Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ξεκίνησε ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος του Τραμπ

Ο κόσμος βρίσκεται για πρώτη φορά από τη δεκαετία του 1930 τόσο κοντά σε ολοκληρωτικό εμπορικό πόλεμο. «Δίκαιο εμπόριο», έγραψε στο Twitter ο Ντόναλντ Τραμπ, δείχνοντας το πώς ερμηνεύει τη σχετική απόφασή του, που έχει αρχίσει ήδη να επηρεάζει τα χρηματιστήρια στον πλανήτη.

Λίγες μόλις ημέρες πριν από τη συγκέντρωση των ηγετών των επτά μεγαλύτερων Οικονομιών στον κόσμο, στον Καναδά, στο πλαίσιο της Συνόδου του G7, οι συμμετέχοντες αντιμετωπίζουν ένα τεράστιο πρόβλημα που ακούει στο όνομα Ντόναλντ Τραμπ. Ο Αμερικανός πρόεδρος, με την εμπρηστική στάση του και τις αμφιλεγόμενες αποφάσεις του, έχει καταστήσει αδύνατη τη συμφωνία της παγκόσμιας ηγεσίας σε όλα σχεδόν τα ζητήματα, από το Ιράν και τα πυρηνικά του, μέχρι την κλιματική αλλαγή, την ώρα που συνθήκες εμπορικού πολέμου δημιουργεί η απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών για επιβολή δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου από Ευρωπαϊκή Ένωση, Καναδά και Μεξικό. Οι τελευταίες χώρες, ήδη απαντούν με αντίμετρα, με σκληρότερο εξ αυτών την απόφαση του πρωθυπουργού του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, να επιβάλει δασμούς ύψους 16,6 δισ. δολαρίων Καναδά (12,8 δισ. δολ. ΗΠΑ) σε αμερικανικά προϊόντα. Από την πλευρά του, το Μεξικό προειδοποίησε ότι προχωρά στην επιβολή κυρώσεων στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ χοιρινού κρέατος, μήλων, σταφυλιών και επίπεδου χάλυβα.
Τις ανακοινώσεις από αμερικανικής σκοπιάς έκανε ο υπουργός Εμπορίου Ουίλμπορ Ρος, ανακοινώνοντας ότι δασμοί (25% στις εισαγωγές χάλυβα και 10% στις εισαγωγές αλουμινίου) θα τεθούν σε ισχύ από τα μεσάνυχτα (07.00 της Παρασκευής ώρα Ελλάδας), μία ημέρα πριν λήξει η προθεσμία που είχε δώσει ο ίδιος ο Τραμπ, ελπίζοντας σε τυχόν παραχωρήσεις από τους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών. Στην αντεπίθεση η Ευρωπαϊκή Ένωση απάντησε με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές, ύψους περίπου 2,8 δισ. ευρώ, ενώ κατέστησε σαφές ότι θα υπάρξει πολλαπλασιασμός των αντιποίνων εφόσον επιβληθούν από την Ουάσινγκτον πρόσθετοι δασμοί στα αυτοκίνητα. Παρότι μέχρι στιγμής οι αψιμαχίες Ηνωμένων Πολιτειών – Ευρωπαϊκής Ένωσης αφορούν ένα μικρό κομμάτι του διμερούς εμπορίου, οι ειδικοί προειδοποιούν πως εάν δεν επιδιωχθεί κοινός τόπος, ο κόσμος θα οδηγηθεί σε έναν παγκόσμιο πόλεμο ευρείας κλίμακας με ηχηρό αντίκτυπο συνολικά στην παγκόσμια Οικονομία. Και όλα αυτά σε μία περίοδο που το γεωπολιτικό ρίσκο σε παγκόσμιο επίπεδο έχει «χτυπήσει κόκκινο»! Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, «η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να μείνει άπραγη (…). Σε αυτό που εκείνοι μπορούν να κάνουν, εμείς είμαστε ικανοί να κάνουμε ακριβώς το ίδιο», προαναγγέλλοντας ταυτόχρονα προσφυγή στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου.

Και ενώ οι απρόβλεπτες συνέπειες της απόφασης του Τραμπ έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται στα χρηματιστήρια του πλανήτη, οι οικονομικοί αναλυτές προειδοποιούν ότι ένας εμπορικός πόλεμος διαρκείας μπορεί να έχει επιπτώσεις σε όλα τα επίπεδα. Σε πρόσφατη ανάλυση της Goldman Sachs αναλύονταν τα σενάρια από μια τέτοια εξέλιξη. Κατ’ αρχάς, το μακροοικονομικό κόστος θα αυξηθεί σημαντικά εάν κλιμακωθεί ο εμπορικός πόλεμος. Ένας σοβαρός εμπορικός πόλεμος, στον οποίο ο καθένας επιβάλλει δασμούς σε όλους τους άλλους, οδηγεί σε υψηλότερο παγκόσμιο πληθωρισμό, σε αυστηρότερη νομισματική πολιτική, και βραδύτερη ανάπτυξη. Η συρρίκνωση αυτή ενισχύεται εάν οι τιμές των μετοχών μειωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο, ενώ οι ανοικτές Οικονομίες με εμπορικά πλεονάσματα, όπως η Ευρωζώνη, πλήττονται περισσότερο. Και ενώ η Goldman Sachs προβλέπει 4 σενάρια για το τι θα μπορούσε να συμβεί στη συνέχεια: 1) δασμοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς αντίποινα, 2) εμπορικός πόλεμος επικεντρωμένος στις Ηνωμένες Πολιτείες, 3) ήπιος παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος, και 4) παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος με πωλήσεις μετοχών, το πλέον ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι σε μια τέτοια κατάσταση δεν υπάρχει νικητής παρά μόνο χαμένοι.

 

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα