Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Μείωση αμοιβής αντί απολύσεων…

Προκειμένου μια επιχείρηση να μην απολύσει εργαζομένους σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων θα μπορεί να ζητήσει κόψιμο των αμοιβών από το επίπεδο της κλαδικής σύμβασης σε αυτό του βασικού μισθού που ορίζεται με κυβερνητική απόφαση.

Περισσότερο ευέλικτο το εργασιακό τοπίο και περισσότερο δεσμευτικές τις αποφάσεις για τις απεργίες προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση με εννέα διατάξεις που σχεδιάζει να εισαγάγει στο αναμενόμενο αναπτυξιακό νομοσχέδιο. Το πρώτο μέτρο ουσιαστικά αφορά σε μια εξελιγμένη μορφή των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης (ΤΣΑ), που συζητήθηκαν εκτενώς πριν 20 χρόνια, ώστε να εφαρμοστούν για την αποτροπή της αποβιομηχανοποίησης. Τώρα επανέρχονται σε επιχειρηματικό επίπεδο και αφορούν στη ρήτρα εξαίρεσης που θα μπορεί να περιλαμβάνεται ως όρος στις κλαδικές συμβάσεις που συνυπογράφουν εργοδότες και εργαζόμενοι, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Προκειμένου μια επιχείρηση να μην απολύσει εργαζομένους σε περιπτώσεις αναδιαρθρώσεων (μείωση παραγωγής κ.ά.) θα μπορεί να ζητήσει υποβίβαση των αμοιβών από το επίπεδο της κλαδική σύμβασης σε αυτό του βασικού μισθού που ορίζεται με κυβερνητική απόφαση (650 ευρώ σήμερα, συν τυχόν επιδόματα). Μεταξύ των κριτηρίων ισχύος της ρήτρας εξαίρεσης θα είναι, για παράδειγμα, το ποσοστό ανεργίας. Συγκεκριμένα, θα προβλέπεται ως προϋπόθεση για την εξαίρεση η ύπαρξη ποσοστού ανεργίας υψηΜΕΙΩΣΗ ΑΜΟΙΒΗΣ ΑΝΤΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ… λότερου από τον εθνικό μέσο όρο, στην περιφέρεια όπου δραστηριοποιούνται οι εν λόγω επιχειρήσεις. Εξαίρεση μπορεί, επίσης, να προβλέπεται για τις νεοφυείς επιχειρήσεις που έχουν δημιουργηθεί από νέους έως 25 ετών, όπως επίσης και για τις επιχειρήσεις κοινωνικής οικονομίας. Με άλλη διάταξη όποιος μισθωτός το επιθυμεί, θα μπορεί να θεωρεί ότι λύθηκε η εργασιακή του σχέση με πρωτοβουλία της επιχείρησης μετά από καθυστέρηση καταβολής μισθών δύο μηνών… Κατά συνέπεια, θα μπορεί να διεκδικήσει τα δεδουλευμένα, την αποζημίωσή του και, το κυριότερο, να λάβει επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ. Έτσι, χιλιάδες εγκλωβισμένοι εργαζόμενοι που παραμένουν απλήρωτοι για πολλούς μήνες, θα έχουν ένα κάποιο εισόδημα, ενώ η νέα διάταξη θα ξεκαθαρίζει ότι η καθυστέρηση καταβολής δεδουλευμένων για περισσότερους από δύο μήνες θεωρείται μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Να σημειωθεί ότι προβλέπεται εδώ και δύο χρόνια η λύση της σχέσης εργασίας με υπαιτιότητα του εργοδότη, σε περίπτωση μη καταβολής των δεδουλευμένων, αλλά δεν αναφέρεται σαφώς ο χρόνος αυτής της καθυστέρησης. Απλώς γίνεται μνεία σε «αξιόλογη καθυστέρηση», η οποία τώρα προσδιορίζεται στο δίμηνο.

9 διατάξεις αλλάζουν τον εργασιακό χάρτη

Μέρος των εξαγγελιών θα κάνει αυτό το Σαββατοκύριακο, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ενώ αμέσως μετά θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση το σχετικό νομοσχέδιο. Στόχος είναι ο νέος αναπτυξιακός νόμος να ισχύσει εντός του Σεπτεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση έχει βάλει στόχο την εκκίνηση της Οικονομίας. Και ο Σεπτέμβριος θεωρείται ο πρώτος μήνας της «νέας οικονομικής χρονιάς». Πόσο μάλιστα όταν τον τρέχοντα μήνα θα έρθει, στην Αθήνα, το κλιμάκιο των ελεγκτών για την τακτική αξιολόγηση των οικονομικών της χώρας και η κυβέρνηση θέλει να κλείσει γρήγορα και θετικά την εν λόγω εκκρεμότητα, ενώ θα συνταχθεί και το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού, όπου θα αποτυπωθεί ευκρινώς η νέα οικονομική πολιτική, θα προβλεφθούν τα κονδύλια για τους φτωχούς και τους παιδικούς σταθμούς (για την περίοδο 2020-2021), ενώ θα διατυπωθούν με κάθε λεπτομέρεια οι νέες φοροελαφρύνσεις. Στους κυβερνητικούς σχεδιασμούς περιλαμβάνεται η εξαίρεση εφαρμογής των κλαδικών συμβάσεων στις περιπτώσεις που μια επιχείρηση αντιμετωπίζει πρόβλημα βιωσιμότητας και η ανεργία στην περιοχή είναι άνω του μέσου όρου, ο μισθωτός θα έχει δικαίωμα να ισχυρίζεται ότι απολύθηκε από την επιχείρηση μετά από μη καταβολή μισθών δύο μηνών, και άρα να λαμβάνει επίδομα ανεργίας, στις περιπτώσεις υπερωρίας στη μερική απασχόληση (άνω των τεσσάρων ωρών την ημέρα) η προσαύξηση στο ωρομίσθιο θα είναι συν 10%, και στις περιπτώσεις εφαρμογής του εργοσήμου θα δηλώνονται τα στοιχεία του εργαζομένου στο ηλεκτρονικό μητρώο, τα συνδικάτα θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό μητρώο, θα απαιτείται η έγκριση του 50% των εργαζομένων για την κήρυξη απεργίας, οι εργοδότες θα είναι υποχρεωμένοι να χρηματοδοτούν ή να δημιουργούν ηλεκτρονική σελίδα στο διαδίκτυο όπου οι εργαζόμενοι θα εκφράζουν τις απόψεις τους, θεσπίζονται και νέες διευκολύνσεις για την ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 120 δόσεις, ενώ γίνεται πιο αυστηρό το καθεστώς κατάθεσης των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ για τον αριθμό των απασχολουμένων) στους στρατηγικούς κακοπληρωτές…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα