Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Οι Σκοπιανοί το «χαβά» τους

Να ανοίξει θέμα και ελληνικού Συντάγματος σε ό,τι αφορά και τη στάση της Ελλάδος απέναντι στους Έλληνες που ζουν εκτός Ελλάδος, ήταν η απίστευτη πρόκληση Ζάεφ, ενώ την ίδια στιγμή δεν κάνουν πίσω, αρνούνται την οποιαδήποτε αλλαγή του δικού τους Συντάγματος, επαναφέρουν τον Μάθιου Νίμιτς στο παιχνίδι, και αναμένουν επίσκεψη Κοτζιά στο δεύτερο 15νθήμερο του Μαρτίου. Και όλα αυτά σε μια στιγμή που η Ελλάδα είναι στριμωγμένη με τους δύο στρατιωτικούς.
Την ίδια στιγμή, στην Αθήνα, ο Νίκος Κοτζιάς έδωσε το το προσχέδιο του λεγόμενου «Συμφώνου» για την επίλυση του θέματος, στην κυβέρνηση στο Μαξίμου και τους υπουργούς, προκειμένου να λάβει την έγκριση, και να προχωρήσει.
Τα Σκόπια προανήγγειλαν την επίσκεψη Κοτζιά το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, τη στιγμή που παγιώνεται η άρνησή τους σε οποιαδήποτε αλλαγή Συντάγματος, δεν δέχονται καν να ακούσουν περί αμετάφραστου ονόματος, «τσινάνε» στην αλλαγή ονόματος για εσωτερική χρήση, και πάει λέγοντας.
Το αρχικό κλίμα ευφορίας στις διαπραγματεύσεις έχει προ πολλού δώσει τη θέση του σε περίσκεψη. Το σημείο καμπής ήταν η συνάντηση των Νίκου Κοτζιά – Νικόλα Ντιμιτρόφ στη Βιέννη, στις 12 Φεβρουαρίου. Βασική διαφωνία των δύο υπουργών αποτέλεσε το θέμα του Συντάγματος, αλλά και το γεγονός ότι τα Σκόπια κατηγορούσαν την Αθήνα για «αρπαγή του τιμονιού» καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας. Συγκεκριμένα, θεώρησαν ότι υπάρχει διμεροποίηση της διαπραγμάτευσης, με το, Νίκο Κοτζιά να εμφανίζεται ως καθοδηγητής της όλης διαδικασίας.
Ο Ζάεφ επανέλαβε την άρνησή του στο αίτημα της Ελλάδας για αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπίων, και αντέτεινε ότι η λύση θα πρέπει να δοθεί μέσω μίας δεσμευτικής διμερούς συμφωνίας. «Είναι πολύ πιο σημαντικό να εφαρμόζουμε τη διεθνή πρακτική για την επίλυση τέτοιων διαφορών, που θα είναι δεσμευτική εις το διηνεκές», είπε σε δημοσιογράφους. Εξέφρασε την πεποίθηση ότι αυτή η οδός θα οδηγήσει σε λύση, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του ζητήματος και για τους δύο λαούς. Έφτασε, μάλιστα, να ισχυριστεί ότι «το θέμα του αλυτρωτισμού διευθετήθηκε όταν αφαιρέθηκε το όνομα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το διεθνές αεροδρόμιο των Σκοπίων και από την εθνική οδό που συνδέει τη FYROM με την Ελλάδα». Η στάση αυτή φαίνεται να επιβεβαιώνει απόλυτα τους φόβους της Αθήνας για τακτικισμούς Ζάεφ, που σκοπό είχαν να πουλήσουν ως πολλά τα ελάχιστα που έχει κάνει έως τώρα.
Μέσα σε όλα, το κλίμα επιβαρύνεται και από τους χιλιάδες πολίτες της FYROM που διαδήλωσαν τα προηγούμενα εικοσιτετράωρα, αντιδρώντας σε αλλαγή του ονόματος της χώρας τους και απαιτώντας τη διακοπή των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση