Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μουσείο μνήμης και μαρτυρίας το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης

«Μουσείο μνήμης και μαρτυρίας» θα είναι το Μουσείο του Ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, και «οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσής μας να δημιουργήσουμε ένα κόσμο, που θα φωνάξει πραγματικά: Ποτέ ξανά», υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Ισραήλ Ρούβεν Ρίβλιν, στην ομιλία του, κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θεμελίωσης του μουσείου, στον Παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

«Το Ολοκαύτωμα δεν είναι μόνο εβραϊκό θέμα. Το Ολοκαύτωμα αποτελεί μια παγκόσμια υπόθεση. Κι εδώ στην Ελλάδα αποτελεί και ελληνικό θέμα. Μια εθνική υπόθεση. Το Μουσείο του Ολοκαυτώματος που θα ανεγερθεί εδώ θα είναι ένα μουσείο Μνήμης και Μαρτυρίας» τόνισε ο Πρόεδρος του Ισραήλ και συνέχισε: «Και οφείλει να δώσει βήμα έκφρασης στην πλούσια, στην πολυποίκιλη και μοναδική ιστορία των Εβραίων της Ελλάδας και ιδιαιτέρως εκείνων της Θεσσαλονίκης. Οφείλει να εκφράσει τις τραγικές στιγμές εξολόθρευσης της ηρωικής, αυτής, εβραϊκής κοινότητας. Και οφείλει να γίνει μάρτυρας της υποχρέωσης μας να δημιουργήσουμε ένα κόσμο που θα φωνάξει πραγματικά: Ποτέ Ξανά».

«Το «Ποτέ Ξανά» δεν είναι μόνο έκφραση των επιζησάντων του Ολοκαυτώματος και του Ισραήλ, που είναι το κράτος των Εβραίων. Είναι ένα διεθνές μήνυμα, που δείχνει ότι αυτά τα πράγματα δεν πρέπει ποτέ να επαναληφθούν στον κόσμο» προσέθεσε ο κ. Ρίβλιν.

Ο Πρόεδρος του Ισραήλ ξεκίνησε την ομιλία του με ένα απόσπασμα από τη Βίβλο από στη θυσία του Αβραάμ, «…να ανοίξουν οι Πύλες της Θελήσεως», τονίζοντας ότι για τους Εβραίους της Ελλάδας μετά το Ολοκαύτωμα, οι στίχοι αυτοί απέκτησαν και ένα άλλο νόημα και μέσα από αυτούς τους στίχους βρήκαν τρόπους «έκφρασης πόνου», βλέποντας αγαπημένα τους πρόσωπα να χάνονται. «Τους δολοφόνησαν, τους εξόντωσαν και χάθηκαν όλοι μαζί στο Ολοκαύτωμα» είπε ο κ. Ρίβλιν.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα