Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Συνέντευξη «ΒτΚ»
Αλέξης Κούγιας: Να εκλείψουν οι ομάδες-αγέλες

Οταν ο Αλέξης Κούγιας μιλάει για το ελληνικό ποδόσφαιρο προκαλεί πάντοτε συζήτηση, «φασαρία», σχόλια και απαντήσεις. Το αφεντικό της Λάρισας μίλησε στη «ΒτΚ» για τα νέα δεδομένα με τα οποία ξεκίνησε το ταλαιπωρημένο πρωτάθλημα στη Super League, δηλώνοντας βέβαιος πως θα αλλάξει η απόφαση της ΕΠΟ και θα ισχύσει η αρχική εισήγηση της Super League, για υποβιβασμό 3 ομάδων και ανόδου μίας από τη Football League. Ο ιδιοκτήτης της ΑΕΛ επαινεί τον Γιώργο Βασιλειάδη για τους χειρισμούς του, κρίνει, πάντως, πως η αναδιάρθρωση έγινε βίαια, θεωρώντας πως στο μέλλον θα αποδειχθεί καταστροφική. Ταυτόχρονα, υποστηρίζει π πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι υψηλού επιπέδου, αρκεί να μην υπονομεύεται από τον εαυτό του.

Πώς φτάσαμε στην αλλαγή της εισήγησης της Super League από την ΕΠΟ;

«Οι διαβεβαιώσεις από τον υφυπουργό αλλά και την ΕΠΟ, ακόμη και τη Football League από τον κ. Λεοτσάκο, ήταν ότι θα επικρατήσει το 3-1. Αρχικά επιβεβαιώθηκε, άλλωστε, από την αρμόδια Επιτροπή της ομοσπονδίας, της οποίας είναι επικεφαλής ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΟ, ο κ. Γραμμένος. Αυτό έγινε την προηγούμενη μέρα το μεσημέρι, με ομόφωνη απόφαση, μάλιστα, από όλα τα μέλη της Επιτροπής Επαγγελματικού ποδοσφαίρου, τα οποία παρέδωσαν εισήγηση για 3-1. Την επομένη, με επικεφαλής τον Γραμμένο και κάποιους συμβούλους του, ανετράπησαν όλα τα συμφωνηθέντα και προκλήθηκε αγανάκτηση από τον υφυπουργό. Αγνοήθηκε αυτό που έτσι κι αλλιώς προβλέπεται, ότι για να αποφασίσει η ΕΠΟ έπρεπε να υπάρχουν δύο προκηρύξεις. Δεν είχε, όμως, στα χέρια της εισήγηση από τη Football League παρά μόνο της δική μας, της Super League. Κατά συνέπεια, προχώρησε σε παράβαση των κανονισμών. Και κάτι ακόμα. Οι εισηγήσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου γίνονται οπωσδήποτε δεκτές από την ομοσπονδία. Αυτό συμβαίνει παγκοσμίως. Την όλη ιστορία θα λύσει το Διαιτητικό Δικαστήριο. Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανατραπεί η απόφαση την άλλη εβδομάδα».

Γιατί προέκυψε αυτή η ξαφνική αλλαγή; Τι πιστεύετε προσωπικά;

«Ακούγεται ότι αυτοί που το σκέφτηκαν και το προχώρησαν για μπαράζ μεταξύ του 13ου και του δεύτερου της Football League ήθελαν να ικανοποιήσουν κάποιες Ενώσεις οι ομάδες των οποίων θα διεκδικούσαν την άνοδο στη Super League. Μιλάμε δηλαδή για ζήτημα εσωκομματικής πολιτικής. Όμως, δεν ξέρω με βεβαιότητα».

Είναι πετυχημένος ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Βασιλειάδης;

«Δικαίως έμεινε στη θέση του. Το λέω ανεξαρτήτως των ενστάσεών μου για την αναδιάρθρωση, η οποία θεωρώ ότι θα κάνει κακό σε βάθος χρόνου. Έχει κάνει αγώνα για τη βελτίωση του ποδοσφαίρου. Εάν περνούσε και η διάταξη για τους δανεικούς, με τη μείωση θα ήταν όλα πολύ καλά».

Γιατί πιστεύτε ότι θα κάνει κακό;

«Έπρεπε να μπουν κριτήρια. Να φύγουν οι παράνομοι ιδιοκτήτες των ομάδων στη Football League με ομάδεςαγέλες. Μόνο με συγκεκριμένα κριτήρια πρέπει να μπορείς να γίνεσαι επαγγελματική ομάδα. Εάν κάποιος θέλει να ανεβάσει το χωριό του μόνο με τα χρήματα, με γήπεδο της πλάκας δίπλα στο καφενείο, να μην μπορεί. Πρέπει να είναι υποχρεωτικό ένα σωστό κανονικό γήπεδο, με προπονητικό κέντρο, με ιδιοκτήτη με ονοματεπώνυμο, και φορολογική δήλωση. Πρέπει, επιτέλους, να καθαρίσει η ήρα από το στάρι! Δεν θα έμενε εκτός ο Άρης τόσα χρόνια και δεν θα ανέβαιναν ομάδες σαν αυτές που ανέβηκαν».

Η ΑΕΛ έχει μεγάλη ιστορία. Είστε σε βαθμό που μπορείτε να υποστηρίξετε πως δεν βάζετε ταβάνι στις προσδοκίες σας ;

«Είναι αλήθεια πως είμαστε αλλαγμένη ομάδα. Φέτος έχουμε ποδοσφαιριστές δέκα χρόνια νεότερους. Στην πρεμιέρα στη Ριζούπολη από την 11άδα μόνο δύο παίκτες, ο Φατιόν και ο Γκόλιας, ήταν από την περσινή. Στο δε ρόστερ έχουμε 14 νέους παίκτες, εκ των οποίων οι 11 είναι εν δυνάμει ενδεκαδάτοι. Πολύ βελτιωμένοι είμαστε με βάθος. Ο μ.ο. της ΑΕΛ είναι 22,5. Έχουμε 14 Έλληνες στους 28, 9 Λαρισαίους, ενώ όλο το τεχνικό τιμ είναι από τη Λάρισα. Ομάδα με οικογενειακό κλίμα στα αποδυτήρια».

Η ποιότητα του πρωταθλήματος θα βελτιωθεί;

«Εάν, τελικώς, το πρωτάθλημα παιχθεί όπως παίχθηκε και πέρυσι, μέχρι τα όσα έγιναν στο ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός με την ανόητη ενέργεια που προκάλεσε τη διακοπή, εάν λοιπόν είναι τέτοιο και φέτος, θα είναι πετυχημένο. Είναι άδικο να οδηγηθούμε στην εξολόθρευση του ελληνικού πρωταθλήματος και του ποδοσφαίρου μας. Δείτε τους Έλληνες ποδοσφαιριστές που διαπρέπουν στα πρωταθλήματα της Ευρώπης και ενώ κάποιοι δεν παίζουν καν στην Εθνική. Δείτε την πορεία των εκπροσώπων μας στις διοργανώσεις της UEFA. Θα είναι άδικο να το αποδυναμώσουμε κι άλλο το ποδόσφαιρο».

Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις στο ποδόσφαιρο σας βρίσκουν σύμφωνο;

«Η προσωπική μου κρίση είναι ότι οι άμεσες παρεμβάσεις Τσίπρα έσπασαν αυγά! Μετά τον Γιώργο Παπανδρέου, τότε που συλλάβανε αυτούς που έπρεπε, οι μόνοι που ασχολήθηκαν σοβαρά είναι οι τωρινοί κυβερνώντες, Βέβαια, η αναδιάρθρωση έγινε με βαρβαρότητα, και, δυστυχώς, πιστεύω ότι θα δικαιωθώ για αυτό. Δεν ξέρουμε στο μέλλον τι θα γίνει πολιτικά, όμως θα επιθυμούσα όποιος κι αν είναι αρμόδιος για τον αθλητισμό, να έχει ανοικτή την πόρτα».

Εσείς τι κάνετε, όμως, για να τα βρείτε μεταξύ σας; Θα προχωρήσετε ποτέ στη Super League χέρι χέρι;

«Από τη στιγμή που οι μεγάλοι του ποδοσφαίρου έμπλεξαν το ποδόσφαιρο με την πολιτική, το επιχειρείν και τα προσωπικά τους, δεν βγαίνει τίποτα καλό. Κοντά τους κολλάνε και οι νταραβερητζήδες που είναι έτοιμοι για όλα. Έχουμε φοβερό πρωτάθλημα, εάν το αφήσεις».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα