Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μετά τις φωτιές τα πλεονάσματα
Κρίσιμη συνάντηση του Μητσοτάκη με τον Μακρόν

Μετά την πρώτη σοβαρή δοκιμασία, την καταστροφική πυρκαγιά στην Εύβοια, η οποία αντιμετωπίστηκε με τρόπο που έλαβε τα εύσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον αρμόδιο επίτροπο Στυλιανίδη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στρέφει το βλέμμα του στην Ευρώπη, σε μια προσπάθεια να πετύχει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα του επιτρέψουν να υλοποιήσει τον προεκλογικό σχεδιασμό του. Ο πρόεδρος τhς Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και τα Ηλύσια Πεδία είναι ο πρώτος σταθμός της προσπάθειας.Η ανάπαυλα της εβδομάδας του Δεκαπενταύγουστου δεν σταμάτησε τις προετοιμασίες στο Μαξίμου για τις επόμενες κινήσεις στη σκακιέρα. Ο βασικός στόχος του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η επαναδιαπραγμάτευση των πλεονασμάτων. Μπορεί να μην τεθεί άμεσα τώρα, αλλά επί της ουσίας ο πρωθυπουργός θα τονίσει ότι η ύπαρξη τεράστιων πλεονασμάτων δεν βοηθά την προσπάθεια για ανάπτυξη. Εκεί θα δοθεί η μεγάλη μάχη, γιατί αυτό αποτελεί κομβικό σημείο για την παραπέρα πολιτική του.

  • Από το Παρίσι ξεκινάει η προσπάθεια να πειστούν οι Ευρωπαίοι για χαλάρωση της θηλιάς που μας φόρεσε ο ΣΥΡΙΖΑ

Εάν καταφέρει να πείσει τους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν λιγάκι τα γιγάντια πλεονάσματα που συμφώνησε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τότε θα έχει πολύ χώρο για να εφαρμόσει την κοινωνική πολιτική που αναμένει από την κυβέρνηση ο (πολύς) κόσμος που την ψήφισε, προσδοκώντας μια χαλάρωση της βαριάς φορολογίας που επέβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ… Βερολίνο μέσω Παρισίων Και ο δρόμος για την επίτευξη αυτών των στόχων του πρωθυπουργού περνάει μέσα από το Βερολίνο, αλλά μπορεί να φτάσει κανείς στο στόχο και μέσω Παρισίων. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Παρίσι την επόμενη εβδομάδα, όπου θα συναντήσει τον Εμ. Μακρόν, ενώ στις 29 Αυγούστου θα μεταβεί στο Βερολίνο και θα δει την Άνγκελα Μέρκελ, και στις αρχές Σεπτεμβρίου θα μεταβεί στη Χάγη, όπου θα συναντήσει τον Ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε. Ο Έλληνας πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να στοιχειοθετήσει και να πείσει τους συνομιλητές του για την ανάγκη μείωσης των υπερβολικών στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα με τα οποία δέσμευσε τη χώρα ο Αλέξης Τσίπρας. Λογικό είναι να θεωρείται η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στο Βερολίνο, στις 29 Αυγούστου, για μια πρώτη συνάντηση με την Άνγκελα Μέρκελ, ο σημαντικότερος σταθμός της μίνι περιοδείας του πρωθυπουργού στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ωστόσο το ταξίδι στο Παρίσι λίγο πριν, για συνάντηση με τον Εμανουέλ Μακρόν, αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα και θεωρείται εξίσου σημαντικό. Από ό,τι λένε κυβερνητικά στελέχη, «η διαπραγμάτευση αρχίζει από το Παρίσι», και η στάση του Μακρόν θα είναι πυξίδα για τις επόμενες. Εάν ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξασφαλίσει τη συναίνεση του Γάλλου προέδρου για τη μείωση των πλεονασμάτων, τότε γίνεται σχετικά ευκολότερη η αποστολή του στο Βερολίνο. Γι’ αυτό θα επιχειρήσει να πείσει τη Μέρκελ μέσω… Παρισίων.

Τα «όπλα» του πρωθυπουργού

Το «όπλο» του κ. Μητσοτάκη θα είναι το τρίπτυχο «µεταρρυθµίσεις – αξιοπιστία και τήρηση των συµφωνηθέντων – υψηλοί ρυθµοί ανάπτυξης». Αυτό θα βοηθήσει να επιτευχθεί, σύµφωνα µε κυβερνητικές πηγές, η µείωση των πρωτογενών πλεονασµάτων. Το τετ α τετ των δύο ανδρών έχει ξεχωριστή πολιτική σηµασία, όπως διαµηνύεται χαρακτηριστικά, αφού δεν είναι µόνο το προφίλ που είχαν κάποιοι σκιαγραφήσει για τον κ. Μητσοτάκη – «ο Έλληνας Μακρόν» ήταν ο τίτλος του «Le Point». Είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης συναντάται µε έναν Εµανουέλ Μακρόν ιδιαίτερα ενισχυµένο πολιτικά και µε αναβαθµισµένο ρόλο στα ευρωπαϊκά δρώµενα και στον περίφηµο γαλλογερµανικό άξονα. Ο Γάλλος πρόεδρος έχει εµφανιστεί έως τώρα νικητής στο άτυπο αλλά υπαρκτό µπρα ντε φερ µε το Βερολίνο: µπλόκαρε την υποψηφιότητα του Μάνφρεντ Βέµπερ για την προεδρία της Επιτροπής, επέβαλε όρους για την Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και προώθησε επιτυχώς τη Βουλγάρα Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα έναντι του Γερούν Ντάισελµπλουµ ως πρόταση της Ε.Ε. για τη νέα κεφαλή του ∆ΝΤ. Εάν ο Μακρόν στηρίξει το ελληνικό αίτηµα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει πετύχει µια µεγάλη νίκη υπέρ της χώρας και θα ανοίξει ο δρόµος για καλύτερες ηµέρες στην ελληνική Οικονοµία και κατ΄ επέκταση στην ελληνική κοινωνία. ΕΕξάλλου, δεν πρέπει να θεωρείται καθόλου τυχαίο το γεγονός ότι πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης υποδέχτηκε στο Μαξίµου το Γάλλο υπουργό Οικονοµικών Μπρουνό Λε Μερ, στον οποίο, µεταξύ άλλων, εξέθεσε το σχέδιό του για να βγει η ελληνική Οικονοµία από την παγίδα της υποτονικής ανάπτυξης και της στασιµοχρεοκοπίας. Βασικός άξονας της θέσης της ελληνικής πλευράς προς τους δανειστές είναι ότι το αίτηµα της χώρας µας για τη µείωση των υψηλών πρωτογενών πλεονασµάτων θα τεθεί µόνο αφού η Αθήνα έχει αποδείξει στους εταίρους πως έχει ένα αξιόπιστο πρόγραµµα µεταρρυθµίσεων. Και αυτό το αναπτυξιακό σχέδιο για τη χώρα θέλει να παρουσιάσει ο κ. Μητσοτάκης στους συνοµιλητές του, αρχής γενοµένης από τον Μακρόν – για να ακολουθήσουν η Μέρκελ και ο Ρούτε, οι «σκληροί» της Σύµφωνα, πάντως, µε πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» ο κ. Μητσοτάκης δεν συζήτησε µόνο για τα πλεονάσµατα και το αναπτυξιακό του σχέδιο µε τον Μπρούνο Λε Μερ, ο οποίος θεωρείται δεξί χέρι του Μακρόν. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός διαµήνυσε στον συνοµιλητή του την επιθυµία της Ελλάδας να αποκτήσει ένα ισχυρό, επιτελικό, χαρτοφυλάκιο στη νέα Κοµισιόν. Εξέφρασε, δε, προτίµηση σε αυτά που αφορούν την Ενέργεια και το Περιβάλλον, παρότι αυτά είναι από τα πλέον περιζήτητα και πολιτικά σηµαντικά και για το Παρίσι. Ο πρωθυπουργός θέλει το φθινόπωρο να έχει θωρακίσει την Οικονοµία εξασφαλίζοντας καλύτερες προϋποθέσεις για την ανάπτυξη αλλά και την ελάφρυνση των βαρών από τους αδύναµους, και στη ∆ιεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης θα έχει µια πρώτη ευκαιρία να παρουσιάσει το σχέδιό του. Και αυτό θα έχει πιθανότητες επιτυχίας µεσοπρόθεσµα, µόνο εάν οι Ευρωπαίοι ρίξουν, έστω και λίγο, τον πήχη των απαιτήσεών τους.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα