Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Όμηρος» ο Τσίπρας

Τα σύννεφα πολέμου που συγκεντρώνονται πάνω από τη Συρία και η κλιμακούμενη ένταση στην περιοχή έχουν ενταχθεί στο αντικείμενο της συστηματικής παρακολούθησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει τη χώρα μας.
Αυτό, όμως, που κυρίως εντείνει την ανησυχία της Πειραιώς είναι ότι εν καιρώ κρίσης η διγλωσσία των δύο κυβερνητικών εταίρων στα εθνικά θέματα, υπονομεύει τη θέση της χώρας προκαλώντας μείζον εθνικό θέμα.
Στον τρίτο όροφο της Πειραιώς οι συζητήσεις και οι προβληματισμοί στο ηγετικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας επικεντρώνονται κατά κόρον στα εθνικά θέματα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι στενοί του συνεργάτες δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις εξελίξεις στα Ελληνοτουρκικά και τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο Σκοπιανό. Για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η άποψή του είναι ξεκάθαρη. Το διακύβευμα των εθνικών θεμάτων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να εναποτεθεί στον Πάνο Καμμένο.

«Δε θα είχα τον κύριο Καμμένο υπουργό», είναι η μόνιμη απάντηση που δίνει ο κ. Μητσοτάκης όταν ερωτάται για το τι διαφορετικό θα έκανε στα εθνικά θέματα.

«Υπάρχει κραυγαλέα δυσαρμονία ανάμεσά τους, που δεν περιορίζεται στο ζήτημα των Σκοπίων, αλλά επεκτείνεται και στα Ελληνοτουρκικά. Και η ευθύνη για τη δυσαρμονία αυτή ανήκει στον κ. Τσίπρα που έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα για τη συγκρότηση και το συντονισμό της κυβέρνησης. Ανήκει στον κ. Τσίπρα που διατηρεί το συναρχηγό του στον κρισιμότατο ρόλο του υπουργού της Εθνικής Άμυνας», εξηγούν στενοί συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη.
Άλλωστε, και ο ίδιος ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει περιγράψει τον Αλέξη Τσίπρα ως έναν «αδύναμο πρωθυπουργό, που αναγκάζεται να κρατήσει τον κ. Καμμένο στο υπουργείο αυτό, προκειμένου να κρατήσει την κυβερνητική του πλειοψηφία».

Ατόπημα Κοτζιά στο Σκοπιανό

Και ενώ ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Κοτζιάς συνεχίζει τις συναντήσεις του με τον Σκοπιανό ομόλογό του, με τις νέες ημερομηνίες των συναντήσεων να έχουν οριστεί για τις 3 και 4 Μαΐου στη Θεσσαλονίκη, και στις 11 και 12 Μαΐου στην Αττική, στο ηγετικό επιτελείο της Νέας Δημοκρατίας θεωρούν ότι το περιρρέον αισιόδοξο κλίμα που επικρατεί στο Μαξίμου σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με τα Σκόπια είναι άλλο ένα επικοινωνιακό κόλπο.
«Πώς μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση σε συμφωνία με τα Σκόπια αφού δεν υπάρχει καμία ενιαία κυβερνητική θέση; Δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία πίσω από τις θέσεις Τσίπρα – Κοτζιά. Και όταν δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία σε ένα τόσο μείζον ζήτημα, δεν υπάρχει κυβέρνηση», επισημαίνουν πηγές της Πειραιώς.

Εκείνο, μάλιστα, που θέλουν να επικοινωνήσουν από την Πειραιώς είναι ότι πρόκειται για παραλογισμό να ζητά ο κ. Τσίπρας συναίνεση από την αντιπολίτευση –και μάλιστα για μια συμφωνία που κανείς δεν γνωρίζει– όταν δεν μπορεί να συμφωνήσει με το συνέταιρό του. Ιδίως, μάλιστα, όταν ο συνέταιρος αυτός διακηρύσσει όχι μόνο πως δεν συμφωνεί, αλλά και πως θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει τη συμφωνία που προωθούν οι κύριοι Τσίπρας και Κοτζιάς, και ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ψηφίσει μια συμφωνία στη Βουλή για το Σκοπιανό με τον όρο «Μακεδονία». «Δύο διαφορετικές κυβερνητικές πλειοψηφίες δεν μπορεί να υπάρχουν», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές, και στην Πειραιώς καταγγέλλουν τους χειρισμούς του κ. Κοτζιά.
Ο τομέαρχης Εξωτερικών κ. Κουμουτσάκος εγκαλεί τον κ. Κοτζιά για «πολιτικό, διπλωματικό και διαπραγματευτικό ατόπημα πρώτου μεγέθους» όταν αποδέχθηκε στο κείμενο για τη μελλοντική συνεργασία την αποτροπή του αλυτρωτισμού και από τις δύο πλευρές. «Ο υπουργός των Εξωτερικών εμφανίζεται να αποδέχεται, έστω και εμμέσως, τους ισχυρισμούς των Σκοπίων ότι δήθεν η Ελλάδα έχει αλυτρωτικές βλέψεις έναντι της γειτονικής χώρας.
Η λογική αμοιβαιότητας ή εξομοίωσης Ελλάδας και Σκοπίων στο ζήτημα του αλυτρωτισμού, υποσκάπτει τις σταθερές εθνικές μας θέσεις και είναι απαράδεκτη», τόνισε ο κ. Κουμουτσάκος, προσθέτοντας ότι «η σιωπή του στο κρίσιμο αυτό θέμα δυστυχώς επιβεβαιώνει τη λαϊκή ρήση “εκεί που μας χρωστούσαν, μας παίρνουν και το βόδι”».

Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι αν υπάρξει συμφωνία και φθάσει στη Βουλή, και αυτή δεν είναι μία ενιαία συνολική και οριστική λύση που να θέτει ως προαπαιτούμενο τη συνταγματική αναθεώρηση στη γείτονα χώρα και την αντιμετώπιση ζητημάτων εθνότητας και αλυτρωτισμού, η Νέα Δημοκρατία θα εκφράσει την εντονότατη διαφωνία της στη Βουλή.

Για τη Νέα Δημοκρατία είναι προϋπόθεση για την εκκίνηση οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης η απάλειψη των αλυτρωτικών αναφορών με την αλλαγή του Συντάγματος της πΓΔΜ. Δεν δέχεται τεμαχισμό της λύσης.
«Δεν δεχόμαστε να επιτρέψουμε προκαταβολικά την είσοδο των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, και να πάρουμε μια υποσχετική για εκ των υστέρων αλλαγή του Συντάγματος. Τέτοιου είδους συμφωνίες δεν υπάρχουν», επισήμανε σε συνέντευξή της η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μαρία Σπυράκη, εξηγώντας ότι «διεθνής ήταν και η ενδιάμεση συμφωνία, αλλά αυτό δεν εμπόδισε τον κ. Γκρουέφσκι να δημιουργήσει όλο αυτό το αλυτρωτικό κλίμα και να το επιτείνει με τις ονομασίες του αεροδρομίου, τους δρόμους και τα αγάλματα που είδαμε στα Σκόπια». Εξηγούν, επίσης, ότι θέλουν τη συνταγματική αναθεώρηση γιατί θέλουν ευρύτατη κοινοβουλευτική πλειοψηφία στα Σκόπια, που θα αποδέχεται ότι υπάρχει αυτή η συμφωνία με την Ελλάδα και σβήνουν από το Σύνταγμά τους οι αλυτρωτικές αναφορές.

Στάση Πάνου Καμμένου

Η στάση του Πάνου Καμμένου στο Σκοπιανό, εξετάζεται από τη Ν.Δ. Στελέχη εκτιμούν ότι μπορεί να δούμε μια άλλη υπαναχώρηση του υπουργού Άμυνας, ενώ άλλα ότι εφόσον έρθει η συμφωνία στη Βουλή, μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε πρόωρες κάλπες,
Πάντως, πεποίθηση στα κεντρικά της Πειραιώς είναι ότι ο «συνεταιρισμός Τσίπρα – Καμμένου είναι σε κατάρρευση. Η κυβέρνηση, σε ό,τι αφορά τα εθνικά ζητήματα είναι διχασμένη. Και αυτό δείχνει ότι ειναι σε αποδρομή».

«Ποιος ο λόγος να συγκατοικούν αυτοί οι δύο όταν στα μείζονα έχουν διαφορετική προσέγγιση; Διαφορετική προσέγγιση στο Σκοπιανό. Διαφορετική προσέγγιση στα Ελληνοτουρκικά», αναρωτιούνται στην Πειραιώς, ενώ ο συντονιστής Στρατηγικού Τάκης Θεοδορικάκος τόνισε ότι «εάν η κυβέρνηση τολμήσει να τη φέρει στη Βουλή, συνεχίζω να έχω μεγάλη αμφιβολία αν αντέχει να τη φέρει, εάν όμως τη φέρει, επειδή δεν γίνεται δύο κυβερνητικοί εταίροι να έχουν μια τόσο διαφορετική άποψη και τόσο διαφορετική πολιτική πρακτική, δεν γίνεται αυτή η κυβέρνηση να συνεχίσει να πορεύεται».

Να χαμηλώσουν οι τόνοι στα Ελληνοτουρκικά

«Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι ένα ενιαίο κέντρο εξωτερικής πολιτικής. Και αυτή την κρίσιμη στιγμή στις σχέσεις της με την Τουρκία δεν το έχουμε». Σε αυτό καταλήγουν στο στρατόπεδο της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Έχοντας δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα, η οποία ξεκίνησε από ένα κρεσέντο παραβιάσεων και παραβάσεων, συνεχίστηκε με τον εμβολισμό του σκάφους του Λιμενικού μας και κατέληξε στην παράνομη και απαράδεκτη κράτηση των δύο Ελλήνων αξιωματικών σε μια φυλακή υψίστης ασφαλείας, στη Νέα Δημοκρατία συστήνουν ότι απαιτείται σοβαρότητα, υπευθυνότητα, περισυλλογή, αυτοπεποίθηση και προβολή μιας ισχύος, η οποία θα απορρέει από τη συνολική εικόνα της χώρας.
Η Ελλάδα δεν έχει εδαφικές αξιώσεις απέναντι σε κανέναν, όπως εξηγούν «γαλάζια» στελέχη. Έχει, όμως, όπως τονίζει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα και ισχύ να υπερασπιστεί τα εθνικά της συμφέροντα. «Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, όσο τεταμένο και αν είναι το κλίμα, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας», σημειώνουν πηγές της Πειραιώς, και προσθέτουν ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα καλούσε ποτέ τον κ. Ερντογάν να έρθει στην Ελλάδα, αν δεν φρόντιζε η επίσκεψή του να είναι επιτυχημένη και να βοηθήσει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και όχι στην επιδείνωσή τους. Για την Πειραιώς είναι απαραίτητο οι τόνοι να χαμηλώσουν. «Πιστεύω ότι αυτή τη στιγμή είναι απαραίτητο να υπάρχει μία συμφωνημένη και γρήγορη οριζόντια αποκλιμάκωση. Και να ξεκινήσει από την ίδια την Τουρκία, η οποία θα πρέπει να εγκαταλείψει αυτή τη στιγμή τις αναθεωρητικές προσεγγίσεις στη Συμφωνία της Λωζάννης», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στους ξένους ανταποκριτές, και δήλωσε φανατικός εχθρός της λογικής ότι «για να κερδίσουμε πέντε ψήφους παραπάνω ανεβάζουμε τους τόνους και τονώνουμε τα εθνικιστικά ένστικτα, είτε αυτό γίνεται στην Τουρκία είτε αυτό γίνεται στην Ελλάδα».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα