Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

ΝΕΑ A-CLASS : Δυναμική πολυτέλεια

Επανακαθορίζεται η   έννοια της σύγχρονης πολυτέλειας,   με τη νέα A-Class , προκαλώντας επανάσταση στην compact κατηγορία , με τον δυναμικό σχεδιασμό και την πρωτοποριακή τεχνολογία της. «Είμαστε ικανοποιημένοι από την αγορά αυτοκινήτου στην χώρα μας, και αναμένουμε τα καλύτερα , για το νέο μας μοντέλο», επισήμανε   ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Mercedes-Benz Ελλάς,  Γιάννης Καλλίγερος , στην εκδήλωση παρουσίασης   της νέας Mercedes , την Τρίτη 5 Ιουνίου . Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής επιβατικών αυτοκινήτων Νίκος Πρέζας , μίλησε για τα πλεονεκτήματα της 4ης γενιάς,   ενώ η   PR & Corporate Affairs Αλεξάνδρα Χρυσού,   επέβλεπε   κάθε λεπτομέρεια .

Σε μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα

Στο μοναδικό σκηνικό, που έχει στηθεί στην Μαρίνα Φλοίσβου,   βρίσκονται οι τρεις A-Class μέχρι την Παρασκευή 15 Ιουνίου. Μάλιστα, τα αυτοκίνητα, έχουν τοποθετηθεί   σε μια ειδικά διαμορφωμένη εξέδρα, πάνω από το νερό, δημιουργώντας ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα,   που όχι μόνο δεν προβληματίζει τους περαστικούς , αλλά προσφέρει ταυτόχρονα , μια νέα διάσταση στην παρουσίαση των μοντέλων. Ειδικότερα, η   ολοκαίνουργια, τέταρτης γενιάς  A-Class, διαθέτει εντυπωσιακή εμφάνιση, με τις δυναμικές του γραμμές και τις πιο μεγάλες διαστάσεις , ενώ ο ορισμός της μοντέρνας πολυτέλειας, επαναπροσδιορίζεται και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, όπου το δυνατό ταμπλό οργάνων και ο μοντέρνος θάλαμος των επιβατών προσδίδουν μοναδικό στιλ.

Εξελιγμένο σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης

Στα ξεχωριστά χαρακτηριστικά της νέας A-Class περιλαμβάνεται το εντελώς νέο σύστημα πολυμέσων MBUX – Mercedes-Benz User Experience. Πρόκειται για ένα είδος «συναισθηματικής» σύνδεσης ανάμεσα στον οδηγό, το όχημα και τους επιβάτες, καθώς διαθέτει δυνατότητα εκμάθησης μέσω τεχνητής νοημοσύνης. Επιπλέον, ως μέρος της φιλοσοφίας Intelligent Drive συναντάμε στη νέα A-Class ένα εξελιγμένο σύστημα ημι-αυτόνομης οδήγησης το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συγκεκριμένες οδηγικές καταστάσεις και για πρώτη φορά περιλαμβάνεται σε όχημα της κατηγορίας Μάλιστα, ο ορισμός της «μοντέρνας πολυτέλειας» επαναπροσδιορίζεται και στο εσωτερικό του αυτοκινήτου, όπου το «Avant-garde» ταμπλό οργάνων και ο μοντέρνος θάλαμος των επιβατών προσδίδουν μοναδικό στιλ.

Λειτουργικότητα και την χρηστικότητα

Επιπλέον, στο ταμπλό ενσωματώνονται δύο οθόνες που ξεκινούν από μέγεθος 7 ιντσών (βασική έκδοση) και φτάνουν έως τις 10.25 ίντσες (26 cm) για να δημιουργήσουν ένα εντελώς αυτόνομο σύνολο ευρείας οθόνης. Επίσης, ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στη λειτουργικότητα και την χρηστικότητα, αφού η νέα A-Class προσφέρει καλύτερη περιμετρική ορατότητα, αυξημένους χώρους στο ύψος των ώμων, των χεριών και του κεφαλιού και ο χώρος αποσκευών είναι σημαντικά μεγαλύτερος σε σχέση με το απερχόμενο μοντέλο, ενώ στον τομέα των επιδόσεων μία νέα γκάμα αποδοτικών κινητήρων εγγυάται ακόμη μεγαλύτερη οδηγική απόλαυση και άνεση.

Η νέα σχεδιαστική φιλοσοφία

Όσον αφορά τις τιμές η νέα A-Class διατίθεται αρχικά με ένα μηχανικό σύνολο πετρελαίου την Α 180 d  1.5 lt . 116 ίππων με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων7G-DCT   από 32.288 ευρώ , και δύο βενζίνης, την A 200 με το νέο μοτέρ βενζίνης των 1.33lt. ισχύος 163 ίππων από 32.605 ευρώ και την A 250  Auto7G-DCT με τον 2 lt. κινητήρα των 224 ίππων από 44.120 ευρώ. Πιο αναλυτικά, η λιτή σχεδίαση με έμφαση στις επιφάνειες της νέας A-Class αποτελεί το επόμενο βήμα στη σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρίας . Με βάση την compact σχεδίαση δύο όγκων, η βελτίωση των διαστάσεων και των αναλογιών οδήγησε σε μία νέα ερμηνεία της Mercedes-Benz . Το εξωτερικό του νέου μοντέλου εκφράζει σπορ διάθεση, δυναμισμό και συναίσθημα. Η καινοτόμος σχεδίαση του μπροστινού τμήματος με το χαμηλωμένο καπό, τους επίπεδους προβολείς LED (προαιρετικά) με στοιχεία χρωμίου και τα φώτα πορείας ημέρας που παραπέμπουν σε φωτιστικά σώματα δημιουργούν μια ελκυστική και σαγηνευτική εμφάνιση.

Το νέο μοντέλο  φαίνεται πιο μακρύ

Η εντυπωσιακή μάσκα ψυγείου με το αστέρι της Mercedes, το περίγραμμα της οποίας ανοίγει προς τη βάση, διαθέτει στοιχεία σε εμφάνιση diamond (προαιρετικά) και μία κεντρική γρίλια που υπογραμμίζει τον σπορ χαρακτήρα του οχήματος . Το μακρύτερο μεταξόνιο και η χαρακτηριστική γραμμή που διατρέχει τις πλευρές του αυτοκινήτου κάνουν το αυτοκίνητο να φαίνεται πιο μακρύ. Το καπό έχει πιο έντονη κλίση απ’ ό,τι στην προηγούμενη σειρά μοντέλου, τονίζοντας το δυναμικό, κάθετο μπροστινό τμήμα. Οι μεγαλύτεροι θόλοι τροχών για ζάντες 16 έως 19 ιντσών αναδεικνύουν τον σπορ χαρακτήρα της νέας A-Class και την κάνουν να πατάει ακόμα πιο στιβαρά στο δρόμο. Το πίσω τμήμα του αυτοκινήτου δείχνει φαρδύτερο χάρη στις εντονότερες καμπύλες του πίσω μέρους της καμπίνας, το οποίο τονίζει και τους ώμους. Σε αυτό βοηθούν οι πιο αραιοί   πίσω ανακλαστήρες και ο αρθρωτός πίσω προφυλακτήρας δύο τμημάτων. Τα επίπεδα πίσω φώτα αποτελούνται από δύο τμήματα.

Ηγέτης της αεροδυναμικής στην κατηγορία της

Με τιμή cd από 0,25 και μετωπική επιφάνεια (A) 2,19 τ.μ., η νέα A-Class είναι ο ηγέτης της αεροδυναμικής στην κατηγορία της, ξεπερνώντας την προκάτοχό της (τιμή cd: από 0,26/μετωπική επιφάνεια: 2.20 τ.μ.). Για πρώτη φορά στην κατηγορία compact, η Mercedes-Benz χρησιμοποιεί ένα AIRPANEL δύο τμημάτων (προαιρετικό). Οι ρυθμιζόμενες γρίλιες του συστήματος που βρίσκεται πίσω από τη μάσκα ψυγείου ανοίγουν ανάλογα με τις ανάγκες για ψύξη. Ένα συμπληρωματικό σύστημα με γρίλιες στην εισαγωγή αέρα κάτω από την πινακίδα κυκλοφορίας βελτιώνει ακόμα περισσότερο την απόδοση του συστήματος. Το εσωτερικό της νέας A-Class έχει επαναπροσδιοριστεί πλήρως χάρη στη μοντέρνα και πρωτοποριακή του εμφάνιση. Η Mercedes-Benz υιοθέτησε μια ολοκαίνουργια προσέγγιση, προκαλώντας επανάσταση στην κατηγορία compact με μια νέα αίσθηση ευρυχωρίας

Πρωτοποριακή σχεδίαση του ταμπλό

Η μοναδική εσωτερική αρχιτεκτονική χαρακτηρίζεται ιδιαιτέρως από την πρωτοποριακή σχεδίαση του ταμπλό: για πρώτη φορά, καταργείται τελείως το κάλυπτρο πάνω από το κόκπιτ. Έτσι, το κυρίως τμήμα του ταμπλό σε σχήμα φτερού εκτείνεται αδιάκοπα από τη μία μπροστινή πόρτα μέχρι την άλλη. Η οθόνη Widescreen (προαιρετικά) είναι τελείως ελεύθερη. Άλλο ένα χαρακτηριστικό στοιχείο είναι τα σπορτίφ στόμια αεραγωγών που θυμίζουν τουρμπίνα. Το ταμπλό χωρίζεται σε δύο τρισδιάστατα, οριζόντια τμήματα: το κάτω τμήμα διαχωρίζεται οπτικά από το επάνω τμήμα του ταμπλό με ένα «αυλάκι» και μοιάζει να αιωρείται μπροστά από το ταμπλό. Ο ατμοσφαιρικός φωτισμός ενισχύει αυτό το αποτέλεσμα, τονίζοντας την αίσθηση του αιωρούμενου στοιχείου, ενώ διατίθενται προαιρετικά  με 64 χρώματα .

Διαθέτει το ολοκαίνουργιο σύστημα πολυμέσων MBUX

Η νέα A-Class είναι το πρώτο μοντέλο της εταιρίας που διαθέτει το ολοκαίνουργιο σύστημα πολυμέσων MBUX – Mercedes-Benz User Experience, το οποίο επίσης αναγγέλλει μια νέα εποχή συνδεσιμότητας Mercedes me, προκαλώντας επανάσταση στην εμπειρία του χρήστη. Το σύστημα αυτό προσαρμόζεται στις απαιτήσεις και τις συνήθειες κάθε χρήστη. Έτσι δημιουργεί μια συναισθηματική σύνδεση ανάμεσα στο όχημα, στον οδηγό και τους επιβάτες. Στα δυνατά του σημεία περιλαμβάνονται επίσης το κόκπιτ με ευρεία οθόνη (Widescreen cockpit) υψηλής ανάλυσης και λειτουργία αφής της οθόνης πολυμέσων, η οθόνη πλοήγησης με τεχνολογία επαυξημένης πραγματικότητας και ο έξυπνος φωνητικός έλεγχος με αναγνώριση φυσικού λόγου που ενεργοποιείται με τη φράση «Hey Mercedes».  Οι νέες υπηρεσίες On-Street Prediction, Real-Time Information και Off-Street Information του Mercedes me connect επιτρέπουν στους οδηγούς αυτοκινήτων Mercedes-Benz να εξοικονομούν πολύτιμο χρόνο μειώνοντας παράλληλα την κατανάλωση καυσίμου και τις εκπομπές κατά την αναζήτηση θέσης στάθμευσης.

Ένα νεανικό αλλά πιο  ώριμο μοντέλο

Παρά την σπορ εμφάνισή της, η νέα A-Class έχει γίνει πολύ πιο χρηστική, με αποτέλεσμα να είναι πιο νεανική, αλλά ταυτόχρονα πιο ώριμη από ποτέ. Ο μεγαλύτερος χώρος στο ύψος των ώμων, των γονάτων και των κεφαλιών, καθώς και η ευκολότερη πρόσβαση στο πίσω μέρος όπως άλλωστε και ο μεγαλύτερος χώρος αποσκευών, ιδανικός για οικογένειες και δραστηριότητες αναψυχής ανήκουν στα μεγάλα «συν» της νέας A-Class. Επιπλέον, έχει βελτιωθεί σημαντικά η περιμετρική ορατότητα. Αυτό ενισχύει τόσο την ασφάλεια όσο και την αίσθηση ευρυχωρίας. Η χωρητικότητα του χώρου αποσκευών πίσω από τα πίσω καθίσματα είναι 370 λίτρα – αυξημένος κατά 29 λίτρα σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Χάρη στα πίσω φώτα δύο τμημάτων, το άνοιγμα φόρτωσης είναι κατά 20 cm φαρδύτερο από πριν, και το δάπεδο χώρου αποσκευών είναι κατά 11,5 cm μακρύτερο.  Συνολικά, η περιοχή που κρύβουν οι κολώνες έχει μειωθεί κατά 10% σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο.

Για πρώτη φορά με κλιματισμό καθίσματος

Προαιρετικά, και για πρώτη φορά σε αυτή τη σειρά μοντέλων, τα μπροστινά καθίσματα δεν διατίθενται μόνο με θέρμανση αλλά και με κλιματισμό καθίσματος, ενώ προσφέρεται και πακέτο εργονομικών καθισμάτων με λειτουργία μασάζ.  Για τη νέα Α-Class στην Ελλάδα διατίθενται δύο διαφορετικοί τύποι καθισμάτων: το κάθισμα comfort και το σπορ κάθισμα με ενιαία εμφάνιση. Το κάθισμα comfort (βασικός εξοπλισμός) περιλαμβάνει ρύθμιση ύψους καθίσματος συνοδηγού και ρύθμιση κλίσης/βάθους έδρας των μπροστινών καθισμάτων. Με το σύστημα κλιματισμού (προαιρετικός εξοπλισμός) στα μπροστινά καθίσματα, τοποθετείται ένας ακτινικός ανεμιστήρας στην έδρα και στην πλάτη κάθε καθίσματος. Ο αέρας που διέρχεται από το διάτρητο κάλυμμα του καθίσματος ρέει μέσα από το σκελετό του καθίσματος και διοχετεύεται προς τα κάτω και πίσω.

Αθόρυβη λειτουργία: η ήρεμη δύναμη

Τα χαρακτηριστικά αθόρυβης οδήγησης χωρίς κραδασμούς αποτελούν σημαντικό παράγοντα της πιο ώριμης, πολυτελούς αίσθησης οδήγησης της νέας A‑Class. Εκτός από την αποτελεσματική απομόνωση της ανάρτησης από το αμάξωμα και τα αεροακουστικά μέτρα, καθοριστικό ρόλο παίζει το ίδιο το αμάξωμα. Κατά την ανάπτυξη της A‑Class, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στην συνολικά υψηλή δομική ακαμψία και στα σημεία σύνδεσης ανάμεσα στο αμάξωμα, την ανάρτηση και το σύστημα κίνησης Σημαντική αύξηση της ακαμψίας στα σημεία άσκησης φορτίου επιτεύχθηκε ειδικά στα σημεία σύνδεσης της ανάρτησης, τα οποία παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο για το θόρυβο από το δρόμο, μειώνοντας έτσι αισθητά τη στάθμη θορύβου στο εσωτερικό.

Παθητική ασφάλεια και άνεση κορυφαίου επιπέδου

Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της ηχομόνωσης στη νέα A-Class περιλαμβάνει στοιχεία, όπως η διαμόρφωση των συστημάτων διαχείρισης αέρα ή των διακοσμητικών στοιχείων στο εσωτερικό, ώστε να βελτιωθεί η ηχομόνωση. Επιπλέον, έχουν μειωθεί σημαντικά οι αεροδυναμικοί θόρυβοι σε σύγκριση με το προηγούμενο μοντέλο. Δύο χαρακτηριστικά που συνοδεύουν όλα τα μοντέλα της Mercedes-Benz είναι χωρίς αμφιβολία τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας και άνεσης που προσφέρουν Στη νέα A-Class ο συνδυασμός τους έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο για αυτοκίνητο της compact κατηγορίας, αφού αλληλοσυμπληρώνονται ώστε ο οδηγός, μαζί με το πρωτοπόρο σύστημα MBUX και τα νέα μηχανικά σύνολα πετρελαίου και βενζίνης, να απολαμβάνει μία ολοκληρωμένη εμπειρία οδήγησης όμοια της οποίας δεν έχει βιώσει ξανά!

Ενίσχυση της προστασίας των επιβατών

Το άκαμπτο και έξυπνα σχεδιασμένο αμάξωμα της αποτελεί τη βάση ενίσχυσης της συμπεριφοράς της, τόσο σε επίπεδο παθητικής ασφάλειας όσο και σε επίπεδο ευχάριστης ακουστικής εντός της καμπίνας της. Οι ειδικά μελετημένες ζώνες παραμόρφωσης ενισχύουν ακόμα περισσότερο την προστασία των επιβατών της ενώ έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα για την αθόρυβη λειτουργία του αυτοκινήτου. Το βάρος του αμαξώματος ωστόσο, διατηρείται στο ίδιο χαμηλό επίπεδο, όπως και το προηγούμενο μοντέλο. Η νέα A-Class αποτελεί το πρώτο μοντέλο της Mercedes-Benz που έχει αναπτυχθεί στο νέο Τεχνολογικό Κέντρο Ασφάλειας Οχημάτων (Technology Centre for Vehicle Safety (TFS)) στη Στουτγάρδη. Κάθε εξάρτημα του αμαξώματος αναπτύχθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα φορτία και καταπονήσεις, όσον αφορά στη γεωμετρία, στο πάχος των υλικών, στην τεχνολογία συναρμογών και στην ποιότητα των υλικών (αυξημένο ποσοστό φύλλων χάλυβα υψηλής και υπέρ-υψηλής αντοχής).

Εξοπλισμένη με το ενεργό καπό κινητήρα

Στο επίκεντρο του σχεδιασμού ασφάλειας βρίσκεται ο άκαμπτος κλωβός επιβατών, ο οποίος διαθέτει εξαιρετική ακαμψία, όταν υπόκειται στα υψηλά φορτία καταπονήσεων που συνεπάγεται ένα ατύχημα. Αντίστοιχα, η αντοχή ολόκληρου του πλευρικού τμήματος του αυτοκινήτου αυξάνεται κατακόρυφα εξαιτίας των χαλύβδινων θυρών που διαθέτουν πλέον ειδικές ενισχύσεις, ενώ πρόσθετη προστασία παρέχεται από στοιχεία απόσβεσης κρούσεων στις πλαϊνές επενδύσεις των καθισμάτων και της κολώνας Β Για την προστασία πεζών, η νέα A-Class είναι εξοπλισμένη με το ενεργό καπό κινητήρα, το οποίο ανυψώνεται κατά 80 mm περίπου μέσα σε κλάσματα του δευτερολέπτου. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται πρόσθετος χώρος μεταξύ του καπό και του κινητήρα. Η προστασία αυτή αυξάνεται ακόμα περισσότερο χάρη σε μία σχετικά εύκαμπτη εγκάρσια δοκό κάτω από το παρμπρίζ, η οποία χάρη στο ειδικό σχήμα της μπορεί να υποχωρεί σε περίπτωση σύγκρουσης με πεζό και να απορροφά την ισχύ κρούσης του κεφαλιού του.

Η νέα A-Class περιλαμβάνει αερόσακους οδηγού και συνοδηγού, αερόσακο γονάτων οδηγού και αερόσακους παραθύρων στο βασικό εξοπλισμό. Σε αντίθεση με πολλά ανταγωνιστικά μοντέλα, ο αερόσακος παραθύρου καλύπτει και την κολώνα A για πιο ολοκληρωμένη προστασία των επιβατών. Στο βασικό εξοπλισμό περιλαμβάνονται επίσης πλευρικοί αερόσακοι θώρακα/λεκάνης μπροστά, ενώ προαιρετικά διατίθενται και για τους πίσω επιβάτες

Προηγούμενο άρθρο

Rally Acropolis 05 06 18
RALLY ACROPOLIS : Skoda Fabia R5

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα