Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Οι επτά εκκρεμότητες που θα αλλάξουν το κλίμα

Πολλές εκκρεμότητες σε προεκλογικό χρόνο και με τη χώρα να βρίσκεται σε χρηματοδοτικό κενό συσσωρεύονται το τελευταίο δίμηνο του έτους. Μάλιστα, η πλευρά των δανειστών δεν ανοίγει τα χαρτιά της για κανένα από τα καυτά ζητήματα, περιμένοντας συνολική διαπραγμάτευση με την ελληνική κυβέρνηση για το σύνολο των θεμάτων, ενώ σε δύο εβδομάδες κλείνει ο προϋπολογισμός και κατατίθεται στη Βουλή. Οι κρίσιμες εκκρεμότητες αφορούν:

1.Την ακύρωση ή, έστω τη μετάθεση του μέτρου της περικοπής των παλαιών συντάξεων έως και 18%.Η κυβέρνηση έχει ζητήσει να μην ισχύσει η περικοπή, αν και η ίδια την ψήφισε τρεις φορές μέχρι σήμερα, όμως κάτι τέτοιο μοιάζει εξαιρετικά δύσκολο. Κυρίως λόγω της διατήρησης της πρόβλεψης για τα θηριώδη πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ. Το ελληνικό αίτημα, το οποίο συγκεντρώνει την ομόθυμη στήριξη όλων των πολιτικών κομμάτων και κοινωνικών οργανώσεων, δεν περιλαμβάνει, ωστόσο, τους νεώτερους συνταξιούχους οι οποίοι κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης από τις 13 Μαΐου 2016 και μετά. Όπως επίσης και τις συντάξεις χηρείας, οι οποίες δεν δίνονται εάν ο δικαιούχος είναι κάτω των 55 ετών, ενώ για μεγαλύτερης ηλικίας έμμεσους δικαιούχους η σύνταξη του θανόντος επανακαθορίζεται, άρα περικόπτεται έως και 18%, και αμέσως μετά αποδίδεται το 50% αυτής, από 70% μέχρι το 2016. Ήτοι, συνολική μείωση, εν σχέσει με μια σύνταξη χηρείας που εκδόθηκε έως τις 12/5/16, άνω του 44%.

2.Την ρύθμιση του χρέους των ιδιωτών προς τις εφορίες αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία. Η κυβέρνηση φέρεται να ζητά την ευχέρεια αποπληρωμής έως 120 δόσεις, αλλά το όλο θέμα δεν έχει προχωρήσει. Το θέμα λαμβάνει και κοινωνικές διαστάσεις, καθώς διενεργήθηκαν πάνω από 6,5 εκατ. δεσμεύσεις λογαριασμών τα τελευταία 3,5 χρόνια.

3.Την παράταση του Νόμου Κατσέλη (προστασία της πρώτης κατοικίας), καθώς ο εν λόγω νόμος λήγει τέλους του έτους. Η παράταση κρίνεται αναγκαία, καθώς εντείνονται οι διαδικασίες πώλησης «κόκκινων» δανείων από τις τράπεζες. Οι οποίες, φέρεται να αποδέχονται την παράταση της προστασίας, αλλά για χαμηλότερης εμπορικής αξίας ακίνητα (πρώτη κατοικία έως 100.000 ευρώ).

4.Τη δικαστική εκκρεμότητα για την απόδοση των αναδρομικών (παρανόμως παρακρατηθέντων) ποσών στους συνταξιούχους, που έχουν προκύψει για το διάστημα από 1/1/2013 και μετά (απόφαση του Συμβουλίου της Επικράτειας 2287/15). Το εν λόγω ποσό κυμαίνεται από 3 έως 9 δισ. (αναλόγως εάν τελικά θα αφορά σε αναδρομικά από το 2013 και μετά ή τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ τον Ιούνιο του 2015). Πρόκειται, δε, για το σύνολο των παλαιών (προ της 13ης Μαΐου 2016) συνταξιουχων (σ.σ.: για τους νεώτερους έχει ισχύ ο Νόμος Κατρούγκαλου που οδηγεί σε μεγαλύτερες μειώσεις έως 35% στις συντάξεις, αλλά αυτός κρίθηκε συνταγματικός…).

5.Τα αναδρομικά των Ειδικών Μισθολογίων(ενστόλων, καθηγητών, δικαστικών κ.ά.), τα οποία υπολογίζονται σε σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ (αφορούν στο ήμισυ της καταβολής, καθώς τα υπόλοιπα μισά κατεβλήθησαν το 2014). Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί ότι θα τα καταβάλει μέχρι τέλους του μήνα (με τις αποδοχές του Δεκεμβρίου).

6.Την απόδοση του κοινωνικού μερίσματος (σε φτωχά η πολύ φτωχά στρώματα του λαού που διαβιούν με ελάχιστα εφόδια). Ο σχεδιασμός ήταν να δοθεί ένα εφάπαξ ποσό 200-400 ευρώ λίγο πριν τις γιορτές, συνολικού ύψους έως και 600 εκατ. ευρώ.

7.Τα αντίμετρα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ και τα οποία αφορούν στα σχολικά γεύματα, το στεγαστικό επίδομα (σε αστέγους που πληρώνουν νοίκι ή όσους έχουν δανειοδοτηθεί για πρώτη κατοικία αλλά αδυνατούν να πληρώσουν τη μηνιαία δόση), το επίδομα για το τρίτο παιδί, τη μείωση των φορολογικών βαρών κ.ά. Ουσιαστικά πρόκειται για επτά παροχές που διαπραγματεύεται η κυβέρνηση με τους επιτηρητές χωρίς η πλευρά των δανειστών να ανοίγει τα χαρτιά της και αυτό καθώς επιμένει στην «ανάγκη» σχηματισμού υπερ-πλεονασμάτων 6,7-7 δισ. ευρώ κάθε χρόνο μέχρι και το 2022 (προκείμενου να πληρώνονται οι τόκοι των 340 δισ. του ελληνικού δημόσιου Χρέους). Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση επείγεται στην ελάφρυνση της πίεσης που ασκείται στους συνταξιούχους, καθώς τα 2,7 εκατ. των «απόμαχων» μπορεί να αποτελέσουν έως και πάνω από το 40% του εκλογικού Σώματος κατά τις προσεχείς εκλογές.

Μονομερής ψήφιση…

Πάντως, μέχρι στιγμής, η πλευρά των δανειστών δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και αποφεύγει να δεσμευτεί στις διαδοχικές οχλήσεις του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου για τα θέματα της επικαιρότητας και τις εκκρεμότητες που υπάρχουν. Πολλές από τις οποίες, είναι αλήθεια, αποτελούν υπαναχωρήσεις της ελληνικής πλευράς, όπως το θέμα των περικοπών έως 18% στις παλαιές συντάξεις (σ.σ.: θέμα που αποδέχτηκε και ψήφισε τρεις φορές η ελληνική Βουλή), κάτι που επισημαίνεται μετ’ επιτάσεως από τις βόρειες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ενδιαφέρουσα ήταν η αναφορά του Κλ. Ρέγκλινγκ, του επικεφαλής του ESM (του επίσημου δανειστή της χώρας μας), ότι βλέπει μερική, μόνο, αναβολή της περικοπής των παλαιών συντάξεων, παραπέμποντας ουσιαστικά σε μια μείωση της τάξης του 5-8%, αλλά και του προέδρου της γερμανικής Βουλής και πρώην υπουργού Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ο οποίος ανέφερε σε δήλωσή του ότι στο «Κοινοβούλιο κατηγορήθηκα ότι ήμουν εξαιρετικά ευνοϊκός έναντι της Ελλάδας»! Αντιθέτως, το ΔΝΤ φαίνεται ότι εσχάτως τηρεί… ευμενή ουδετερότητα, καθώς εξαρχής επέμενε τόσο στο θέμα των συντάξεων, καθώς τασσόταν υπέρ της περικοπής, όσο και για την αποκοπή του Χρέους, καθώς πιστεύει ότι ο στόχος για το πλεόνασμα του 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% ακολούθως, δεν είναι εφικτός, πέραν του γεγονότος ότι οδηγεί σε νόμιμη υπανάπτυξη… Σε αυτό το περιβάλλον η κυβέρνηση εμφανίζεται διατεθειμένη να φέρει πολλά από τα ανωτέρω μέτρα μαζί με τον προϋπολογισμό στη Βουλή προς ψήφιση πριν την 3η Δεκεμβρίου και το αναμενόμενο-καθοριστικό Eurogroup για τη ελληνική διαπραγμάτευση των μέτρων που μπορεί να αποφύγει η χώρα. Και αυτή η προώθηση των μέτρων ελάφρυνσης κρίνεται ήδη σαν συμφωνημένη και, πάντως, μη μονομερής ενέργεια αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το «πράσινο» φως στον ελληνικό προϋπολογισμό, ακόμη και στο δεύτερο εναλλακτικό σενάριο αυτού, εκείνο της μη περικοπής των συντάξεων…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα