Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Οι οκτώ περικοπές συντάξεων που δεν αναιρούνται με το προεκλογικό πακέτο

Μπορεί η κυβέρνηση να προσπαθεί να συγκροτήσει «διανεμητική ατζέντα» εν όψει ευρωεκλογών και, κυρίως, εθνικών εκλογών όποτε και εάν γίνουν αυτές (μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο), ωστόσο, από την άλλη, οι μόνιμες ζημιές στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες είναι πολλαπλάσιες και μένουν κρυφές. Έτσι, στην ημερήσια διάταξη βρίσκονται τα αναδρομικά, ή η 13η σύνταξη, αλλά οι ασφαλισμένοι δέχονται πολλαπλάσιες βλάβες από 8 κρυφές μειώσεις τόσος στις συντάξεις όσο και στα εισοδήματά τους. Τόσο από τον τρόπο υπολογισμού των αποδοχών τους όσο και από τη γιγάντωση των φόρων και των εισφορών. Η τακτική τού δίνω ένα εφόσον έχω πάρει δέκα μοιάζει να εφαρμόζεται και τώρα, κατά την προεκλογική περίοδο, καθώς όλες οι κυβερνητικές πολιτικές καλούνται να υπηρετήσουν τον ανελαστικό στόχο για τα θηριώδη πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022. Και όταν την ίδια στιγμή, οι ευρωπαϊκοί Θεσμοί προβλέπουν κάμψη της οικονομικής μεγέθυνσης της χώρας, τότε καθίστανται όλο και πιο δύσκολοι οι στόχοι για το πλεόνασμα. Πόσο μάλιστα όταν, επιπλέον, υπάρχουν οι δικαστικές αποφάσεις για τα αναδρομικά στους συνταξιούχους (διαφορές στις συντάξεις και Δώρα που παρακρατήθηκαν μετά το 2015) και στους εν ενεργεία δημόσιους υπαλλήλους (13ος και 14ος μισθός). Παράλληλα, η κυβέρνηση θέλει να προσφέρει ορισμένα «γλυκαντικά» προεκλογικά, ώστε να διασκεδάσει τις άκρως αρνητικές εντυπώσεις από τη δημοσκοπική καθίζηση του κυβερνώντος κόμματος. Έτσι, σε αυτό το περιβάλλον, αφενός «ξεσκονίζονται» όλοι οι κωδικοί των υπουργείων (κυρίως Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομίας, Περιβάλλοντος, του ΟΑΕΔ κ.ά.) προκειμένου να εξευρεθούν πόροι, και από την άλλη εντείνονται τα μέτρα μείωσης του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ), «κουρεύονται» οι περιφερειακές πληρωμές και εντείνονται οι έμμεσες περικοπές και οι προσαυξήσεις στα τέλη και ασφάλιστρα.

Το αφορολόγητο και οι χαμένες συντάξεις…

Οι έμμεσες και άμεσες επιβαρύνσεις στους ασφαλισμένους αναλυτικά: √Βάσιμος είναι ο φόβος ότι η μείωση του αφορολόγητου ορίου στα 5.636 ευρώ (από 8.636) για μισθωτούς και συνταξιούχους θα ισχύσει με το νέο χρόνο, όπως απαιτεί το ΔΝΤ και συμφώνησε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος στο τελευταίο (5/4/19) Εurogroup. Και αυτό, γιατί οι δανειστές αφενός δεν υιοθετούν την κυβερνητική αισιοδοξία ότι τα υπερβολικά πλεονάσματα του 3,5% επί του ΑΕΠ μέχρι το 2022 θα επιτευχθούν χωρίς πρόσθετα μέτρα, και αφετέρου ζητούνται «μεταρρυθμίσεις»: να αυξηθεί ουσιαστικά η άμεση φορολογία για τους μισθωτούς και συνταξιούχους, και να μειωθεί για τις επιχειρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, οι συνταξιούχοι και οι μισθωτοί θα χάσουν έως και 650 ευρώ το χρόνο (54 ευρώ το μήνα). √Χιλιάδες ασφαλισμένοι που είχαν παράλληλη απασχόληση και ασφάλιση όπως ήταν υποχρεωμένοι και πλήρωναν διπλές εισφορές για δεκαετίες, χάνουν τώρα το δικαίωμα να λάβουν και διπλή σύνταξη. Και αυτό, γιατί με την εφαρμογή του Νόμου 4387/16 προβλέπεται ότι ο κάθε απασχολούμενος θα λάβει μία και μόνη σύνταξη. Πρόκειται για σχεδόν 400.000 ασφαλισμένους και ήδη 40.000 εν αναμονή συνταξιούχοι, οι οποίοι αναμένουν τις αποδοχές και, πλέον, βρίσκονται προ οδυνηρών εκπλήξεων… Για τις επιπλέον εισφορές (διπλή ασφάλιση) προβλέπεται προσαύξηση σύνταξης 0,075% για κάθε μονάδα επιπλέον εισφορών. Κατά συνέπεια, οι διπλές εισφορές πριν από το 2002, απλώς… χάνονται. √Οι συντάξεις λόγω θανάτου (χηρείας) μπορεί να βελτιωθούν, επιστρέφοντας στο 70% της σύνταξης του θανόντος (άμεσα ασφαλισμένου), αλλά η σύνταξη του θανόντος επανακαθορίζεται με βάση το Νόμο Κατρούγκαλου (μειωμένα ποσοστά). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, μόνο οι συντάξεις χηρείας από τις παλαιές συντάξεις «κουρεύονται», χωρίς μάλιστα το αρχικό πλαφόν του 18% (για τις περικοπές από 1/1/2019 που, τελικά, δεν εφαρμόστηκαν). √Με τη διεκπεραίωση των αιτήσεων συνταξιοδότησης που κατατέθηκαν από 13/5/2016 και μετά, δεν υπολογίζονται οικογενειακά επιδόματα για τους συνταξιούχους. Αλλά και για τους παλαιούς συνταξιούχους, με τον επανακαθορισμό της παροχής, με βάση τις προβλέψεις του Νόμου Κατρούγκαλου και τα νέα μειωμένα ποσοστά αναπλήρωσης τα οικογενειακά επιδόματα θα αποκοπούν από 1/1/2019.

Χαμηλοσυνταξιούχοι στο στόχαστρο…

Οι αναπηρικές συντάξεις δεν λαμβάνουν ολόκληρη την εθνική σύνταξη (384 ευρώ για πάνω από 20 έτη ασφάλισης και 345 για 15). Προβλέπεται μείωση 25% για ποσοστό αναπηρίας κάτω του 80%, ενώ μειώνεται στο μισό για ποσοστό αναπηρίας κάτω του 67%. √Θα καταργηθεί το υπόλοιπο (εναπομείναν) ποσό του ΕΚΑΣ. Από 80 έως και 230 ευρώ το 2015 που ελάμβαναν 360.000 δικαιούχοι, ήδη ο αριθμός έχει μειωθεί κάτω των 210.000 ατόμων και το ποσό της ενίσχυσης έχει πέσει στα 12 ευρώ (2019). √Από 1/1/2019 οι εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών υπολογίζονται στο ακέραιο των καθαρών εσόδων της προηγούμενης χρονιάς συν τα καταβληθέντα ασφάλιστρα. Αυτό δεν ίσχυε, να υπολογίζονται δηλαδή ασφάλιστρα επί ασφαλίστρων) το 2017, ενώ το 2018 και εντελώς… μεταβατικά προβλέφθηκε έκπτωση 15% στο άθροισμα εισοδήματος και ασφαλίστρων επί των οποίων υπολογίστηκαν τα περσινά ασφάλιστρα. Αυτή η έκπτωση καταργήθηκε από φέτος, με αποτέλεσμα το εισόδημα (επί των οποίων υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές) να είναι (πλασματικά) αυξημένο κατά 15%. √Οι επικουρικές συντάξεις θα συνεχίσουν να περικόπτονται στο διηνεκές. Πέραν της μείωσης των επικουρικών συντάξεων το 2016, στις περιπτώσεις αθροίσματος κύριας και επικουρικής (μεικτά) άνω των 1.300 ευρώ, αλλά και τη μείωση του ποσοστού αναπλήρωσης στο 0,45% για κάθε χρόνο στην ασφάλιση (15,75% για 35 έτη ασφάλισης). Για τα έτη ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά, οι συντάξεις πέφτουν ακόμη και στα… 3 ευρώ το χρόνο. Και αυτό γιατί ενεργοποιείται το Σύστημα Νοητής Κεφαλαιοποίησης που εισήγαγε ο Νόμος 4387/16. Αυτό το Σύστημα λαμβάνει υπόψη του τόσο τις αποδόσεις της Οικονομίας εν συνόλω όσο και την οικονομική μεγέθυνση. Και σε αυτούς τους τομείς η Ελλάδα δεν έχει, μέχρι σήμερα τουλάχιστον, αντίστοιχες αποδόσεις. Να σημειωθεί ότι το Σύστημα Νοητής Κεφαλαιοποίησης δεν αναφέρεται στους ατομικούς λογαριασμούς και το τι εισέφερε ο καθένας στο ασφαλιστικό σύστημα.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα