Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Οι παγίδες και οι στρεβλώσεις που χρειάζονται προσοχή
Διαφημιστική καμπάνια για τις 120 δόσεις ξεκινά το ΥΠ.ΟΙΚ

Βήμα – βήμα η διαδικασία για ένταξη στις 120 δόσεις

Τόσο το ποσό όσο και ο αριθμός των δόσεων υπολογίζεται αυτόματα από το σύστημα, με τον παρακάτω τρόπο: Βασική προϋπόθεση είναι να υπολογιστεί η ετήσια δυνατότητα αποπληρωμής, η οποία είναι ανάλογη του εισοδήματος όπως αυτό αποτυπώθηκε στις φορολογικές δηλώσεις 2018 (εισόδημα 2017). Προκειμένου να βρεθεί το ποσό αυτό, το σύστημα πολλαπλασιάζει το εισόδημα του οφειλέτη με έναν συντελεστή όπως αναφέρεται στον παρακάτω πίνακα (ο συντελεστής μειώνεται κατά 1 μονάδα για κάθε τέκνο).

Τρόπος υπολογισμού της ρύθμισης

ΜΗΝΙΑΙΑ ΔΟΣΗ. Για τον υπολογισμό της διαιρείται το ποσό της ετήσιας δυνατότητας αποπληρωμής που θα βρεθεί, διά 12. Ο αριθμός των δόσεων είναι το αποτέλεσμα μιας νέας διαίρεσης, αυτής της συνολικής οφειλής διά της μηνιαίας δόσης, αρκεί αυτός να είναι μικρότερος ή ίσος με 120. Σε περίπτωση που προκύπτει αριθμός δόσεων πάνω από 120, τότε, απλά, διαιρεί το ποσό της συνολικής οφειλής διά 120.

Αναστολή τραπεζικών κατασχέσεων

Στους οφειλέτες που θα ρυθμίσουν δίνεται η δυνατότητα αναστολής των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης. Για να πραγματοποιηθεί αυτό, πρέπει ο οφειλέτης να υποβάλει ηλεκτρονική αίτηση στην εφαρμογή και να εκτυπώσει «ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΑΠΟΔΕΣΜΕΥΣΗΣ», την οποία οφείλει με όποιο τρόπο επιλέξει να την προσκομίσει εντός μηνός στην τράπεζα ή σε όποιον έχει την απαίτηση κατάσχεσης.

ΑΠΩΛΕΙΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΤΑΝ: √Δεν αποπληρώσουμε δύο συνεχόμενες δόσεις. √Δημιουργηθούν νέες ληξιπρόθεσμες οφειλές. √Δεν υποβάλουμε τις φορολογικές μας υποχρεώσεις. ΠΡΟΣΟΧΗ!:Με την απώλεια της ρύθμισης χάνεται το δικαίωμα της άρσης κατάσχεσης και επανέρχονται οι προσαυξήσεις και οι τόκοι.

ΠΩΣ ΘΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΗΣΗ

ΡΥΘΜΙΣΗΣ ΟΦΕΙΛΩΝ». Με τους κωδικούς μας (TAXIS) επιλέγουμε «ΡΥΘΜΙΣΗ ΜΕ ΑΠΑΛΛΑΓΗ ΠΡΟΣΑΥΞΗΣΕΩΝ» (ΚΩΔ. Ρ6). Βλέπουμε τη ληξιπρόθεσμη οφειλή. Απαντάμε στα ερωτήματα (ΑΡΙΘΜΟ ΤΕΚΝΩΝ, ΕΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΡΥΘΜΙΣΗ). Με βάση το εισόδημα του 2017 θα εμφανιστεί το ύψος και ο αριθμός των δόσεων. Επιλέγουμε εάν επιθυμούμε λιγότερες δόσεις με ανάλογο κούρεμα προσαυξήσεων και τόκων σε ποσοστό: Δηλώνουμε την ορθότητα των στοιχείων. Εμφανίζεται η αίτηση, την υποβάλλουμε, και τότε θα έχουμε την «ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΟΦΕΙΛΗΣ». Εντός των επόμενων 3 ημερών καταβάλλουμε την 1η δόση. Η ρύθμιση ενεργοποιείται.

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΔΙΠΛΑΣΙΕΣ ΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΠΑΓΙΑΣ ΡΥΘΜΙΣΗΣ

Σ ε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στα ελληνικά και τα ξένα τεχνικά κλιμάκια για τη βελτίωση της πάγιας ρύθμισης των 12 δόσεων. Οι δανειστές ζητούν τη θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων, κυρίως εισοδηματικών, για να κλειδώσει ένας οφειλέτης το μεγαλύτερο αριθμό των δόσεων που θέλει να καθιερώσει η ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο της κυβέρνησης προβλέπει την πληρωμή των τακτικών οφειλών (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) σε 24 δόσεις (από 36 που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο), και την αποπληρωμή των έκτακτων οφειλών (φόρος κληρονομιάς) σε έως και 48 δόσεις, υπό προϋποθέσεις. Συγκεκριμένα, θα θεσπιστούν εισοδηματικά κριτήρια. Δηλαδή θα συνδεθεί ο αριθμός των δόσεων με το δηλωθέν εισόδημα, αλλά και το περιεχόμενο των τραπεζικών λογαριασμών όσων αιτούνται διευκόλυνση στην καταβολή των φόρων Θεωρείται απίθανο οι δύο πλευρές να καταλήξουν σύντομα στο πλέγμα των αλλαγών που θα ισχύσουν για τη νέα πάγια ρύθμιση, ώστε οι σχετικές διατάξεις να ενσωματωθούν στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί τέλος Οκτωβρίου στη Βουλή. Τι λένε οι ξένοι; Δεν έχουν ουσιαστικά αντιρρήσεις να αυξηθεί ο αριθμός των δόσεων, αλλά επιμένουν να υιοθετηθούν όχι μόνο αυστηρά εισοδηματικά, αλλά και περιουσιακά κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των καταθέσεων, ακόμα και για όσους ρυθμίζουν έως 12 δόσεις! Επί της ουσίας, ζητάνε κριτήρια «συνολικού πλούτου», ενώ τώρα η υπαγωγή στην πάγια ρύθμιση είναι χαλαρή, αφού ο αριθμός των 12 δόσεων κρίνεται ούτως ή άλλως περιορισμένος. Για την ελληνική πλευρά μια τέτοια προσέγγιση είναι καταστροφική, αφού είναι προφανές ότι αν κλείσουν οι πόρτες της πάγιας ρύθμισης η εξυπηρέτηση των 120 δόσεων θα καταστεί αυτομάτως προβληματική, με δεδομένο ότι αναγκαία συνθήκη για να διατηρήσει κανείς τις 120 δόσεις είναι να εξυπηρετεί όλες τις τρέχουσες φορολογικές υποχρεώσεις.

ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΩΝ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΩΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΘΕΣΜΟΥΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

Προβλήματα με το «καλημέρα σας» έχει η κυβέρνηση με τους Θεσμούς στο θέμα των 120 δόσεων και των πάγιων ρυθμίσεων των 12 και 24 δόσεων, αφού βλέπουν δημοσιονομικό κενό 200 εκατομμυρίων ευρώ το 2020! Το υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να τρέξει τις 120 δόσεις, και, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, ξεκινά καμπάνια ενημέρωσης για τις νέες 120 δόσεις, καλώντας τους φορολογούμενους να μη χάσουν την ευκαιρία που τους δίνεται να ρυθμίσουν τα χρέη τους αξιοποιώντας το μικρότερο ποσό δόσεων και τις μεγάλες ευκολίες πληρωμής. Τα επόμενα 24ωρα θα ξεκινήσει ένας βομβαρδισμός από διαφημιστικά σποτάκια που θα παρουσιάζουν τις 120 δόσεις ως «ρύθμιση τελευταίας ευκαιρίας». Μόνο στη βελτιωμένη ρύθμιση (δηλαδή από τις 5 Σεπτεμβρίου που άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα) έχουν ενταχθεί 36.381 οφειλέτες, αριθμός που μετά τη διαφημιστική καμπάνια αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Το ποσό κεφαλαίου που έχει ρυθμιστεί ανέρχεται στα 440,27 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 308,45 εκατ. ευρώ αποτελούν βασική οφειλή και 131,8 εκατ. ευρώ προσαυξήσεις. Οι εισπράξεις από τους νεοεισελθέντες στις 120 δόσεις ανέρχονται σε 28,79 εκατ. ευρώ.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΗΣ ΑΑΔΕ

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει ότι το ποσοστό συμμετοχής των οφειλετών στη νέα ρύθμιση, αλλά και το ύψος των χρεών που έχουν ρυθμιστεί, είναι εξαιρετικά μικρό. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόλις το 2,8% των ληξιπρόθεσμων χρεών, δηλαδή 2,9 δισ. ευρώ επί συνόλου 104 δισ. ευρώ, έχουν ρυθμιστεί με τις προηγούμενες και τις νέες 120 δόσεις. Το χρέος των 2,9 δισ. ευρώ προέρχεται από 337.500 φορολογούμενους, που αντιστοιχούν στο 8,4% του συνόλου των οφειλετών. Οι εισπράξεις για τα ταμεία ανέρχονται σε 286,8 εκατ. ευρώ.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΗΣ: Έως 30 Σεπτεμβρίου

ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΔΟΣΗ: 20 €

ΕΠΙΤΟΚΙΟ: 3%

ΑΡΙΘΜΟΣ ΔΟΣΕΩΝ: Από 18 έως 120

ΕΝΤΑΣΣΟΝΤΑΙ: Όλα τα Φυσικά Πρόσωπα καθώς και τα Νομικά με βασική οφειλή έως 1.000.000 €

ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ: • Να έχει υποβάλει ο οφειλέτης δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία 5ετία. Εξαιρούνται οι χρήσεις στις οποίες δεν ήταν υπόχρεος υποβολής, αρκεί αυτό να το δηλώσει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. • Να μην είναι ενταγμένος στη ρύθμιση των 100 δόσεων, και εάν ήταν, να την έχει απωλέσει πριν την 6-5-2019. • Να μην έχει καταδικαστεί αμετάκλητα για λαθρεμπορία και φοροδιαφυγή. • Να έχει ρυθμίσει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του για το 2019.

ΑΥΤΟΜΑΤΑ Η ΜΕΤΑΠΤΩΣΗ

Χρήσιμο είναι να ενημερωθεί ο οφειλέτης που είχε ενταχθεί στην προηγούμενη εφαρμογή της ρύθμισης των 120 δόσεων, ότι αυτόματα θα γίνει η μετάπτωση και ο υπολογισμός της ρύθμισής του με τις νέες ευνοϊκές διατάξεις που έχουν να κάνουν με το μειωμένο επιτόκιο του 3%. Αντίθετα, πρέπει να υποβάλει αίτηση εάν επιθυμεί τον υπολογισμό των δόσεων με βάση τη νέα ελάχιστη δόση των 20 €. Επίσης, κατά τη διάρκεια της ρύθμισης έχει τη δυνατότητα να επαναρυθμίσει την οφειλή του επιλέγοντας λιγότερες δόσεις ή εφάπαξ εξόφληση με αντίστοιχη μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων. Τα Νομικά Πρόσωπα που είχαν ενταχθεί στη ρύθμιση με αποπληρωμή έως 36 δόσεις, μπορούν, πλέον, με αίτησή τους να ενταχθούν στις 120.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ

Στην κατά γενική ομολογία ευνοϊκή ρύθμιση υπάρχουν και δύο στρεβλώσεις, τις οποίες πρέπει ο νομοθέτης να διορθώσει: 1η στρέβλωση: εάν ένας οφειλέτης έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές το 2018 και το 2019 και σε αυτές έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Για να εντάξει τις ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31-12-2018 στις 120 δόσεις, πρέπει να ρυθμίσει στην πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων τις οφειλές του 2019. Με αυτή τη διαδικασία, όμως, η πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων μπλοκάρει την αποδέσμευση του τραπεζικού λογαριασμού (με χρήση της Βεβαίωσης Αποδέσμευσης), γιατί η αναστολή κατάσχεσης προβλέπεται για συγκεκριμένη κατάσχεση και Ταυτότητα Οφειλής! 2η στρέβλωση: στη ρύθμιση των 120 δόσεων εντάσσονται ληξιπρόθεσμες οφειλές έως 31- 12-2018, εκτός εάν βεβαιωθούν εντός του 2019 οφειλές που προέρχονται από παραβάσεις προηγουμένων ετών. Εδώ ο οφειλέτης είναι δέσμιος της ημερομηνίας βεβαίωσης, διότι εάν αυτή γίνει πριν την 30ή Σεπτεμβρίου, τότε έχει τις προϋποθέσεις υπαγωγής στη ρύθμιση. Κάτι που χάνει εάν η βεβαίωση γίνει μετά την 1η Οκτωβρίου.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Πόσες αποδείξεις με πλαστικό χρήμα πρέπει να μαζέψουν οι φορολογούμενοι

Περισσότερες e-αποδείξεις για χτίσιμο του αφορολόγητου

Σε διαβούλευση –με αύξηση του ποσοστού των e-αποδείξεων που πρέπει να μαζέψει κάποιος– είναι ο τρόπος με τον οποίο θα χτίζουν αφορολόγητο με τη χρήση πλαστικού χρήματος οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι αγρότες, προκειμένου να τύχουν έκπτωση φόρου 1.900 € έως 2.100 €, ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση. Το οικονομικό επιτελείο έχοντας υπ’ όψιν του ότι στις φετινές δηλώσεις οι φορολογούμενοι δήλωσαν αποδείξεις κατά 80% πάνω από τα όρια που έθετε ο νομοθέτης, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στην έκθεσή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατατάσσει τη χώρα μας δεύτερη σε αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ, η αξία του οποίου υπερβαίνει τα 7,34 δισ., μελετούν σενάρια αύξησης του συντελεστή για τον προσδιορισμό του ύψους των αποδείξεων.

Οι συνταξιούχοι θα παίρνουν αποδείξεις

Βέβαιη πρέπει να θεωρηθεί και η διατήρηση του πέναλτι 22% για το ποσό που θα υπολείπεται αυτού που προσδιορίζουν οι συντελεστές. Στο σημείο αυτό, χρήσιμο θα ήταν να τονίσουμε την ανάγκη συλλογής αποδείξεων, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτητα, με κίνητρο την έξτρα επιστροφή φόρου, στα επαγγέλματα τα οποία παρουσιάζουν μεγάλα ποσοστά φοροδιαφυγής. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία η πρόταση αυτή εάν αναλογιστούμε ότι για τη συμπλήρωση του ορίου αρκούν οι αποδείξεις ορισμένων μηνών από το super market, τα καύσιμα και τις πληρωμές ηλεκτρικού ρεύματος, νερού και τηλεφωνίας. Εξαίρεση της χρήσης πλαστικού χρήματος, αλλά υπόχρεοι στη συλλογή χάρτινων αποδείξεων, θα συνεχίσουν να έχουν τα άτομα άνω των 70 ετών, αυτοί που παρουσιάζουν αναπηρία 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση και οι φορολογικοί κάτοικοι Ε.Ε. που έχουν την υποχρέωση υποβολής δήλωσης στη χώρα μας Όσον αφορά στο σενάριο που έλεγε ότι τα σημερινά ποσοστά ηλεκτρονικών πληρωμών θα κάλυπταν ένα χαμηλότερο αφορολόγητο και για να φτάσει κανείς στο ισχύον αφορολόγητο θα χρειαζόταν περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες, δεν φαίνεται να προκρίνεται, αν ποτέ ήταν πραγματικά στο τραπέζι… Ο πρωθυπουργός έχει προαναγγείλει μείωση του εισαγωγικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων από το 22% στο 9% για το τμήμα εισοδήματος έως 10.000 ευρώ. Και ενώ αυτή η προαναγγελία θεωρείται «κλειδωμένη» για το επόμενο έτος, η υπόλοιπη διάρθρωση της κλίμακας φορολογίας εισοδήματος παραμένει «ανοιχτή». Σενάρια γράφονται και σβήνονται και το επικρατέστερο αναφέρει πως εκτός από τη μείωση του εισαγωγικού συντελεστή από 22% στο 9%, δεν θα υπάρξουν άλλες αλλαγές. Οι συζητήσεις με τους Θεσμούς την ερχόμενη εβδομάδα, θα δείξουν εάν πράγματι αυτή θα είναι η μοναδική παρέμβαση, εάν υπάρχει περιθώριο για κάτι καλύτερο ή η δημοσιονομική στενωπός επιτάσσει άλλες παράλληλες δράσεις.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα