Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Μπουένος Άιρες
καλεί
Αθήνα
– του Χρ. Κώνστα

Η Αργεντινή κάποτε περιλαμβάνονταν στις 10 πλουσιότερες χώρες του πλανήτη. Μετά έπεσε στα νύχια του λαϊκισμού. Συνέδεσε το νόμισμά της με το δολάριο χωρίς να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητά της. Φυσικά, πτώχευσε. «Αφού τελείωσε με τα μνημόνια» για λιγότερο από 2 χρόνια, την περασμένη εβδομάδα επέστρεψε γονυπετής στην αγκαλιά του ΔΝΤ.

Οι αγορές είδαν σκηνές από το μέλλον της Ελλάδας. Τα ελληνικά κρατικά ομόλογα πλήρωσαν το κόστος της αβεβαιότητας.

Στο 4,3% σκαρφάλωσε πάλι η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου, ανεβάζοντας την απόσταση από το αντίστοιχο γερμανικό στις 355 μονάδες βάσης. Με απλά λόγια, 3,5% είναι το κόστος του «ελληνικού κινδύνου» μέσα στην Ευρωζώνη.

Στην –ταλαιπωρημένη από την πολιτική κρίση διαρκείας– Ιταλία το 10ετές κρατικό ομόλογο ανέβηκε στο 1,88%, ενώ η Ισπανία δανείζεται για 10 χρόνια με επιτόκιο 1,3%.

Η γεωπολιτική αβεβαιότητα με τις διαδοχικές εκπλήξεις του Αμερικανού προέδρου Τραμπ, η εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου στα 76 δολάρια το βαρέλι, και η φυγή των επενδυτών από τις αναδυόμενες αγορές δημιουργεί νέα προβλήματα στην Αθήνα, που εβδομάδες τώρα προσπαθεί να βρει μια ευκαιρία για να εκδώσει ένα –μικρής έστω αξίας– ομόλογο για να δώσει την εντύπωση ότι πλησιάζει προς την «καθαρή έξοδο» στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Το μεγάλο πρόβλημα για τους επιτελείς της οδού Ομήρου όπου βρίσκονται τα γραφεία του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), είναι ότι για τις αγορές η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζεται ως χώρα της Ευρωζώνης, αλλά ως… αναδυόμενη Οικονομία… χαμηλής ρευστότητας και αξιοπιστίας.
Στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία το περιθώριο κινδύνου ανεβαίνει θεαματικά, όπως ακριβώς και στην Ελλάδα. Η τουρκική λίρα καταρρέει σε επίπεδα-ρεκόρ, η ρουπία της Ινδονησίας κατρακύλησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 2 ετών, όπως και το ρεάλ της Βραζιλίας.
Στην Ελλάδα, επειδή το νόμισμα δεν μπορεί να υποτιμηθεί, ανεβαίνει σημαντικά το risk premium των ομολόγων.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα