Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μακρόν από την Πνύκα: Επανεκκίνηση της Ευρώπης, με τολμηρές αλλαγές

Στην ανάγκη επανεκκίνησης της Ευρώπης, με τολμηρές αλλαγές, σημείωσε ο Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν κατά την ομιλία του στον λόφο της Πνύκας, μιλώντας για περισσότερη και πιο δημοκρατική Ευρώπη και προτείνοντας έναν οδικό χάρτη για το μέλλον της. 

Μιλώντας στα ελληνικά ξεκίνησε την ομιλία του ο Γάλλος Πρόεδρος ο οποίος εξέφρασε το θαυμασμό του στην Αθηναϊκή Δημοκρατία σημειώνοντας ότι «εδώ οι Αθηναίοι πήραν το ρίσκο να αναθέσουν την ευθύνη των αποφάσεων στους πολλούς. Τι κάναμε εμείς οι Ευρωπαίοι για τη Δημοκρατία; Έλεγε ο Περικλής τις σχέσεις μας με την πολιτεία τις διέπει η ελευθερία και δεν πρέπει να υπάρχει καχυποψία στις καθημερινές μας σχέσεις. Θέλω να σας μιλήσω με τη γλώσσα της αλήθειας. Στην Ευρώπη σήμερα η εμπιστοσύνη απειλείται. Η ελληνική κρίση αφορά την Ευρώπη. Είναι μία αποτυχία της Ευρώπης. Πρέπει να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη; Πρέπει να υποχωρήσουμε και να περνάμε από τη μία κρίση στην άλλη; Αυτό θα ήταν διπλό λάθος. Η Ευρώπη οικοδομήθηκε ξεπερνώντας πολέμους. Η Ευρώπη ήταν και είναι μεταμόρφωση. Αυτοί που θέλουν να την εγκλωβίσουν σε μία άκαμπτη ταυτότητα δεν γνωρίζουν».

«Ο κόσμος χρειάζεται την Ευρώπη. Το να σχεδιάσουμε το τέλος της θα ήταν αυτοκτονία. Θα πρέπει να βρούμε τη δύναμη να επανεκκινήσουμε την Ευρώπη» πρόσθεσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γάλλος Πρόεδρος υποστήριξε ότι χρειάζεται επανάκτηση της κυριαρχίας. «Αυτό θεωρώ προτεραιότητα. Θέλω να διαλέξουμε τους τρόπους που θα οικοδομήσουμε το μέλλον. Η εθνική κυριαρχία δεν θα πρέπει να είναι μόνο όργανο στα χέρια αυτών που θέλουν να πολεμήσουν την Ευρώπη. Η πραγματική εθνική κυριαρχία πρέπει να οικοδομηθεί μέσα στην Ευρώπη. Που μας επιτρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας» τόνισε και σημείωσε ότι «οι προκλήσεις δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν από τα κράτη και τα έθνη, κοιτάξτε την κλιματική αλλαγή, την οικονομική κρίση, τη μετανάστευση, την τρομοκρατία. Σήμερα όλα αμφισβητούνται. Απέναντι στις νέες απειλές και την οικονομική κρίση ποια είναι η προστασία; Είναι δυνατόν να προστατευτεί ένα κράτος μόνο του; Η σωστή κλίμακα για να προστατευτούμε είναι η Ευρώπη».

Αναφερόμενος στην ελληνική οικονομική κρίση υπογράμμισε ότι «πολλές φορές στην Ευρώπη είπαμε ψέματα. Είπαμε ότι η Ελλάδα μπορεί να συνεχίσει χωρίς μεταρρυθμίσεις και αλλαγές. Ποιος πλήρωσε τα ψέματα; Ο ελληνικός λαός και όχι αυτοί που τα είπαν. Έχουμε ρήγματα στον κοινωνικό ιστό γιατί χάσαμε τον άξονα στον οποίο λειτουργούσαμε. Ένα είδος εμφυλίου πολέμου. Προτιμήσαμε να επιμένουμε στις προδοσίες και στις διαφορές. Πώς μπορεί η Ευρώπη να γίνει μία δύναμη που θα προασπίζεται τις αξίες μας έναντι αυταρχικών καθεστώτων; Να συνδυάσουμε την αλληλεγγύη και την υπευθυνότητα».

Ο Γάλλος Πρόεδρος πρότεινε ένα οδικό χάρτη για την οικοδόμηση της Ευρώπης της επόμενης 10ετίας. «Από την αρχή του 2018 να υποβάλουμε τους νέους στόχους και επιθυμώ οι στόχοι να στηριχτούν σε όλα τα κράτη – μέλη. Να γίνει διαβούλευση έξι μηνών σε όλα τα μέλη με τη συμμετοχή των πολιτών» είπε και πρόσθεσε: «πρέπει να φτιάξουμε ένα κοινοβούλιο της Ευρωζώνης για όλους αυτούς που λαμβάνουν αποφάσεις. Αυτό δεν υπάρχει. Η ουσία δεν είναι να λατρεύει κανείς τους κανόνες. Δεν θα γίνει τίποτα με την καχυποψία. Οι προδοσίες της ευρωπαϊκής ιδέας έχουν διαβρώσει την εμπιστοσύνη. Εμείς οι Ευρωπαίοι μοιραζόμαστε μία κοινή μοίρα και θα πρέπει να ξαναβρούμε αυτή την κατεύθυνση για να ξαναπετύχουμε την εμπιστοσύνη».

«Είναι ευθύνη της δικής μας γενιάς να δώσουμε μία δυνατή Ευρώπη στους νέους. Πολλοί θα μου πουν να αλλάξουμε τα άρθρα, τη συνθήκη. Όλα αυτά μας κάνουν να χανόμαστε στον λαβύρινθο. Δεν θα πρέπει να φοβόμαστε αυτό που δεν φοβήθηκαν οι προηγούμενες γενιές» τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν και έκλεισε την ομιλία του με στίχους του Γιώργου Σεφέρη: Για να ζήσεις ένα θαύμα, πρέπει να σπείρεις το αίμα σου στις οχτώ γωνιές των ανέμων. Γιατί το θαύμα δεν είναι πουθενά, παρά κυκλοφορεί μέσα στις φλέβες των ανθρώπων».

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας αφού καλωσόρισε τον Πρόεδρο της Γαλλίας, στον τόπο που η δημοκρατία έκανε τα πρώτα της βήματα και άναψε τη φλόγα για να φωτίσει όλη την οικουμένη τόνισε: στέλνουμε ένα μήνυμα σε ολόκληρο τον κόσμο. Είμαστε αποφασισμένοι να προωθήσουμε τον διάλογο για ένα νέο συμβόλαιο δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Για μια επανίδρυση. Ισονομία μεταξύ των πολιτών και των κρατών».
Σημείωσε ότι η πρόσφατη χρηματοπιστωτική κρίση μετεξελίχθηκε σε κρίση δημοκρατίας και κρίση πολιτικής. Διέβρωσε τη δημοκρατική νομιμοποίηση της ευρωπαϊκής ενοποίησης. Διεύρυνε τις ανισότητες όχι μόνο μεταξύ των κρατών μελών αλλά και μεταξύ των πολιτών στο εσωτερικό των κρατών μελών Και απομάκρυνε την Ευρώπη από τις ιδρυτικές της αξίες και τόνισε: «Αυτή η Ευρώπη δεν μας αξίζει. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε να την αλλάξουμε. Αυτή την Ευρώπη πρέπει να την αλλάξουμε».

Υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε μια περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη και γι’ αυτό το λόγο είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης.
«Πιστεύω πως πρέπει και μπορούμε να αναχαιτίσουμε το φορολογικό ανταγωνισμό ανάμεσα στα κράτη-μέλη. Και, παράλληλα, να επιτρέψουμε περισσότερο δημοσιονομικό χώρο στις εθνικές κυβερνήσεις, ώστε να τηρούν τους κοινούς κανόνες αλλά ταυτόχρονα να έχουν και τη δυνατότητα να εφαρμόσουν το πρόγραμμα με βάση το οποίο έχουν εκλεγεί. Γιατί η δημοσιονομική πολιτική δεν πρέπει να αμφισβητεί την αρχή της λαϊκής κυριαρχίας, αλλά να βρίσκεται διαρκώς σε πλαίσιο διαφάνειας και λογοδοσίας, ιδιαίτερα δε, σε ό,τι αφορά τη διαχείριση των δημόσιων πόρων» τόνισε ο πρωθυπουργός.

«Σε αυτό το προγραμματικό πλαίσιο, θα μπορούσε πράγματι να έχει ουσιαστικό ρόλο ένας υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα υπόκειται όμως σε δημοκρατική λογοδοσία, όπως ο κάθε υπουργός Οικονομικών στην Ευρώπη. Και θα είναι επιφορτισμένος με τη διαχείριση των κοινών εργαλείων πολιτικής» είπε.
Αναφερόμενος στην κοινωνική πολιτική της Ευρώπης σημείωσε ότι «όσο χρειαζόμαστε έναν υπουργό οικονομικών, άλλο τόσο χρειαζόμαστε και έναν υπουργό κοινωνικής συνοχής της ευρωζώνης. Γιατί η απουσία αξιόπιστων δεσμεύσεων σε κοινωνικούς στόχους δεν είναι μια απλή τεχνοκρατική στρέβλωση» και πρόσθεσε «Γι’ αυτό είναι ζωτική ανάγκη να συγκροτήσουμε έναν πολιτικά και νομικά ισχυρό Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Έναν πυλώνα, όχι απλή διακήρυξη δικαιωμάτων και προθέσεων».
Μιλώντας για την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου της δημοκρατίας, του ελέγχου και της λογοδοσίας προς στους ευρωπαίους πολίτες υπογράμμισε ότι «δε μπορεί μόνο ο υπουργός οικονομικών ή ο υπουργός της κοινωνικής συνοχής της ευρωζώνης, να αποφασίζουν πίσω από κλειστές πόρτες. Αλλά να υπόκεινται στο διαρκή δημοκρατικό έλεγχο και λογοδοσία. Πράγμα που συνεπάγεται και τη συγκρότηση ενός Κοινοβουλίου της Ευρωζώνης, όχι με διακοσμητικό, αλλά με αποφασιστικό ρόλο, ισχυρότερο από τον αντίστοιχο ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Ο Αλέξης Τσίπρας ολοκλήρωσε την ομιλία του σημειώνοντας ότι η σημερινή Ευρώπη δεν έχει μέλλον και υπογράμμισε ότι «Με ενότητα, στοχασμό, θάρρος, δημοκρατική θέληση, και με σημαία τις αξίες της αθηναϊκής δημοκρατίας, της γαλλικής επανάστασης και του ευρωπαϊκού διαφωτισμού, οφείλουμε να την αλλάξουμε. Να δώσουμε την ειρηνική μάχη για να την αλλάξουμε. Πρέπει και μπορούμε. Και αξίζει το κόπο να αγωνιστούμε για να το πετύχουμε».

Στην εκδήλωση στον ιερό χώρο της Πνύκας παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, το σύνολο του υπουργικού συμβουλίου, διπλωμάτες καθώς και παιδιά από το Γαλλικό σχολείο.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση