Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο αδιάφορος και η ανίκανη – του Ι. Χασαπόπουλου

Δυστυχώς, όταν συμβαίνουν μεγάλες τραγωδίες με πολλές απώλειες κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει από πριν την αδιαφορία και την ασχετοσύνη που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή.
Όσα σχέδια διαφυγής και κατάσβεσης πυρκαγιών και αν υπάρξουν, όσοι νόμοι και αν ψηφιστούν, όλα θα πέσουν στο κενό, όταν υπάρχουν υπουργοί, περιφερειάρχες, δήμαρχοι και αρχηγοί των Σωμάτων Ασφάλειας, οι οποίοι ή δεν μπορούν να τα εφαρμόσουν ή δεν εκτιμούν σωστά τον κίνδυνο.
Για να υλοποιηθούν με επιτυχία αυτά τα σχέδια χρειάζεται να δουλέψουν συγχρονισμένα όλα τα γρανάζια και οι κρίκοι της αλυσίδας. Όταν σπάσει ένα από αυτά, τότε όλα τα σχέδια αποτυγχάνουν.
Στην περίπτωση της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι και τη Ραφήνα, ο συνδυασμός της αδιαφορίας με την ανικανότητα ήταν ο ιδανικός για να οδηγηθούμε σε αυτό το έγκλημα.
Από τη μία είχαμε έναν εξαφανισμένο δήμαρχο, που το μόνο που τον ενδιαφέρει κάθε χρόνο είναι πώς θα κάνει διακοπές στη Μύκονο, πού θα πάει με το ιδιωτικό αεροσκάφος, και τα πάρτι που θα οργανώσει. Τίποτε άλλο.
Από την άλλη, είχαμε την Περιφέρεια Αττικής, που αδυνατεί να διαχειριστεί οποιαδήποτε κρίση, είτε πλημμύρα είναι το χειμώνα είτε φωτιά είναι το καλοκαίρι.
Συστηματικά ρίχνει τις ευθύνες σε όλους τους άλλους και δεν αναλαμβάνει ποτέ αυτές που της αναλογούν.
Στην περίπτωση της πυρκαγιάς στο Μάτι, η εκκένωση του οικισμού έπρεπε να γίνει, όπως λέει ο νόμος, με ευθύνη του δήμου, και εφόσον εμπλέκονται δύο ή περισσότεροι ΟΤΑ, τότε την απόφαση τη λαμβάνει η Περιφέρεια.
Ο Δήμος Μαραθώνα ήταν απών στην καταστροφή, το ίδιο και η Περιφέρεια. Και οι δύο τα ρίχνουν στην Πυροσβεστική, η οποία, όμως, έχει την ευθύνη της εισήγησης και μόνο. Όπως και έγινε. Γι’ αυτό και δεν ελήφθη ποτέ η απόφαση για εκκένωση του οικισμού στο Μάτι.
Σε αυτά θα πρέπει να προσθέσουμε και τους ατυχείς χειρισμούς της Πυροσβεστικής, αλλά και της Αστυνομίας.
Η Τροχαία έριξε όλο το βάρος της στη διακοπή της κυκλοφορίας στη Λεωφόρο Μαραθώνος, για να μην εγκλωβιστούν και καούν τα διερχόμενα αυτοκίνητα. Γι’ αυτό και έκανε την εκτροπή κυκλοφορίας προς τους παραλιακούς δρόμους που διασχίζουν το Μάτι.
Εκεί εγκλωβίστηκαν τα αυτοκίνητα.
Εκεί τα πρόλαβε η φωτιά και τα έκαψε μαζί με τους επιβαίνοντες.
Ο αρχηγός της Αστυνομίας είναι ένας ικανότατος αξιωματικός, αλλά στην προκείμενη περίπτωση ο συντονισμός από τους αξιωματικούς ήταν εγκληματικός. Δεν τιμά τον αρχηγό να λέει ότι είναι περήφανος για τις ενέργειες του Σώματος, όταν το λάθος της Τροχαίας στοίχισε τη ζωή σε τόσους οδηγούς.
Το λάθος που έκανε η Πυροσβεστική ήταν ότι είχε όλη την προσοχή της στη φωτιά στην Κινέττα, και δεν πρόλαβε να συγκεντρώσει δυνάμεις για να αποκρούσει αποτελεσματικά το μένος και τη δύναμη της άλλης φωτιάς πριν αυτή φτάσει στη Λεωφόρο Μαραθώνος.
Οι πυροσβέστες έδωσαν τη ζωή τους απέναντι στη φωτιά, και δεν τιμά τους επικεφαλής του Σώματος να υποστηρίζουν τα λάθη που έγιναν στο συντονισμό.
Η ηγεσία της Πυροσβεστικής δεν πίστευε ότι μπορεί να γίνει η εκκένωση του οικισμού στο Μάτι, γι’ αυτό και δεν επέμεινε.
Δεν μπορεί ο αρχηγός και ο υπαρχηγός της Πυροσβεστικής να καλύπτουν το δήμαρχο και την περιφερειάρχη για να συγκαλύψουν και τις δικές τους ευθύνες.
Όλα αυτά που έγιναν αυτές τις ημέρες έδειξαν ξεκάθαρα ποιοι ευθύνονται για την καταστροφή στην Ανατολική Αττική.
Έδειξαν ακόμη γιατί η κυβέρνηση και οι υπουργοί προσπαθούν να κρύψουν τις ευθύνες για την κατάρρευση του κεντρικού μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα