Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Μόνη επιλογή των ΗΠΑ η καταστροφή της εναέριας δύναμης της Συρίας

Ανάμεσα στα λόγια και τις πράξεις η απόσταση αποδεικνύεται κατά κανόνα μεγάλη. Γι’ αυτό και παρά τις απειλές των Ηνωμένων Πολιτειών ότι η Ρωσία θα γνωρίσει από πρώτο χέρι την τεράστια στρατιωτική ισχύ τους στα εδάφη της Συρίας, είναι πολλοί οι αναλυτές που εκτιμούν ότι στην πραγματικότητα η μόνη επιλογή για τον Λευκό Οίκο (παρά τη διεθνή στήριξη που απολαμβάνει μετά τη συριακή επίθεση με χημικά στην Ντούμα), είναι η καταστροφή της αεροπορικής δύναμης της Συρίας.
Ακριβώς πριν έναν χρόνο, εξάλλου, ο Ντόναλντ Τραμπ είχε διατάξει αμερικανική επίθεση στη χώρα του Μπασάρ αλ Άσαντ, και πάλι σαν αποτέλεσμα μιας ακόμα επίθεσης με χημικά στα συριακά εδάφη. Στην αμερικανική εκείνη επίθεση εναντίον της πόλης Αλ Σαϊράτ τον περασμένο Απρίλιο, το Πεντάγωνο είχε ανακοινώσει ότι είχε καταφέρει να καταστρέψει με τους πύραυλους Tomahawk που έριξε 20 μαχητικά της Συρίας, τα οποία και παρουσίασε ως το 20% της επιχειρησιακής εναέριας δύναμης της μεσανατολικής χώρας. Εάν σκοπός της Ουάσινγκτον, με το Παρίσι και το Λονδίνο στο πλευρό της, είναι να στείλει ένα σαφές μήνυμα στη Δαμασκό, θα πρέπει να καταστρέψει ολοκληρωτικά την εναέρια δύναμη της Συρίας, έγραφε αυτές τις ημέρες σχετικό άρθρο του «Guardian».
Το Ισραήλ όμως, που έχει πολεμήσει στη Συρία τα τελευταία 70 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των συχνών αεροπορικών επιδρομών του στα εδάφη της γειτονικής χώρας τα πρόσφατα 2, τονίζει ότι κάθε σιγουριά από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για το αποτέλεσμα μιας επιχείρησης στη Συρία είναι απλά «ανέκδοτο». Όπως εξηγεί ο Ρέιβεν Μπεν Σάλομ, Ισραηλινός στρατιωτικός αναλυτής που έχει εργαστεί για 25 χρόνια στην άμυνα του Ισραήλ, η Συρία μπορεί να έχει μόλις 15.000 άτομα στις εναέριες δυνάμεις της, ενώ το Ισραήλ 34.000 και οι Ηνωμένες Πολιτείες 316.000, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατή η ολοκληρωτική καταστροφή τους. Και αυτό, γιατί στη Συρία τα δεδομένα και τη δύναμη της μεσανατολικής χώρας αλλάζει η προστασία που της προσφέρει σε όλα τα επίπεδα η Ρωσία.
Το αμερικανικό ναυτικό μπορεί να πραγματοποιήσει μια επίθεση με πυραύλους Tomahawk τέσσερις φορές πιο μεγάλη από αυτή που έφερε σε πέρας τον περασμένο χρόνο, ωστόσο και πάλι το αποτέλεσμα δεν είναι σίγουρο, και όχι γιατί η Συρία έχει εμπλουτίσει το οπλοστάσιό της με το ρωσικό πυραυλικό σύστημα S-400. Το μεγαλύτερο ρίσκο για τον Λευκό Οίκο είναι να χαθούν ζωές Ρώσων στρατιωτών. Σε αυτή την περίπτωση, και μόνο σε αυτήν, η πλάστιγγα θα γείρει, ο Γ’ Παγκόσμιος Πόλεμος θα είναι πραγματικά εξαιρετικά πιθανός, και κανένας δεν πρόκειται να αναδειχθεί νικητής από τη διεξαγωγή του.

 

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα