Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ : Οφέλη από εταιρικό μετασχηματισμό

Στη σημασία της έκδοσης του εταιρικού ομολόγου του Ομίλου , αναφέρθηκε ο πρόεδρος Ευάγγελος Μυτιληναίος , επισημαίνοντας   πως τα οικονομικά αποτελέσματα, αντανακλούν τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό.«Η διαδικασία ολοκληρώθηκε σε χρόνο ρεκόρ ενώ η ένταξη της Μέτκα στην εταιρεία πηγαίνει καλύτερα απ’ όσο περιμέναμε», είπε την Τετάρτη 9 Αυγούστου, στη τηλεδιάσκεψη με αφορμή τα αποτελέσματα του Α΄εξαμήνου, ο κ. Μυτιληναίος, σημειώνοντας πως η εταιρία διατήρησε το guidance για το 2017 με στόχο να είναι στο 1,5 δισ. ευρώ   τα έσοδα,   στα 300 εκατ. ευρώ τα EBITDA και στα 200 εκατ. ευρώ, τα κέρδη προ φόρου υπογραμμίζοντας πως η εταιρεία «μπορεί να ξεπεράσει το αρχικό guidance».

Συνεχίζοντας , ο επικεφαλής του Ομίλου , μίλησε για την επιτυχή έκδοση του ομολόγου από την εταιρεία και το πολύ χαμηλό κουπόνι, ενώ απαντώντας σε ερώτηση για το πώς αυτό επετεύχθη , δεδομένης της κατάστασης στην ελληνική αγορά χρέους αναφέροντας ότι «κάποιες φορές η αγορά μιλά μόνη της». Μάλιστα, επισήμανε ότι   θα μπορούσε να είναι το κουπόνι ακόμα χαμηλότερο αλλά η εταιρεία επέλεξε να δώσει απόδοση στους επενδυτές που την εμπιστεύτηκαν, λέγοντας πως άνοιξε την αγορά με την σημαντικού ύψους έκδοση ομολόγων που είχε μεγάλη υπερκάλυψη , υπενθυμίζοντας ότι λίγες εβδομάδες αργότερα υπήρξε και η έξοδος του Δημοσίου στις διεθνείς αγορές, τονίζοντας πως η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην κανονικότητα «θα κάνει την ζωή όλων μας ευκολότερη».

Απαντώντας σε ερώτηση για πιθανό ενδιαφέρον του Ομίλου για τις μονάδες που θα βγουν για πώληση από τη ΔEΗ , ο κ. Μυτιληναίος ξεκαθάρισε ότι είναι δύσκολο να πάρει αυτή τη στιγμή θέση δεδομένου ότι στις αποκρατικοποιήσεις αλλάζουν συχνά οι όροι. Ωστόσο, συμπλήρωσε   ότι δεν είναι εξαιρετικά αισιόδοξος για τη δυνατότητα πώλησης λιγνιτικών μονάδων χωρίς υδροηλεκτρικά. «Πακέτο θα μπορούσε να δουλέψει ,αλλά μόνο λιγνιτικά θα είναι δύσκολο».

Όπως επεσήμανε «είμαστε κοντά στη ΔEΗ και βλέπουμε τις δυσκολίες». Υποστήριξε ότι η εταιρεία είναι όσο υποστηρικτική είναι δυνατό για τη ΔEΗ καθώς η ελληνική αγορά «χρειάζεται ισχυρή ΔEΗ για να γίνει σωστή απελευθέρωση της αγοράς». Αν τα προβλήματα μεγαλώσουν για τη ΔΕΗ  θα είναι κακό για όλη την αγορά, συμπλήρωσε. Όσον αφορά το αλουμίνιο, απέδωσε την ανοδική πορεία της τιμής του , στις κινήσεις των κινέζων που φαίνεται πως αποφάσισαν ότι είναι προς το συμφέρον τους να παράγουν λιγότερο αλουμίνιο με κέρδος παρά περισσότερο με ζημιές, χαρακτηρίζοντας το γεγονός«καλά νέα» για τον κλάδο του αλουμινίου, διευκρινίζοντας   ότι η εταιρεία θα εκμεταλλευτεί την ευκαιρία.

Νωρίτερα, σχολιάζοντας τα Οικονομικά Αποτελέσματα, ο πρόεδρος του Ομίλου, ανέφερε: «Το 2017 αποτελεί έτος ορόσημο καθώς η ολοκλήρωση του εταιρικού μετασχηματισμού, που ανακοινώθηκε το Δεκέμβριο του 2016 και ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο, δύο σχεδόν μήνες νωρίτερα από το αρχικό χρονοδιάγραμμα, αλλά και η απόλυτα επιτυχημένη έκδοση του Κοινού Ομολογιακού Δανείου τον Ιούνιο, καταδεικνύουν την εμπιστοσύνη της αγοράς για την Εταιρεία που εισέρχεται πλέον σε μια νέα εποχή». για να καταλήξει   ότι  :«Στο Α’ Εξάμηνο 2017, η Μυτιληναίος   παρουσίασε σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών +548%, στηριζόμενη πρώτιστα στην εξαιρετική επίδοση του Τομέα της Μεταλλουργίας αλλά και στις ισχυρές επιδόσεις που πέτυχαν οι Τομείς Ηλεκτρισμού και Φυσικού Αερίου και Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών.

Η οικονομική επίδοση της Μυτιληναίος όπως αποτυπώνεται στην πρώτη δημοσίευση αποτελεσμάτων ως ενιαία εταιρική οντότητα δείχνει ότι η Μυτιληναίος βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των υψηλών στόχων που έχουν τεθεί για τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους και την ελληνική οικονομία.» Πιο αναλυτικά, στο Α’ Εξάμηνο του 2017 η Εταιρεία κατέγραψε ισχυρή άνοδο μεγεθών θέτοντας τη βάση για ισχυρές οικονομικές επιδόσεις στο σύνολο του έτους.

Συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών ήταν αυξημένος κατά 27,6%, κυρίως λόγω της βελτιωμένης επίδοσης του Τομέα της Μεταλλουργίας, τις ισχυρές επιδόσεις του Τομέα Ολοκληρωμένων Έργων και Υποδομών και τη σταθερή ανάπτυξη των μεριδίων αγοράς στον Τομέα Ηλεκτρισμού και Φυσικού αερίου. Τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν σε 156,5 εκατ. ευρώ έναντι 101,4 εκατ. ευρώ το 2016, αύξηση 54,5% που αποδίδεται πρώτιστα στην ιστορικά υψηλή επίδοση του Τομέα Μεταλλουργίας.

Τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε 80,7 εκατ. ευρώ έναντι 12,4 εκατ. ευρώ το 2016. Η σημαντική αύξηση των καθαρών κερδών ανά μετοχή (+430%) αντανακλά σε σημαντικό βαθμό τα οφέλη από τον εταιρικό μετασχηματισμό που ολοκληρώθηκε τον Ιούλιο και σηματοδότησε τη δημιουργία μιας νέας ενιαίας εταιρικής οντότητας που επωφελείται από σημαντικές επιχειρηματικές συνέργειες και ενισχυμένη χρηματοοικονομική ευελιξία.

Ο Τομέας μεταλλουργίας κατέγραψε κύκλο εργασιών 275,1 εκατ. ευρώ , που αντιστοιχεί σε 33,9% του συνολικού κύκλου εργασιών, έναντι 224,3 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) υπερδιπλασιάστηκαν στα 80,5 εκατ., ευρώ έναντι 37,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η επίτευξη της ιστορικά υψηλής κερδοφορίας ήταν κατά κύριο λόγο αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης δραστικής μείωσης του κόστους, καθώς επίσης και των χαμηλών τιμών πρώτων υλών και ναύλων.

Ο Τομέας Ηλεκτρισμού κα Φυσικού Αερίου κατέγραψε κύκλο εργασιών 237,9 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε 29,3% του συνολικού κύκλου εργασιών στο Α’ Εξάμηνο του 2017, έναντι 152,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Η συγκεκριμένη αύξηση οφείλεται κυρίως στη σταθερή ενίσχυση του μεριδίου αγοράς της Εταιρείας στη λιανική αγορά ενέργειας αλλά και στην αυξημένη παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας των μονάδων του Τομέα στο Α’ Εξάμηνο του 2017.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση