Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Οι Ιταλοί δείχνουν το δρόμο – του Βαγγέλη Παπαδημητρίου

Μία ημέρα πριν τη συνεδρίαση του κρίσιμου, για την Ελλάδα, Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, θα διεξαχθεί στην Ιταλία ίσως το σημαντικότερο δημοψήφισμα στην ιστορία της Ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν επιβεβαιωθούν όλες οι προβλέψεις, ο Ματέο Ρέντσι θα ηττηθεί, και την επομένη, η χώρα θα εισέλθει σε μια αβεβαιότητα: οικονομική και πολιτική. Ήδη η Ιταλία βρίσκεται σε δεινή οικονομική κατάσταση. Δεν αποτελεί πλέον εκλυστικό επενδυτικό προϊόν, και κυρίως ο εξελίξεις θα προκαλέσουν την έκρηξη μιας ωρολογιακής βόμβας, το ωστικό κύμα της οποίας θα ταρακουνήσει σοβαρά τα θεμέλια της Ευρώπης.

Μπορεί το δημοψήφισμα να είναι για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά οι Ιταλοί προσέρχονται στις κάλπες για να αποδοκιμάσουν ή να επιδοκιμάζουν τον πρωθυπουργό. Αν επικρατήσει το ΟΧΙ, η χωρα θα εισέλθει σε νέα πολιτική δίνη, με συνέπεια τη διεξαγωγή εκλογών. Κοντολογίς, εντός του 2017, Γαλλία, Ιταλία, Αυστρία, Γερμανία θα βρεθούν να ψηφίζουν όχι για τις χώρες τους, αλλά για το μέλλον ολόκληρης της Γηραιάς Ηπείρου.

Την επομένη, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν το ζήτημα του ελληνικού χρέους. Ξημερώματα θα έχει ανακοινωθεί και τυπικά το αποτέλεσμα. Αν επικρατήσει το ΟΧΙ, μια βαριά σκιά θα υπαρχει πάνω από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν θα έχουν να αντιμετωπίσουν τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μόνο… Θα έχουν να αντιμετωπίσουν μια νέα κατάσταση στην Ευρώπη. Η ανάγκη αυτο-προστατευτισμού και η ενίσχυση της γερμανικής αντίληψης στην οικονομία θα επικρατήσει. Ο Λούθηρος κρυφοκοιτάζει από τη γωνία. Η θέση της χώρας θα δυσκολέψει. Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας απλώς δεν υπάρχουν. Συνολικά η Ευρώπη θα μοιάζει διαφορετική.

Και όλα αυτά, σε μία εβδομάδα από σήμερα. Μήπως, λοιπόν, το κρίσιμο δεν είναι το Eurogroup, αλλά οι ιταλικές εκλογές και για το ελληνικό χρέος; Εξάλλου, τα Γερμανόπουλα καλούνται να επιλέξουν τι θα κάνουν στη ζωή τους από την Τετάρτη Δημοτικού…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα