβει ως «αντάλλαγμα» το σερβικό τμήμα του Κοσόβου, τις περιοχές όπου ζουν οι Σέρβοι, καθώς και το τμήμα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, που αποκαλείται «Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας». Σήμερα αποτελεί μια αυτόνομη περιοχή στο πλαίσιο της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης. Το Σύνταγμά της ορίζει πως είναι μία εδαφικά ενιαία και αδιαίρετη συνταγματική και νομική οντότητα της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης, που εκτελεί ανεξάρτητα συνταγματική, νομοθετική, εκτελεστική και δικαστική λειτουργία, ενώ η εθνοσυνέλευση και η κυβέρνησή της εδρεύουν στην Μπάνια Λούκα. Το κακό για τη Βοσνία είναι πως η Σερβική Δημοκρατία καταλαμβάνει το 49% του εδάφους της Βοσνίας και το 40% του πληθυσμού. Το ότι σήμερα κυβερνά η εθνικίστρια Ζέλικα Τσβιγιάνοβιτς δεν είναι ευχάριστο μήνυμα για τους μετριοπαθείς. Επίσης ένα μέρος της Βοσνίας, διεκδικεί και το Κόσοβο. Με τη Συμφωνία των Πρεσπών, σύμφωνα με έμπειρο διπλωματικό αναλυτή, «κλείνει το θέμα απόσχισης των Αλβανών του Τετόβου», κάτι που παραδέχονται, πια, ανοιχτά και οι ίδιοι. Οπότε, τα Σκόπια γλιτώνουν από τη θύελλα των μελλοντικών εξελίξεων. Οι αντιδράσεις σε Τίρανα, Βελιγράδι, Σεράγεβο και Ποντγκόριτσα στοχεύουν στις αλλαγές των προσώπων που βρίσκονται στα ηνία της χώρας, κάτι όμως που είναι πολύ δύσκολο για την ώρα. Διπλωμάτες εκτιμούν όμως, πως εάν γίνει η αρχή, τότε δύσκολα θα συγκρατηθεί ο ασκός του Αιόλου, παραπέμποντας στην «Αραβική Άνοιξη» όπου η η Τυνησία –η πλέον απροσδόκητη χώρα– έκανε την αρχή. Το θέμα είναι πως στην Αλβανία, το Μαυροβούνιο και (λιγότερο) τη Σερβία, η ηγετική ομάδα είναι ταυτισμένη με το κράτος και τους μηχανισμούς του, ενώ κατηγορούνται ότι συνεργάζονται άψογα με το οργανωμένο έγκλημα, το οποίο φέρεται να είναι ένας βασικός υποστηρικτικός πυλώνας της εξουσίας τους.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα