Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Οι μεγάλοι και μικροί χορηγοί ζητούν απόλυτη διαφάνεια, για να μην επαναληφθεί το φαινόμενο του 2007 με τους πυρόπληκτους της Ηλείας
Προσοχή στις δωρεές ζητούν οι δωρητές

Κανείς δεν γνωρίζει πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι τώρα. Ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, ο υπ. Οικονομικών. Ευκλ. Τσακαλώτος και ο υπ. Υποδομών Χρ. Σπίρτζης θα είναι οι διαχειριστές. Θολό ακόμη το τοπίο για το πώς θα γίνει η διαχείριση των εκατ. ευρώ που συγκεντρώνονται για τους πυρόπληκτους.
Ένα ακόμη σοβαρό ζήτημα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, αφού ολοκληρώσει την καταγραφή των ανθρώπινων απωλειών, αλλά και των καταστροφών που προκάλεσαν οι φονικές πυρκαγιές του Ιουλίου, είναι η διαχείριση των δωρεών που έχουν ήδη συγκεντρωθεί από τις συγκινητικές προσφορές μεγάλων ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και απλών πολιτών, που θέλησαν να συνδράμουν τους πυρόπληκτους.
Από τις δωρεές αυτές, έχει ήδη συγκεντρωθεί ένα μεγάλο ποσό, αρκετών εκατ. ευρώ, το οποίο, όμως, βρίσκεται διάσπαρτο σε διάφορους ειδικούς λογαριασμούς του Δημοσίου και χωρίς ακόμα κανείς να έχει αποσαφηνίσει το πώς θα αξιοποιηθούν τα χρήματα αυτά, για να ανακουφίσουν όσους είδαν τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε ένα απόγευμα, μένοντας άστεγοι και αβοήθητοι.

Βούτσης – Τσακαλώτος – Σπίρτζης

Η κυβέρνηση, από την άλλη πλευρά, ανακοίνωσε ήδη κάποια μέτρα οικονομικής στήριξης των πληγέντων, με κονδύλια του κρατικού προϋπολογισμού, ή με ευρωπαϊκά κονδύλια, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινίσει το πώς θα αξιοποιήσει τις δωρεές των ιδιωτών και αν, τελικά, θα εντάξει και αυτό το ποσό των χορηγιών στο συνολικό της πρόγραμμα, αποκατάστασης των καταστροφών.
Μια ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που βγήκε την προηγούμενη εβδομάδα μέσα στον πανικό των αποκαλύψεων για τους δεκάδες νεκρούς ενημέρωνε πως τα χρήματα από τις δωρεές θα πηγαίνουν σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος. Την ευθύνη για τη διαχείριση όσων χρημάτων συγκεντρωθούν θα την έχουν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, που κατέθεσε 10 εκατ. ευρώ, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτος, ως αρμόδιος υπουργός, και ο Χρήστος Σπίρτζης, υπουργός Υποδομών, που έχει την ευθύνη για τα έργα που θα γίνουν στις πυρόπληκτες περιοχές.

Λίγες ημέρες αργότερα, ο εκπρόσωπος χρειάστηκε να επαναλάβει ποια είναι τα πρόσωπα που θα διαχειριστούν τα χρήματα. Ο κ. Τζανακόπουλος, πάντως, αν και έκανε δύο και πλέον, αναφορές για την Επιτροπή Διαχείρισης, αποφεύγει συστηματικά να πει πόσα χρήματα έχουν συγκεντρωθεί μέχρι σήμερα και πώς εξελίσσονται οι δωρεές.
Με απλά λόγια, το τοπίο στις δωρεές είναι θολό. Η διαχείρισή τους θα γίνει και πάλι από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη της, την ώρα που πολλοί από τους δωρητές, από τους πιο ισχυρούς μέχρι τους πιο απλούς πολίτες που καταθέτουν το υστέρημά τους, εκφράζουν επιφυλάξεις για το εάν τα χρήματα αυτά «θα πιάσουν τόπο» και θα διατεθούν εκεί όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.
Είναι ένα ζήτημα που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και απόλυτη διαφάνεια, καθώς υπάρχει ήδη ένα κακό ιστορικό από τη διαχείριση των 198 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από ιδιώτες μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, από τα οποία το μεγαλύτερο μέρος χάθηκαν ή απορροφήθηκαν από το πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, χωρίς ποτέ να εκπληρώσουν το σκοπό για τον οποίο δόθηκαν.

 •  ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΩΡΕΩΝ
  1. Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος 25.000.000 ευρώ Πυροσβεστική Υπηρεσία
  2. Ελληνικό Δημόσιο από τον ΟΑΕΔ 20.000.000 ευρώ Υπουργείο Οικονομικών
  3. Βουλή των Ελλήνων 10.000.000 ευρώ Υπουργείο Οικονομικών, ειδικός λογαριασμός αρωγής Τραπέζης της Ελλάδος
  4. Υπουργείο Οικονομικών 10.000.000 ευρώ Υπουργείο Οικονομικών
  5. Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση 5.000.000 ευρώ Υπουργείο Οικονομικών
  6. Κοινωφελές Ίδρυμα Αλέξανδρου Ωνάση 5.000.000 ευρώ Υπουργείο Οικονομικών
  7. Όμιλος Κοπελούζου 2.000.000 ευρώ Στους πληγέντες δήμους
  8. Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος 1.000.000 ευρώ Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους
  9. Ελληνικά Πετρέλαια 1.000.000 ευρώ Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με τους πληγέντες δήμους
  10. Μυτιληναίος 1.000.000 ευρώ Υπουργείο Οικονομικών
  11. Ολυμπιακός ΠΑΕ (Όμιλος Ε. Μαρινάκη) 1.000.000 ευρώ
  12. L’ Oreal 350.000 ευρώ Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
  13. Δημοκρατία της Κορέας 300.000 δολ. Υπουργείο Οικονομικών
  14. Stelios Philanthropic Foundation (Easy Jet) 100.000 ευρώ
  15. Αττικά Πολυκαταστήματα 100.000 ευρώ Πυροσβεστική Υπηρεσία
  16. Face book 100.000 ευρώ Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός
  17. Παγκρήτια Τράπεζα 50.000 ευρώ
  ΣΥΝΟΛΟ 82.000.000 ευρώ

Πώς χάθηκαν τα χρήματα το 2007

Μετά τις πυρκαγιές της Ηλείας το 2007, η κυβέρνηση Καραμανλή συγκρότησε το Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, τοποθετώντας ως πρόεδρο τον πρώην υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη. Εκείνος με τη σειρά του, συμπεριέλαβε στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ταμείου προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους, όπως ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ.ά., έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί θα πήγαιναν σε όσους έχασαν τις περιουσίες τους, με απόλυτη διαφάνεια και πλήρη έλεγχο εκταμίευσης του κάθε ευρώ που θα έβγαινε από το Ταμείο.
Όπως δήλωσε ο Πέτρος Μολυβιάτης μετά την παραίτησή του το φθινόπωρο του 2009 και τη διάλυση του ειδικού Ταμείου, μέχρι τότε είχαν δαπανηθεί περίπου 76 εκατ. για την αποκατάσταση 1.158 κατοικιών και 802 αγροτικών κτισμάτων, ενώ παρέδωσε στην κυβέρνηση Παπανδρέου ένα υπόλοιπο στο Ταμείο 131 εκατ. ευρώ, από τα 208 εκατ. που είχαν συγκεντρωθεί το 2007 από 90.000 δωρητές.
Τα χρήματα αυτά χάθηκαν στη συνέχεια, καθώς η κυβέρνηση Παπανδρέου και οι άλλες που ακολούθησαν, σταμάτησαν να τα διαθέτουν για τις ανάγκες κάλυψης εκτάκτων αναγκών, προκαλώντας την οργή των δωρητών. Μάλιστα, ορισμένοι από αυτούς, όπως ο Κωνσταντίνος Αγγελόπουλος, που είχε διαθέσει τότε 26 εκατ. ευρώ από τη Χαλυβουργική, ζήτησε να του επιστραφεί το ποσό, επειδή δεν είχε εγγυήσεις πως θα διατεθούν εκεί που πρέπει.
Το ζήτημα πήρε και πολιτικές διαστάσεις, ενώ, όπως αποδείχθηκε, η ιδέα της κυβέρνησης Παπανδρέου να εντάξει το υπόλοιπο του διαλυθέντος Ταμείου στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν ήταν καθόλου καλή, καθώς η ένταξη της χώρας στα Μνημόνια και οι απαιτήσεις της Τρόικας για αξιοποίηση κάθε πίστωσης για την κάλυψη των ελλειμμάτων, ουσιαστικά οδήγησαν και στην «κατάσχεση» των 131 εκατ. που είχε συγκεντρωθεί από τις δωρεές και παρέμεινε αδιάθετο.
Τους ίδιους κινδύνους διατρέχει τώρα και η σημερινή κυβέρνηση αν δεν φροντίσει άμεσα για τη θωράκιση και τη χρηστή διαχείριση των νέων δωρεών.
Η κατάσταση γίνεται ακόμη δυσκολότερη, καθώς από τους δωρητές άλλοι επέλεξαν τον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος για να καταθέσουν τις χορηγίες τους, άλλοι τον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου Οικονομικών, και άλλοι τους λογαριασμούς του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Μάλιστα, ορισμένοι δωρητές, όπως για παράδειγμα το Ίδρυμα Λάτση, που ανακοίνωσε πως θα διαθέσει το ποσό των πέντε εκατ. ευρώ, διευκρινίζει πως τα χρήματα θα κατατεθούν αφού προηγουμένως διασφαλιστεί πως η οικονομική βοήθεια θα φτάσει στους πραγματικούς δικαιούχους και με απόλυτη διαφάνεια στη διαχείρισή τους.
Ανάλογες επιφυλάξεις εκφράζουν ήδη και άλλοι δωρητές που έχουν ήδη ανακοινώσει τη διάθεση μεγάλων χρηματικών ποσών και απαιτούν από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει το πλαίσιο διαχείρισής τους, καθώς και τα πρόσωπα που θα επωμιστούν αυτό το καθήκον, καθώς θα πρέπει να είναι πρόσωπα ειδικού επιστημονικού βάρους και ευρύτερης κοινωνικής αναγνώρισης.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα