Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Βούλευμα για την αποφυλάκιση του Ριχάρδου και των 7

Την αποφυλάκιση του Ριχάρδου -με την καταβολή εγγύησης 200.000 €- και των 7 συγκατηγορουμένων του για την υπόθεση του χρυσού, αποφάσισε με βούλευμα του το συμβούλιο πλημμελειοδικών. Κατά πληροφορίες ωστόσο, οι λογαριασμοί του είναι δεσμευμένοι και υπάρχει δυσκολία ανεύρεσης της εγγύησης.

Εκτός από την εγγυοδοσία, στον Ριχάρδο όπως και στον Τούρκο φερόμενο ως υπαρχηγό της οργάνωσης, επιβλήθηκαν και οι περιοριστικοί όροι της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης στο Α.Τ της περιοχής τους τις πρώτες 5 ημέρες κάθε μήνα.

Για τους υπόλοιπους έξι κατηγορούμενους ορίστηκαν περιοριστικοί όροι, χωρίς εγγύηση. Το θέμα έφτασε στο δικαστικό συμβούλιο μετά την διάταξη της ανακρίτριας και την πρόταση της εισαγγελέως. Σύμφωνα με την ανακρίτρια, δεν συνέτρεχαν πλέον οι προϋποθέσεις της προσωρινής κράτησης των κατηγορουμένων, μετά την τοποθέτηση της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σύμφωνα με την οποία δεν προβλέπεται η καταβολή δασμών για εξαγωγές χρυσού στην Τουρκία, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Το βασικό αδίκημα (κακούργημα) που περιλαμβανόταν στην δικογραφία της αστυνομίας, ήταν αυτό της λαθρεμπορίας χρυσού. Όπως όμως διαπιστώθηκε εκ των υστέρων, τη διαδικασία νόμιμης εξαγωγής χρυσού, η αστυνομία εν σπουδή την πληροφορήθηκε από έναν… ιδιώτη εκτελωνιστή, και όχι από επίσημη δημόσια υπηρεσία! Η υπεράσπιση του κ. Ριχάρδου και των άλλων προφυλακισμένων, σ’ επαφή της με την ανακρίτρια την ενημέρωσε ότι τα όσα είπε ο εκτελωνιστής στην αστυνομία, δεν ισχύουν, κατά την κείμενη νομοθεσία.

Κατόπιν αυτού, η ανακρίτρια ζήτησε αμέσως ενημέρωση από την ΑΑΔΕ (Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων) ως προς το τι ισχύει ακριβώς για το αδίκημα της λαθρεμπορίας χρυσού. Μετά τις έγγραφες αυθημερόν (προχθές Τρίτη) απαντήσεις της ΑΑΔΕ η ανακρίτρια ενημέρωσε την εισαγγελία πρωτοδικών, ζητώντας παράλληλα την άρση των ενταλμάτων της προσωρινής κράτησης των 8 κατηγορούμενων που είχαν κριθεί προφυλακιστέοι, επειδή από τις απαντήσεις αυτές, με βάση ανάλογες υποθέσεις του 2013 και 2015, «ο χρυσός δεν υπόκειται κατά την εξαγωγή του ούτε σε δασμούς και φόρους, ούτε σε οποιονδήποτε περιορισμό», καθώς και «η εξαγωγή χρυσού από τη χώρα μας χωρίς να τηρηθούν οι οριζόμενες από το νόμο διατυπώσεις δεν στοιχειοθετούν λαθρεμπορία αλλά απλή τελωνειακή παράβαση».

Κατόπιν όλων τούτων, θεωρείται πιθανή μια συμπληρωματική δικογραφία για τις φορολογικές παραβάσεις και εκ νέου κρίση των κατηγορουμένων ενώπιον της δικαιοσύνης.

 

Δικαστικό συμβούλιο: Γιατί αποφυλακίσαμε τον Ριχάρδο και τους άλλους επτά

Για σοβαρές ενδείξεις ενοχής των κατηγορουμένων στην υπόθεση του κυκλώματος χρυσού, κάνουν λόγο στο σκεπτικό του βουλεύματος οι δικαστές του συμβουλίου που αποφυλάκισαν τον Ριχάρδο και τους άλλου επτά.

Κρίνουν μάλιστα ότι «συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης» ότι έχουν διαπράξει το αδίκημα της λαθρεμπορίας και τις άλλες πράξεις που τους αποδίδονται (σ.σ εγκληματική οργάνωση, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος).

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό τους οι δικαστές, υιοθετούν την πρόταση της εισαγγελέως, η οποία ωστόσο, προτείνει την προφυλάκιση των κατηγορουμένων, μεταξύ των οποίων και του Ριχάρδου, λόγω της νομικής διαμάχης που έχει προκύψει για την στοιχειοθέτηση του αδικήματος της λαθρεμπορίας, η οποία, όπως λέει θα επιλυθεί κατά την διάρκεια της ανάκρισης.

Ειδικότερα, οι δικαστές αποφαίνονται ότι «προκύπτει πως υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής , αφού παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς τους, συντρέχει υψηλός βαθμός πιθανολόγησης ότι έχουν τελέσει τις διωκόμενες πράξεις , ιδίως ενόψει του ότι οι κατασχεθείσες ποσότητες χρυσού κατελήφθησαν στην κατοχή των κατηγορουμένων και προορίζονταν για εξαγωγή στην Τουρκία, χωρίς να προκύπτει για αυτά η ύπαρξη φορολογικών παραστατικών σχετικά με την προέλευσή τους και την επ΄ αυτών επιμέτρηση φόρων , δηλαδή ΦΠΑ, και (ενδεχομένως) ειδικού φόρου πολυτελείας, με αποτέλεσμα να νοούνται ως λαθρεμπορεύματα.

Επειδή όμως, όπως αναφέρουν οι δικαστές, οι κατηγορούμενοι είναι γνωστής διαμονής, και δεν είναι ύποπτοι φυγής, μπορούν να αποφυλακιστούν με περιοριστικούς όρους, οι οποίοι στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι αναγκαίοι.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα