Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μείωση ασφαλίστρων για περισσότερες προσλήψεις
Δικαίωμα ελεύθερης επιλογής επικουρικού μεταξύ ΕΤΕΑΕΠ και ιδιωτικών ασφαλιστικών εισφορών από το 2021.

Ανάσες» απασχόλησης αναμένεται να προσφέρουν τόσο η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τους μισθωτούς (από το 2020) όσο και η ελεύθερη επιλογή επικουρικού Ταμείου μεταξύ του δημόσιου ΕΤΕΑΕΠ και των ιδιωτικών ασφαλιστικών εισφορών (2021). Και τα δύο αποτελούν προγραμματικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, ωστόσο η εφαρμογή τους δεν θα γίνει άμεσα, ούτε στο βάθος που έχει προγραμματιστεί. Και τούτο, γιατί προκύπτει μεγάλο οικονομικό «άνοιγμα» για τους υφιστάμενους φορείς ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ. Κατ’ αρχήν, η μείωση έως και 25% των ασφαλίστρων για κύρια σύνταξη (από 20% σε 15%) δημιουργεί οικονομικό πρόβλημα έως και 3 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ (σε πλήρη εφαρμογή του μέτρου). Ποσό που μπορεί να αντισταθμιστεί μόνο με την αύξηση των εσόδων από τη «μαύρη» – ανασφάλιστη εργασία. Η κυβέρνηση έχει προγραμματίσει να εφαρμόσει την εν λόγω ελάφρυνση τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τους μισθωτούς, από τις αρχές του 2020 και σταδιακά σε βάθος 5ετίας, ώστε να απορροφηθεί το κόστος για τον ΕΦΚΑ (η μείωση να είναι της τάξης των 600 εκατ. ευρώ το χρόνο και να αντισταθμίζεται από αντίστοιχη αύξηση των ασφαλισμένων).

Ωστόσο, ο ΕΦΚΑ αναμένεται να παρουσιάσει φέτος υστέρηση εσόδων έως και 700 εκατ. ευρώ (ουσιαστικά έλλειμμα που πρέπει να καλυφθεί από τον προϋπολογισμό), λόγω της απότομης μείωσης έως 33% των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών (από 20% επί των καθαρών εισπράξεων της προηγούμενης χρονιάς, στο 13,33% από 1/1/2019), αλλά και της διεύρυνσης της μερικής απασχόλησης που παρατηρήθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στην Ελλάδα. Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση επανεξετάζει το πεδίο εφαρμογής της (δεδομένης) μείωσης του έμμεσου μισθολογικού κόστους, ώστε η ασφάλιση να γένει πιο φιλική ως προς την εργασία.

Έτσι, στο στόχαστρο βρέθηκαν και οι πρόσθετες επιβαρύνσεις της απασχόλησης, όπως είναι οι εισφορές Υγείας, υπέρ ανεργίας (ΟΑΕΔ), Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, οι εισφορές για τα οικογενειακά επιδόματα (ΔΛΟΕΜ) κ.λπ. Πάντως, οι εν λόγω μειώσεις θα ξεκινήσουν σταδιακά από το νέο χρόνο, προσφέροντας μείωση κατά μία ποσοστιαία μονάδα (1%) στις σημερινές επιβαρύνσεις. Ποσοστό ελάχιστο εν σχέσει με το υψηλό – έμμεσο μισθολογικό κόστος και το οποίο δεν πρόκειται να προσφέρει κάτι σημαντικό στην απασχόληση. Πόσο μάλιστα όταν και η ελεύθερη επιλογή επικουρικού Ταμείου μετατίθεται για το 2021. Και αυτή η ελεύθερη επιλογή θα μπορούσε να συνδυαστεί και με ένα επιπλέον πακέτο για τους μισθωτούς (ασφάλιση Υγείας κ.λπ.). Και εδώ η καθυστέρηση του μέτρου έχει σχέση με το κόστος (απώλεια εσόδων) για τη δημόσιο επικουρικό (ΕΤΕΑΕΠ), και τα μειωμένα έσοδα μεταφράζονται σε μελλοντικές μειώσεις στις ήδη χαμηλές επικουρικές συντάξεις. Μέχρι στιγμής, και για τα δύο αυτά θέματα δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Ειδικά για την ελεύθερη επιλογή επικουρικού Ταμείου, αυτή η αλλαγή θα ισχύσει από την 1/1/2021 και θα αφορά αποκλειστικά τους νεοεισερχομένους (από αυτή την ημερομηνία) στην αγορά εργασίας.

Πλαφόν στις κύριες συντάξεις – Εισφορές… 1.900 ευρώ το μήνα στις ανώτερες

Το ανώτερο πλαφόν στις κύριες συντάξεις αποκάλυψε τις τεράστιες επιβαρύνσεις (φόροι, εισφορά Αλληλεγγύης, εισφορά Υγείας κ.λπ.) που πληρώνουν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι. Μετά τη θύελλα των αντιδράσεων για τις συντάξεις των 23.900 ευρώ που «έβγαζε» ο Νόμος Κατρούγκαλου, ο υπουργός Εργασίας δεσμεύτηκε για ένα μικρότερο πλαφόν, ορίζοντας ως οροφή το 12πλάσιο της εθνικής σύνταξης των 384 ευρώ. Ήτοι, προέκυψε (μεικτό) ποσό ανώτερης σύνταξης τα 4.608 ευρώ (το εν λόγω ποσό προκύπτει για τουλάχιστον 40έτη ασφάλισης και εισφορές πολύ πάνω από το προβλεπόμενο 20% υπέρ κύριας σύνταξης του πρώην ΙΚΑ και για ασφαλιστέο μισθό πολύ μεγαλύτερο από τις 6.000 ευρώ το μήνα). Επί του ακαθάριστου ποσού των 4.608 όμως, εφαρμόζεται αρχικώς η κράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) υπέρ ΑΚΑΓΕ –όπου αυτή επιβάλλεται– και η οποία, ΕΑΣ, αντιστοιχεί στο ποσό αυτό, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 38 του Ν. 3863/2010, όπως συμπληρώθηκε με την παρ. 10 του αρθ. 44 του Ν. 3986/2011, καθώς και η κράτηση της παρ. 11 του άρθρου 44 του Ν. 3986/2011. Δηλαδή: 4.608 x 14% = 645,12 €. Στη συνέχεια, στο εναπομείναν ποσό της σύνταξης μετά την αφαίρεση της ΕΑΣ παρακρατείται η εισφορά υγειονομικής περίθαλψης ύψους 6% (άρθ. 44 του Ν. 4387/2016). Δηλαδή: 4.608 – 645,12 = 3.962,88 €. 3.962,88 x 6% = 237,77 ευρώ. Συνεπώς, από τα 4.608 ευρώ η ανώτατη σύνταξη περιορίζεται (πληρωτέο ποσό) στα 3.725,11 ευρώ. Τώρα, εάν εφαρμοστεί και η φορολογία για ετήσιο ποσό σύνταξης 44.701 ευρώ (3.725 x 12), δηλαδή κρατηθούν και 12.086 ευρώ φόρου και τέλους Αλληλεγγύης, τελικά ο εν λόγω συνταξιούχος από τα 4.608 ευρώ που του απονέμει το Ταμείο κατ’ ανώτερο ποσό, θα εισπράξει (καθαρά) το μήνα λιγότερα από 2.700 ευρώ. Ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης δήλωσε πως «αυτό που δεν έκαναν τρία ολόκληρα χρόνια δηλώνοντας ότι δεν πρόλαβαν, το έκανε η σημερινή κυβέρνηση μέσα σε λίγες μόνο ημέρες, δείχνοντας αντανακλαστικά και αποφασιστικότητα… Καθιερώνει, πλέον, με όρους αναδιανομής , ανταποδοτικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης το νέο πλαίσιο προσδιορισμού του ύψους των συντάξεων».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα