Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Νίκος Κουτσογιάννης: «Βρήκα µόνο χρέη αντί για έργα»

«Η Νάουσα πριν από πέντε χρόνια δεν είχε κάδους απορριμμάτων», λέει στη «ΒτΚ» ο δήμαρχος της πανέμορφης μακεδονικής πόλης και εκ νέου υποψήφιος, Νίκος Κουτσογιάννης. Εξηγεί γιατί περιμένει την ψήφο του κόσμου, περιγράφει το έργο που έγινε αυτά τα χρόνια, και το σχέδιό του για τα επόμενα τέσσερα.

Κύριε δήμαρχε, για ποιο λόγο να σας ψηφίσει κάποιος και να μην προτιμήσει κάποιον από τους αντιπάλους σας;  «Εδώ και πέντε χρόνια, συμβαίνει μία επανάσταση στο Δήμο της Νάουσας. Μπορεί να σας ακούγεται υπερβολική η λέξη επανάσταση, αλλά γνωρίζετε πολλούς δήμους στην Ελλάδα που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια από το πόσιμο νερό; Η Νάουσα τόλμησε να πρωτοπορήσει. Αξιοποιούμε τα νερά μας μέσω καινοτόμων υδροηλεκτρικών έργων επί του δικτύου ύδρευσης και παραγωγής πλούτου και πόρων από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και το καινοτόμο έργο μας “καθαρό νερό – καθαρή ενέργεια” αποτελεί πρότυπο για άλλες μικρές πόλεις στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Θα μου επιτρέψετε να χρησιμοποιήσω τη λέξη επανάσταση και για τα απλά, τα καθημερινά. Ακούγεται απίστευτο αλλά η Νάουσα μέχρι πριν από πέντε χρόνια δεν είχε κάδους σκουπιδιών! Ζούσαμε με την αποκρουστική, τριτοκοσμική εικόνα ντροπής με τις σακούλες σκουπιδιών παντού. Τοποθετήσαμε 1.200 κάδους απορριμμάτων σε όλο το δήμο, στην πόλη και στις κοινότητες, υπογειοποιήσαμε κάδους στο εμπορικό κέντρο και ανακυκλώνουμε σε 350 ολοκαίνουργιους κάδους. Φτιάχνουμε μία πράσινη, καθαρή πόλη».

Είναι η πρώτη τετραετία σας στο δήμο, και παραλάβατε από μια δημοτική Αρχή που ήταν επικεφαλής του δήμου επί 12 χρόνια. Συναντήσατε προβλήματα «σεβασμού δημοσίου χρήματος», να το πω κομψά, και πώς τα επιλύετε;  «Όταν κάθισα στο γραφείο του δημάρχου κοίταξα να βρω κάποια μελέτη, κάποιο σχέδιο, ένα προγραμματισμένο έργο που θα μπορούσε να ξεκινήσει την επόμενη μέρα. Δεν βρήκα τίποτε. Στη θέση των έργων βρήκα χρέη και μερικά άλλα που έχρηζαν περαιτέρω διερεύνησης. Με πρόγραμμα και επίμονη προσπάθεια βελτιώσαμε δραστικά την οικονομική θέση του δήμου, αυξήσαμε τα έσοδα, συγκρατήσαμε τις δαπάνες και τελειώσαμε τις “μαύρες τρύπες” και τις εξωταμειακές διαχειρίσεις. Μπήκε μια σειρά και στις επιχειρήσεις και τα Νομικά Πρόσωπα του δήμου, έγιναν έλεγχοι από ορκωτούς λογιστές και οι εκθέσεις τους στάλθηκαν στους οικονομικούς εισαγγελείς. Δημιουργήθηκε Γραφείο Δημοτικής Περιουσίας στο δήμο, για να διαφυλάξουμε και να εκμεταλλευτούμε την περιουσία των δημοτών, που μέχρι τότε δεν ξέραμε καν ποια είναι. Το αποτέλεσμα της πολιτικής μας φαίνεται στα νούμερα. Κλείνουμε ήδη δύο χρονιές με θετικό οικονομικό αποτέλεσμα»

Σε κάποιον δημότη που σας ασκεί κριτική, είτε για παραλείψεις είτε για καθυστερήσεις, τι θα απαντούσατε;  «Με γυρνάτε πέντε χρόνια πίσω, όταν μία μικρή παρέα φίλων είπαμε να κάνουμε την προσπάθεια με πείσμα και πίστη για τα παιδιά μας, τους φίλους μας και τους γείτονές μας για το Δήμο Νάουσας. Τότε υποσχεθήκαμε μεταξύ μας ότι θα βάλουμε μπροστά τη δημιουργικότητα σε αυτή την πόλη και ότι δε θα μιζεριάσουμε ξανά. Αντιμετωπίσαμε εμπόδια, νικήσαμε αντιξοότητες, την ηττοπάθεια και την αδράνεια, ξεφύγαμε από τη μετριότητα. Ναι, κάναμε και λάθη. Όμως, συνεχίζει να μας δένει πάνω από πολιτικές και προσωπικές προτιμήσεις η αγάπη μας γι’ αυτόν τον τόπο, τον τόπο που φτιάχνουμε με τις ιδέες και τα έργα μας, βήμα-βήμα, με μικρές και μεγαλύτερες παρεμβάσεις, στην πόλη και στα χωριά μας».

Ποιες είναι οι προτεραιότητες της δημοτικής Αρχής για την αναπτυξιακή πορεία του τόπου;  «Επιχειρηματικότητα, ανάπτυξη, νέες τεχνολογίες και εξωστρέφεια. Με τους ίδιους πόρους μας, χρηματοδότηση από το νέο ΕΣΠΑ, καθώς και από άλλους φορείς και χρηματοδοτικά εργαλεία σχεδιάστηκαν, υλοποιήθηκαν, υλοποιούνται και θα υλοποιηθούν έργα και δράσεις ύψους άνω των 35 εκατομμυρίων ευρώ. Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για την εγκεκριμένη Στρατηγική Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του δήμου μας, συνολικού προϋπολογισμού 3,5 εκατομμυρίων ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους, με την οποία θα αλλάξει το εμπορικό κέντρο της πόλης. Κυρίως, όμως, για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης, με δράσεις ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ».

Κύριε Κουτσογιάννη, είναι δυνατόν ένας πανέμορφος τόπος όπως ο Άγιος Νικόλαος Ναούσης να μην είναι ακόμη αξιοποιήσιμος; Τι είναι αυτό που εμποδίζει το δήμο να το κάνει;  «Κληρονομήσαμε ένα τεράστιο πρόβλημα και είμαστε στην τελική ευθεία επίλυσής του. Καταφέραμε να σώσουμε τη δημόσια περιουσία και τις θέσεις εργασίας με προσωπικό κόστος, όπως τις δεσμεύσεις των λογαριασμών μου. Εγώ ο ίδιος κατέβηκα μετρημένες 25 φορές στην Αθήνα, για τη διευθέτηση του ζητήματος. Άκουσα μέχρι και το “ποιος σου είπε να γίνεις δήμαρχος” μέσα σε δικαστική αίθουσα. Σήμερα τον Άγιο Νικόλαο τον χαίρονται ελεύθερα όλοι οι Ναουσαίοι. Η εκκαθάριση έγινε σε χρόνο-ρεκόρ, ρυθμίσαμε τα χρέη της πρώην δημοτικής επιχείρησης και ακολουθεί η αξιοποίηση της περιουσίας μας».

Πρόσφατα παρουσιάσατε την τουριστική καμπάνια της Νάουσας. Γιατί να έρθει ένας επισκέπτης διακοπές σε μια περιοχή που δεν έχει θάλασσα;  «Νιώθω συγκίνηση που από την Κίνα μέχρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για πρώτη φορά οι άνθρωποι ακούνε για τη Νάουσα και το μήνυμά της, το “Sorry No Beaches”, που με το χιούμορ και το παιχνίδι του δείχνει το θετικό κλίμα στην πόλη. Χρησιμοποιούμε κάθε δυνατό πόρο, σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει παγκόσμια καμπάνια crowdfunding για νέες ανασκαφές στη Σχολή Αριστοτέλη και στο Τσιφλίκι των Λευκαδίων. Ανεβάζουμε την αξία της περιοχής για να μπορούμε να διαπραγματευτούμε σωστά την αξιοποίηση της περιουσίας μας σε Άγιο Νικόλαο, που αναφέραμε και πριν, 3-5 Πηγάδια στο ξενοδοχείο στο Βέρμιο και στην Ιαματική πηγή του Αγίου Νικολάου στην Κοινότητα Κοπανού».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα