Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Οι 120 δόσεις καθυστερούν εξαιτίας των στρατηγικών κακοπληρωτών

Το θέμα των 120 δόσεων για τις οφειλές προς την Εφορία είναι πολύ πιο περίπλοκο απ΄ ό,τι περίμεναν στην κυβέρνηση. Μπορεί οι υπουργοί να έχουν εξαγγείλει μερικές δεκάδες φορές τις τελευταίες ημέρες ότι το νομοσχέδιο –ειδικά αυτό που αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές– θα είναι έτοιμο να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί μέχρι τη Μεγάλη Τρίτη, ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα φαίνεται ότι θα πάει ακόμη πιο πίσω. Για τη ρύθμιση των οφειλών προς την Εφορία, είναι δεδομένο ότι στην καλύτερη περίπτωση η πλατφόρμα θα ανοίξει λίγο πριν τις ευρωεκλογές, καθώς ακόμη και τώρα υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφωνίες και με τους Θεσμούς αλλά και εντός της ίδιας της κυβέρνησης. Όλοι οι διεθνείς Οίκοι προειδοποιούν την κυβέρνηση ότι μία ακόμη ρύθμιση -και μάλιστα αυτού του μεγέθους- όχι μόνον δεν θα ενισχύσει τα δημόσια ταμεία, αλλά, επιπλέον, θα εμπεδώσει την πεποίθηση στην Ελλάδα, ότι όποιος χρωστά και δεν πληρώνει, τελικά κερδίζει σε βάρος των συνεπών φορολογουμένων. Όσοι φορολογούμενοι δεν είχαν πέρυσι τη δυνατότητα να πληρώσουν την Εφορία, σίγουρα δεν θα την έχουν και φέτος ή του χρόνου, γι’ αυτό χρειάζονται βοήθεια, μείωση των προσαυξήσεων και πολλές δόσεις για να ανταποκριθούν στοιχειωδώς. Μπροστά σ’ αυτό το περίπλοκο πρόβλημα η κυβέρνηση αναζητά μόνον ένα προεκλογικό «τρικ» για να περιορίσει τη ζημιά που έρχεται στις ευρωεκλογές. Από τα 4 εκατομμύρια των οφειλετών της Εφορίας, περισσότεροι από τους μισούς χρωστούν ποσά μέχρι 500 ευρώ. Μόλις το 1% των φοροοφειλετών, λιγότεροι από 4.000, βαρύνονται με χρέη άνω των 100.000 ευρώ. Όσοι χρωστούν πάνω από 500 και μέχρι 10.000 ευρώ αριθμητικά μειώνονται, αλλά εξακολουθούν να καλύπτουν σημαντικό ποσοστό επί του συνόλου των οφειλετών, το οποίο ανέρχεται στο 38%. Το βαρύ πρόβλημα δημιουργείται συνήθως στο τέλος του έτους. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Δεκέμβριο συσσωρεύονται πολλές φορολογικές υποχρεώσεις, και συνήθως οι φορολογούμενοι πληρώνουν μόνον τις επείγουσες οφειλές και «φεσώνουν» τους υπόλοιπους.

Ποιοι γλιτώνουν μισθούς και καταθέσεις

Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμου χρέους προς το Δημόσιο, η Εφορία έχει δικαίωμα να κατάσχει ποσά από τις καταθέσεις του οφειλέτη στις τράπεζες. Εξαιρούνται τα ακόλουθα ποσά: Μισθοί, συντάξεις και λοιπά βοηθήματα καταβαλλόμενα τακτικά από ασφαλιστικά ταμεία, εφόσον έχουν κατατεθεί σε έναν λογαριασμό μισθοδοσίας ο οποίος έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως «ακατάσχετος». Στην περίπτωση αυτή, ισχύει ακατάσχετο όριο 1.250 ευρώ. Ορισμένα κοινωνικά επιδόματα, τακτικά ή έκτακτα. Προστασία από τις κατασχέσεις για χρέη προς το Δημόσιο ισχύει και στις περιπτώσεις των προνοιακών ή άλλων «κοινωνικών» επιδομάτων και βοηθημάτων που πιστώνονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Τα επιδόματα αυτά είναι το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ, το επίδομα θέρμανσης, η διατροφή ανήλικου τέκνου και κάθε άλλο ποσό επιδόματος ή παροχής που έχει χαρακτηριστεί ρητώς ως «ακατάσχετο» από τη νομοθεσία που το προβλέπει. Για να μην κατασχεθούν τα ποσά αυτά ενόσω βρίσκονται κατατεθειμένα σε τραπεζικό λογαριασμό του οφειλέτη, θα πρέπει να μην υπερβαίνουν τα 1.250 ευρώ και ο λογαριασμός στον οποίο έχουν κατατεθεί να έχει δηλωθεί ως «ο ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ». Εάν υπάρχει λογαριασμός περιοδικής πίστωσης μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων πρέπει να γνωστοποιείται αποκλειστικά και μόνο ο λογαριασμός αυτός. Σε περίπτωση που έχει επιβληθεί κατάσχεση σε ποσά τέτοιων επιδομάτων, ο οφειλέτης πρέπει να υποβάλει αίτηση στην αρμόδια ΔΟΥ. για άρση ή περιορισμό της κατάσχεσης, ώστε τα ποσά αυτά να εξαιρεθούν από τα κατασχετέα και να αποδεσμευτούν. Οποιασδήποτε άλλης προέλευσης χρηματικό υπόλοιπο μέχρι 1.250 ευρώ υπάρχει σε τραπεζικό λογαριασμό που έχει δηλωθεί από τον οφειλέτη ως ο «ένας και μοναδικός λογαριασμός για τον οποίο ισχύει ακατάσχετο όριο καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ».

Η Εφορία στήνει «παγίδες» σε κάθε ρύθμιση οφειλών

Η Εφορία  έχει δικαίωμα  να προχωρά σε κατάσχεση ακινήτου, ακόμη και για ληξιπρόθεσμο χρέος 500 ευρώ. Όποιος χρωστά στα δημόσια ταμεία ποσό μεγαλύτερο των 500 ευρώ, εφόσον δεν έχει καταθέσεις στις τράπεζες, ούτε κάποια έσοδα ή εισοδήματα ή κινητά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να κατασχεθούν για να αποπληρωθεί η οφειλή του, τότε θα ξυπνήσει ένα πρωί με ένα κατασχετήριο του σπιτιού του. Η Εφορία έχει δικαίωμα να προχωρήσει σε κατάσχεση αυτοκινήτου, σκάφους ή οποιουδήποτε άλλου κινητού περιουσιακού στοιχείου για ληξιπρόθεσμο χρέος πάνω από 500 ευρώ. Για οποιοδήποτε ποσό ληξιπρόθεσμης οφειλής προς το Δημόσιο η Εφορία έχει το δικαίωμα να κατάσχει τα ακόλουθα ποσά που τυχόν δικαιούται να εισπράξει ο οφειλέτης: √Από ποσά μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων άνω των 1.000 και έως 1.500 ευρώ το μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου ποσοστού 50% επί του τμήματος πάνω από τα 1.000 και μέχρι τα 1.500 ευρώ, ενώ από ποσά άνω των 1.500 ευρώ τον μήνα επιτρέπεται η κατάσχεση στα χέρια του εργοδότη ή του ασφαλιστικού ταμείου του συνόλου του υπερβάλλοντος των 1.500 ευρώ ποσού, αντί του 25% που ίσχυε μέχρι πρότινος. √ Το 25% οποιουδήποτε άλλου ασφαλιστικού βοηθήματος καταβάλλεται περιοδικά στον οφειλέτη, εφόσον αυτό υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό που απομένει μετά την κατάσχεση δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο των 1.000 ευρώ. √Το 1/5 των καταβαλλόμενων ημερομισθίων. √ Το 50% του εφάπαξ που καταβάλλεται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο. √ Έως και το 100% των ενοικίων των οποίων επίκειται η είσπραξη. √ Έως και το 100% των πάσης φύσεως αποζημιώσεων (π.χ. για απόλυση ή για ζημιά που υπέστη κάποιο ασφαλισμένο περιουσιακό στοιχείο του κ.λπ.). √ Έως και το 100% των πάσης φύσεως εισπράξεων από πωλήσεις προϊόντων ή άλλων πραγμάτων (π.χ. ακινήτων, Ι.Χ. κ.λπ.). Οι κατασχέσεις των παραπάνω ποσών επιτρέπεται να γίνονται πριν την καταβολή τους στους δικαιούχους-οφειλέτες του Δημοσίου, δηλαδή ενώ τα ποσά αυτά βρίσκονται ακόμη στα χέρια εκείνων που πρόκειται να τα καταβάλουν.

 

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα