Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ορέστης Καρύδας: Ο Μικρός Πρίγκιπας μας εξομολογείται

Νέος, ωραίος, πολυπράγμων , αεικίνητος, γεννήθηκε στην Αθήνα το 1989, αποφοίτησε από τη Σχολή Θεάτρου Τέχνης Κάρολος Κουν το 2010, σπούδασε Ιστορία της Τέχνης, στο τμήμα Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Αθήνας, έκανε μαθήματα φωνητικής και κλασικού τραγουδιού, μαθήματα όλων των ειδών χορού, ασχολείται με τη συγγραφή, είναι χορογράφος και μιλά αγγλικά και γαλλικά. Έχει συμμετάσχει σε πολλές αξιόλογες παραστάσεις, σε παιδικά, στον κινηματογράφο, στην Επίδαυρο. Ήταν υποψήφιος για το βραβείο ΚΟΥΝ πρωτοεμφανιζόμενου . Φέτος πρωταγωνιστεί στο πιο αγαπημένο λογοτέχνημα όλων των εποχών , το έργο του Σαιντ Εξυπερί «Ο Μικρός Πρίγκιπας» που θα παρουσιαστεί από το θίασο της Μαριάννας Τόλη στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου, με έναν ιδιαίτερο κι ευαίσθητο τρόπο διανθισμένο με χορό και τραγούδια τονίζοντας την επικοινωνία που είναι τόσο απαραίτητη μεταξύ μικρών και μεγάλων. Μέσα από τους χαρακτήρες του έργου παιδιά και γονείς θα πάρουν μαθήματα αγάπης και θα δουν τον κόσμο με τα μάτια ενός σοφού, ακαταμάχητου Μικρού Πρίγκιπα που θα μας αναγκάσει με τις ερωτήσεις του να σκεφτούμε βαθιά, όσα μας δείχνει η καρδιά μας. Μαζί μας ο Μικρός Πρίγκιπας Ορέστης Καρύδας.

-Ορέστη μίλησε μας για τα παιδικά σου χρόνια και πως αποφάσισες να ακολουθήσεις την υποκριτική ;

«Είχα μια υγιή και ζωντανή παιδική ηλικία και μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον γεμάτο από τέχνη. Πέρναγα τις ελεύθερες ώρες μου με τον πατέρα μου στα backstage του μεγάρου μουσικής, της Λυρικής, της Επιδαύρου και έτσι το θέατρο λειτούργησε σαν μια λογική συνέχεια με ένα τρόπο. Δεν μου πέρασε ποτέ απ´ το μυαλό να ασχοληθώ με κάτι άλλο.»

-Είσαι πολύ νέος ακόμη, αλλά έχεις συμμετάσχει σε πολλά έργα. Τι σημαίνει ηθοποιός για σένα;

«Αντοχή. Είναι πολύ σκληρό να έρχεσαι συνεχώς αντιμέτωπος με τον εαυτό σου και με την πραγματικότητα που είναι έντονη, ανταγωνιστική και γεμάτη ανασφάλεια. Αλλά ταυτόχρονα υπάρχει και αυτή η μαγεία και η ομορφιά του που σε κάνει να τα ξεχνάς όλα.»

-Όταν βρίσκεσαι πάνω στη σκηνή είσαι ο ήρωας που υποδύεσαι , κρύβεις τον Ορέστη;

«Ξεχνάω την καθημερινότητά μου αλλά όχι τον εαυτό μου. Νομίζω, πως δεν ξεχνάς τον εαυτό σου στη σκηνή. Απλώς τον κοιτάζεις μέσω των ειδικών χαρακτηριστικών του ήρωα που υποδύεσαι. Ίσως ξεχνιέσαι λίγο την στιγμή που βρίσκεις ουσιαστικά σημεία επαφής μαζί του, αλλά δεν σταματάς ποτέ να είσαι εσύ. Είσαι εσύ που φωτίζεις άγνωστες πλευρές σου.»

-Οι χαρακτήρες που ενσαρκώνεις κάθε φορά, σε διδάσκουν κάτι;

«Ναι. Όλα εκείνα τα διαφορετικά που δεν έχω.»

-Ηθοποιός, χορευτής, χορογράφος, συγγραφέας, τελικά τι απ όλα είναι ο Ορέστης; Τι τον «γεμίζει» περισσότερο;

«Δεν ξέρω. Ασχολούμαι με οτιδήποτε με κάνει να αισθάνομαι δημιουργικός και χρήσιμος και δουλεύω κάθε φορά με εργαλεία που είναι αναγκαία για τη δουλειά μου. Η βασική μου ιδιότητα είναι εκείνη του ηθοποιού αλλά, κάθε μορφή πρακτικής στην τέχνη και η γνώση αυτής, είναι απαραίτητη εάν έχεις επιλέξει να υπάρχεις σ´ αυτό το πεδίο.»

-Εν τω μεταξύ διοργανώνεις κι επιμελείσαι εκθέσεις εικαστικών; Την αγαπάς την τέχνη;

«Πολύ. Αλλά ας μην μιλήσουμε γι ´αυτό, έτσι. Θα την αδικούσα εάν έλεγα πως απλώς την αγαπώ. Αυτή τη στιγμή κάνω την επιμέλεια μίας ομαδικής έκθεσης στο metamatic taf με τίτλο «εστίες φύσης» που θα διαρκέσει από τις 22/9-16/10. Η έκθεση αυτή είναι μία ιδέα που έχω αγαπήσει πολύ και είναι μια προσπάθεια επαναπροσδιορισμού της έννοιας της φύσης που αναπτύσσεται στο αστικό περιβάλλον αλλά και του ανθρώπου, σώμα-φύση, ως αναπόσπαστο κομμάτι του. Πρόκειται για μια συνάντηση 12 καλλιτεχνών από ετερόκλητα πεδία δράσης, αναπαραστατικών και παραστατικών τεχνών, η οποία οργανώνει μια πολυμορφική συνομιλία που περιλαμβάνει side specific και new media εγκαταστάσεις, ζωγραφικά και γλυπτικά έργα.»

-Θα το αντιστρέφαμε στην εποχή μας: Πολλοί μίσησαν τη δόξα το χρήμα ουδείς; Συμφωνείς;

«Είναι πολύ σκοτεινή η εποχή που διανύουμε. Δεν ξέρω που συναντάς πια την δόξα και την τιμή, ούτε το χρήμα. Όλα είναι σε σύγχυση και ρευστά. Αλλά ας μην χρησιμοποιούμε και το ρήμα μισώ. Παραπάει.»

-Έκανες και γυμνή φωτογράφηση, προτάθηκες για βραβείο Κουν για τον ρόλο σου στην παράσταση «Elle» της ομάδας Bijoux De Kant, πήρες μέρος σε παράσταση του Φεστιβάλ Αθηνών. Τι σημαίνουν όλα αυτά για σένα;

«Δεν ξέρω. Το παρελθόν μου είναι που το κουβαλάω. Καταγραφές. Άλλα έχουν μεγαλύτερη σημασία μέσα μου, άλλα μικρότερη. Αλλά κάνω συνεχώς ότι περνάει απ´ το χέρι μου για να αισθάνομαι πλήρης.»

-Θα έπαιζες για χρήματα σε ρόλο που δεν θα πίστευες;

«Ίσως ναι. Δεν μου έχει συμβεί όμως μέχρι στιγμής.»

 -Αμείβεσαι ικανοποιητικά σε εποχή κρίσης;

«Όχι. Δεν θέλω όμως να είμαι αγνώμων. Αμείβομαι και αυτό είναι σημαντικό.»

-Πιστεύεις ότι για να προχωρήσεις στη δουλειά σου χρειάζεσαι … «πλάτες» κι όχι ταλέντο απαραίτητα;

« Όχι. Μπορείς να προχωρήσεις και χωρίς πλάτες. Και όλοι κάποια στιγμή μαθαίνουν για τις πλάτες σου και αυτό είναι στενάχωρο. Χωρίς ταλέντο όμως δεν γίνεται … Μπορεί βέβαια και να γίνεται δεν ξέρω. Υπάρχουν ηθοποιοί που δεν έχουν ταλέντο αλλά δουλεύουν ασταμάτητα για αυτό. Και αυτό γίνεται ταλέντο. Η πίστη και η επιμονή τους κάνει καλύτερους… Αυτό που είναι απαραίτητο είναι η λάμψη που εκπέμπεις. Με ταλέντο ή χωρίς, με πλάτες ή όχι, η λάμψη είναι το υπέρτατο χάρισμα που σε κάνει επιθυμητό.»

-Σκέφτεσαι να ψάξεις την τύχη σου στο εξωτερικό, ή είσαι δεμένος με την πατρίδα σου;

«Προς το παρών μου αρέσει που ζω και δουλεύω στην Ελλάδα. Αγαπάω τον πολιτισμό της. Κάποια στιγμή ίσως ναι, να δοκιμάσω.»

-Το μότο σου για ν αντεπεξέρχεσαι στις δυσκολίες;

«Γλαρόσουπα!»

-Μια ευχή για σένα;

«Να προλάβω να μάθω και να γνωρίσω όλα όσα υπάρχουν στον κόσμο που ζούμε. Όταν σκέφτομαι ότι μπορεί να …τελειώσει ο χρόνος μου και να μην προλάβω να κάνω αυτά που θέλω, αγχώνομαι. Να δω όλες τις παραστάσεις, ν ακούσω όλες τις μουσικές, να διαβάσω όλα τα βιβλία, να γεμίσω την ψυχή μου με όσα περισσότερα μπορώ, πριν «φύγω».»

-Έχεις παίξει και σε «βαριά» έργα όπως της Σάρα Κέιν το «Cleansed» και σε άλλα πολλά και σε παιδικά. Φέτος θα είσαι «Ο Μικρός Πρίγκιπας» του Σαιντ Εξυπερί στο μιούζικαλ που ανεβάζει στο Νέο Θέατρο Βασιλάκου η έμπειρη και επιτυχημένη στο χώρο Μαριάννα Τόλη την 1η Οκτωβρίου σε διασκευή- σκηνοθεσία δική της. Είναι δύσκολο το παιδικό κοινό και πως αντιδρά; Μίλησέ μας για την παράσταση.

«Είναι ένα άλλο κοινό. Αυθόρμητο, φωτεινό και αγνό, που αντιδρά με απόλυτη ειλικρίνεια και αμεσότητα σε αυτό που συμβαίνει στη σκηνή. Δεν είναι δύσκολο, αλλά θέλει τρόπο να το κερδίσεις. Η Μαριάννα Τόλη τον γνωρίζει πολύ καλά τον τρόπο αυτό. Εκείνη, η ομάδα και οι συνεργάτες της , έχουμε δουλέψει πολύ γι ´αυτή την παράσταση, που μένει πιστή στην αίσθηση που αυτό το εμβληματικό παραμύθι είναι καλό να αποπνέει. Το ιδιαίτερο στοιχείο της είναι πως είναι musical και πραγματικά δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από μία διεθνή υπερπαραγωγή. Στόχος της παράστασης είναι να κάνει τα παιδιά να διασκεδάσουν, να προβληματιστούν, να ταυτιστούν και να ταξιδέψουν στον υπαρξιακό και άκρως τρυφερό κόσμο του Εξυπερύ. Αλλά και οι μεγάλοι θα το αγαπήσουν! »
Το πιο αγαπημένο λογοτέχνημα όλων των εποχών θα δοθεί με ένα ιδιαίτερο

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα