Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Προβληματίζει η Κίνα

Η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη, η μάχη των Ηνωμένων Πολιτειών εναντίον του ισλαμικού Κράτους (IS) και η ανοιχτή αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Τουρκία έχουν σπρώξει στο περιθώριο της διεθνούς ειδησεογραφίας τα νέα από τη Κίνα.

Και φυσικά αυτό που ενδιαφέρει άπαντες να πληροφορούνται από τη χώρα του Κόκκινου Δράκου είναι αν η ανάπτυξη της εξακολουθεί να βρίσκεται σε φάση συνεχούς επιβράδυνσης απομακρύνοντας το ενδεχόμενο να χαρακτηριστεί η Κίνα ο ασθενής της ανατολικής Ασίας.

Όπως έγραφε αυτή την εβδομάδα το περιοδικό Newsweek οι άνθρωποι που καταπιάνονται με την οικονομία της Κίνας είναι εξαιρετικά πολλοί, όλοι τους έξυπνοι και σπουδαγμένοι στα πιο σημαντικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της Δύσης, γεγονός που αποδεικνύεται από τη μετεξέλιξη της χώρας από ένα πολυπληθές κράτος σε ένδεια στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Τη δύναμη της Κίνας σε οικονομικό επίπεδο απέδειξε εξάλλου η οικονομική κρίση του 2008-9 που γονάτισε σχεδόν το σύνολο του ανεπτυγμένου κόσμου, αλλά άφησε την ίδια περίπου αλώβητη. Ωστόσο σύμφωνα με το ίδιο κείμενο του αμερικανικού περιοδικού οι άνθρωποι αυτοί που καταπιάνονται με τα οικονομικά στοιχεία της χώρας του Κόκκινου Δράκου θα πρέπει να κοιτάξουν προς την ανατολική θάλασσα στα οικονομικά βάσανα που έχουν τελματώσει την οικονομία της Ιαπωνίας και να αναρωτηθούν σοβαρά μήπως έχουν προσβληθεί από την ίδια ασθένεια και ακόμα δεν έχουν βρει το φάρμακο να την αντιμετωπίσουν.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που όλοι εκτιμούσαν ότι ο 20ος αιώνας θα ανήκει στην Ασία. Οι οικονομίες της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας της Ταϊβάν και συνακόλουθα της Κίνας είχαν τέτοιες καλές επιδόσεις που πολιτικοί και ακαδημαϊκοί από κάθε γωνιά της γης χαιρέτιζαν το ασιατικό θαύμα. Και ήταν τέτοια η ορμή τους που ακόμα κι όταν η Ιαπωνία πήρε την κατιούσα στα τέλη της δεκαετίας του 1990 η Κίνα δικαίωσε τις προβλέψεις τρέχοντας πρώτη στο δρόμο της συνεχούς γοργής ανάπτυξης. Σήμερα το πενταετές πρόγραμμα που ανακοινώθηκε στην Κίνα για την ανάπτυξη της, καταδεικνύει πως ο κεντρικός σχεδιασμός στην πολιτική σκηνή εξακολουθεί να διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Για την ακρίβεια η πολιτική ηγεσία της χώρας δεσμεύτηκε πως θα επιτύχει ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 6,5% έως το 2020 και ενώ πρόκειται για χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με το παρελθόν, είναι υψηλός στόχος δεδομένης της τρέχουσας συγκυρίας και λαμβανομένης υπόψη της ταχύρυθμης ανάπτυξης όλων των προηγούμενων ετών. Οι εξωπραγματικοί στόχοι διαστρεβλώνουν την οικονομία διότι καθυστερούν την αποκατάσταση των ισορροπιών και αυξάνουν το χρέος, ενώ οι παράγοντες αβεβαιότητας από το εξωτερικό όπως είναι η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης, η μεταναστευτική κρίση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η πιθανότητα ενός Brexit αλλά και η πιθανή εκλογή ενός πρόεδρο υπέρ του προστατευτισμού και της πολιτικής εσωστρέφειας ενδέχεται όχι μόνο να φέρουν σε πρώτο πλάνο την αχίλλειο πτέρνα της Κίνας αλλά και να απειλήσουν και πάλι την παγκόσμια οικονομία της σημερινής μέτριας ανάπτυξης.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα