Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Νότης Μαυρουδής «Εύπιστος σε βαθμό κακουργήματος…»

Ο σημερινός καλεσμένος μας είναι ένας πολύ ξεχωριστός βιρτουόζος της κλασικής κιθάρας, μια πολύμορφη προσωπικότητα, που ταίρι δεν έχει! Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 16 Ιουλίου, έχει σπουδάσει στην Ελλάδα κλασική κιθάρα, και το 1970 εγκαταστάθηκε στην Ιταλία, όπου του ανατέθηκε η έδρα Kλασικής Kιθάρας στη Scuola Civica di Milano και δίδαξε έως το 1975, αλλά παρακολούθησε μαθήματα και στην Ακαδημία Santiago de Compostella στην Ισπανία. Έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία εντός και εκτός πατρίδας, ως σολίστ και καθηγητής Κιθάρας αλλά και ως συνθέτης έντεχνων τραγουδιών, έχει δώσει πολλές συναυλίες και ρεσιτάλ, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, έχει οργανώσει συναυλίες ξένων διάσημων κιθαριστών, έχει πάρει μέρος σε πολλά Φεστιβάλ, έχει κάνει συνθέσεις για το θέατρο και τον κινηματογράφο, και πολλά – πολλά άλλα. Έχει ακόμη αναλάβει υπεύθυνες θέσεις σε κρατικά ιδρύματα και Οργανισμούς και έχει διατελέσει καλλιτεχνικός διευθυντής διαφόρων Φεστιβάλ. Το 2007 ήταν υπεύθυνος της μουσικής που ακούγεται στο Μετρό Αττικής. Ξεχωριστό δισκογραφικό ενδιαφέρον έχει η καλλιτεχνική εποπτεία και ο συντονισμός που έκανε ο ίδιος 29 Ελλήνων κιθαριστών καταγράφοντας την ιστορία μισού αιώνα κιθαριστικής δισκογραφίας με τον τίτλο: «Master class». Το 2013 εκδίδεται το επίτομο και διαδικτυακό (εφαρμογή) αρχείο ονομάτων: «ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ» (συνθέτες – ερμηνευτές – κατασκευαστές), ένα αρχείο 75.000 ονομάτων που αρχειοθέτησε και επιμελήθηκε ο ίδιος (Εκδόσεις, IANOS). Στις 19 και 26 Οκτωβρίου θα εμφανιστεί στη «Σφίγγα» με αξιόλογους καλλιτέχνες. Έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε τον Νότη Μαυρουδή!

Κύριε Μαυρουδή, αισθανόμαστε δέος και μόνον που μιλάμε. Τι να πρωτοπούμε για εσάς. Αποκαλυπτόμεθα… Αλήθεια, πότε και γιατί αρχίσατε να αγαπάτε την κιθάρα;

«Ίσως να ήταν και τυχαίο ή… ανταγωνιστικό, όταν ήμουν 13 χρονών, με ένα γειτονόπουλο που έπαιζε ακορντεόν. Δεν ξέρω πώς βρέθηκα να αφοσιωθώ από τότε στην κιθάρα και στο κλασικό ρεπερτόριο, το οποίο ήταν “ξένο” για την παιδική μου αθωότητα… Μυστήρια πράγματα…».

Διδάξατε Κλασική Κιθάρα και στην Σχολή Scuola Civica, στο Μιλάνο, σπουδάσατε και στην Ισπανία, επιστρέψατε στην Ελλάδα όμως. Δεν σκεφτήκατε ποτέ να κάνετε καριέρα στο εξωτερικό;

«Στην Ιταλία (Μιλάνο) έζησα 6,5 χρόνια και είχα εντονότατες δράσεις με ατομικά ρεσιτάλ σε πολλές πόλεις της Κεντρικής Ευρώπης, από το 1969 έως το 1975, όταν και επέστρεψα στην Ελλάδα. Σπούδασα κιθάρα στην Ελλάδα με τον αείμνηστο Δημήτρη Φάμπα. Στην Ισπανία συμμετείχα σε ένα σεμινάριο. Έκτοτε ασχολήθηκα πολύ ενεργά με την ελληνική δισκογραφία και τις παραγωγές πολλών τραγουδιών. Έκανα και κάνω πολλές συναυλίες και συμμετέχω σε πολλά δρώμενα, συνεργάστηκα με έντυπα μέσα και συνεχίζω να γράφω κείμενα περί διαφόρων θεμάτων. Η κιθάρα για μένα είναι όργανο με πολύ προσωπική σχέση…».

Έχετε βραβευθεί πολλές φορές κι εδώ και σε διεθνή Φεστιβάλ, έχετε δώσει ρεσιτάλ σε όλο τον κόσμο. Τι κρατάτε από όλα αυτά;

«Κρατάω τη δύναμη και την οντότητα που σου παρέχει η ευκαιρία να βρίσκεσαι στη σκηνή! Να δοκιμάζεσαι μπροστά σε έναν κόσμο που έρχεται να σε ακούσει. Να δοκιμάζεις τις δημιουργίες σου μέσα στο χρόνο που κυλάει. Να επικοινωνείς μ’ αυτόν τον κόσμο και να διδάσκεσαι κάθε φορά το νέο πνεύμα και το νέο ζητούμενο. Να βρίσκεσαι πάντα σε ένα σχολείο προσανατολισμού και νέας αντίληψης…».

Ποιες ηλικίες σας θεωρείτε σταθμούς στη ζωή σας; Και ποια στιγμή της καριέρας σας ορόσημο;

«Όλες! Το κάθε διάστημα έχει πολλή σημασία. Το διάστημα της παιδικής ηλικίας και η ανάπτυξή μου μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον των γονιών μου. Οι σπουδές μου στο ωδείο. Η προσπάθειά μου για πολιτική συνείδηση, η οποία είναι πολύχρονη. Οι καλλιτεχνικές δράσεις μου. Τα τραγούδια μου. Η επιλογή μου για την οικογενειακή μου κατάσταση. Η γέννηση των παιδιών μου. Οι επιλογές των φίλων μου, των συνεργατών και ερμηνευτών των τραγουδιών μου. Οι επιτυχίες και οι αποτυχίες μου…».

Από τι εμπνέεστε;

« Απ’ ό,τι μού προκαλεί το συναίσθημα. Δεν πιστεύω στην ουρανοκατέβατη έμπνευση, αλλά στην πνευματική διεργασία μπροστά σε κάποια εσωτερική συγκίνηση». Η συμβουλή σας σε έναν νεαρό μουσικό; «Να μου λείπουν οι συμβουλές σε άλλους! Ιδιαίτερα στους νέους οι οποίοι ζουν σε άλλη διάσταση και βιώνουν με το δικό τους τρόπο την εποχή τους. Ανεξάρτητα από τις δικές μου εμπειρίες, λόγω ηλικίας, δεν θέλω να επαναλάβω κι εγώ τις τόσες λαθεμένες συμβουλές που άκουσα κατά τη διάρκεια του μεγαλώματός μου…».

Τι εκφράζει η Μουσική για εσάς; Χαρά, ζωή, δημιουργία, ευτυχία;

«Εκφράζει όλα αυτά και χιλιάδες άλλα… Η Μουσική είναι τέχνη άυλη, και αυτό από μόνο του είναι συναρπαστικό! Νιώθω πολύ τυχερός που μπόρεσα να αναπτύξω, με πολλή δουλειά, τις δυνατότητες που υπήρχαν μέσα μου».

Εκτός από κιθαρίστας και συνθέτης χαρισματικός, είστε και συγγραφέας, ραδιοφωνικός παραγωγός και εκδότης μουσικού περιοδικού, αρθρογράφος σε εφημερίδες, διοργανωτής συναυλιών διάσημων καλλιτεχνών, και… πολιτευτήκατε στις Ευρωεκλογές το 2009. Τι άλλο, πια, κ. Μαυρουδή; Τόσο πολυσχιδής, τόσο ταλαντούχος, υπάρχει κάτι ακόμη με το οποίο θα θέλατε να ασχοληθείτε;

«Ναι, έκανα αυτά και όχι μόνο. Εκδόθηκαν τέσσερα βιβλία μου, έκανα οικογένεια, έχω εγγονάκια που τα λατρεύω, έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα της οικογένειας και έχω πετύχει αρμονική ζωή πάνω σ’ αυτό. Θα ήθελα να κρατήσω όλα αυτά. Δεν θέλω μεγαλώνοντας να χάσω τίποτα. Η καλή υγεία είναι ένας βασικός μου στόχος. Θέλω το μυαλό μου να μην υποχωρήσει ποτέ, ώστε να μπορώ να αντιστέκομαι μπροστά σε κάθε εμπαιγμό».

Αλήθεια, γιατί είχατε επιλέξει το κόμμα των Οικολόγων Πρασίνων;

«Πού το θυμηθήκατε αυτό; Ήταν μια αναζήτηση και προσπάθεια να αλλάξω τις αδιάλλακτες αριστερές σκέψεις μου και να πάω σε κεντρώες… ατραπούς. Αλλά δεν ήταν και η μοναδική πολιτική μετακίνηση που έκανα. Έτσι είναι. Όταν κανείς είναι ανήσυχος, φυσικό είναι να αναθεωρεί, να ανησυχεί και να αναζητάει».

Ποιο το βασικό γνώρισμα του χαρακτήρα σας και το κύριο ελάττωμά σας;

«Είμαι πεισματάρης σε κάποιες βασικές αρχές μου. Και ως ελάττωμα, είμαι εύπιστος σε βαθμό κακουργήματος…».

Τόσα υπέροχα τραγούδια, τόσες επιτυχίες, τόσοι θαυμαστές. Πώς αισθάνεται εκεί, ψηλά στην κορυφή, κάποιος; Μοναξιά;

«Μοναξιά; Όχι, αντιθέτως. Και καλούς φίλους έχω και ανοιχτός για καινούργιους είμαι, κέφι για έξοδο από το σπίτι έχω, ανιχνεύω καινούργιες μουσικές, νέα ρεύματα. Δεν έχω χρόνο για μοναξιά!».

Στις 19 Οκτωβρίου θα τραγουδήσετε με τη Νένα Βενετσάνου και στις 26 του ίδιου μήνα με τη Μόρφω Τσαϊρέλη και την Αγγελική Τουμπανάκη στη Μουσική Σκηνή «Σφίγγα». Τι θα ακούσουμε;

«Μαζί με τον εξαιρετικό κιθαριστή Γιώργο Τοσικιάν θα παρουσιαστούμε με τις εξαιρετικές αυτές ερμηνεύτριες σε προγράμματα με πολλές μουσικές εκπλήξεις. Το σχήμα μας είναι λιτό και στηρίζεται στις ερμηνείες με τις δύο κιθάρες, καθώς και στις ερμηνεύτριες, οι οποίες είναι γνωστές για τις ευαισθησίες που εκπέμπουν… Η “Σφίγγα” είναι ένας χώρος ο οποίος εύκολα μπορεί να μετατραπεί σε παλαιά μπουάτ».

Άλλα σχέδια για τον χειμώνα;

«Όταν θα έχω στα χέρια μου ημερομηνίες και άλλα συγκεκριμένα, θα ξαναμιλήσουμε».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα