Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα


Ο βασιλεύς που εξελέγη πρωθυπουργός

Η είδησις άφησε αφώνους τους συγγενείς του των βασιλικών Οίκων της Ευρώπης, αλλά και τους royal observers, όπως προσφυώς ονομάζονται οι διαπιστευμένοι με το βασιλικό ρεπορτάζ δημοσιογράφοι. Ο τσάρος Συμεών Β’, όπως είναι ο τίτλος του εις την βουλγαρικήν, ή βασιλεύς Συμεών Β’ της Βουλγαρίας, ή Συμεών Μπορίσωφ Σαξκομπουργκόφσκυ όπως άλλαξε το όνομά του διά την περίσταση, ίδρυσε κόμμα και έθεσε υποψηφιότητα διά τις βουλευτικές εκλογές του 2001. Η ιστορία εκκινεί 114 έτη νωρίτερα, όταν η βουλγαρική Εθνοσυνέλευσις ανακηρύττει τον πρίγκηπα Φερδινάνδο του Σαξ Κόμπουργκ και Γκότα άνακτα της Βουλγαρίας. Το 1908, ό ίδιος απένειμε στον εαυτό του τον τίτλο του τσάρου. Ο εγγονός του Φερδινάνδου, ο Συμεών, εγεννήθη εις την Σόφια, στις 16 Ιουνίου του 1937. Όταν ήταν 6 ετών, ο πατέρας του, Βόρις, απεβίωσε, υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες, επιστρέφοντας από την επίσκεψή του εις τον Αδόλφο Χίτλερ. Ως γνωστόν, η Βουλγαρία κατά την διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρξε σύμμαχος του Άξονος. Ο Συμεών τον διεδέχθη στον Θρόνο και εβασίλευσε μόλις τρία χρόνια, έως το 1946, οπότε οι Σοβιετικοί, οι οποίοι είχαν καταλάβει την χώρα, οργάνωσαν ένα «unfair» δημοψήφισμα, εάν κρίνουμε τουλάχιστον από το αποτέλεσμά του, ήτοι 94% εψήφισαν κατά του πολιτεύματος της Βασιλευομένης Δημοκρατίας. Η βασιλική οικογένεια κατέφυγε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου διαβιούσαν εξόριστοι οι βασιλείς της Ιταλίας, συγγενείς της βασιλομήτορος, και εν συνεχεία εις την Ισπανία. Πενήντα έτη μετά την πρώτη του εξορία, ο Συμεών επέστρεψε πανηγυρικώς εις τον τόπο της γεννήσεώς του, όπου του επεστράφησαν, επίσης πανηγυρικώς, τα παλάτια της οικογενείας του. Η συνέχεια είναι εξ ίσου μυθιστορηματική.

Μία μυθιστορηματική βιογραφία

Ε ις την κατάμεστη αίθουσα της Παλαιάς Βουλής, νυν Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, όλοι ανεξαιρέτως οι προσκεκλημένοι ηγέρθημεν από τα καθίσματά μας και χειροκροτήσαμε τον υψηλό προσκεκλημένο. Η Α.Μ. ο βασιλεύς της Βουλγαρίας Συμεών προχώρησε προς τις πρώτες θέσεις και ησπάσθη την χείρα των ιερωμένων που εκπροσωπούσαν τον Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαίο, τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο και τον μητροπολίτη Φιλιππουπόλεως της Ορθοδόξου Εκκλησίας της Βουλγαρίας. Η έκδοσις εις την ελληνικήν της αυτοβιογραφίας του, υπό τον τίτλο «Συμεών ΙΙ της Βουλγαρίας», και υπότιτλο «Ένα πεπρωμένο μοναδικό» (Εκδόσεις Στέμμα), υπήρξε η αφορμή της παρουσίας του εις τον ιστορικό χώρο, ο οποίος αναμένεται να διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο κατά την διάρκεια των εορτασμών διά τα 200 έτη από της ενάρξεως της Ελληνικής Επαναστάσεως. Όπως εξηγεί εις την εισαγωγή, το βιβλίο αφιερούται «στα πέντε παιδιά μου (σ.σ.: ο πρίγκηψ Καρδάμ και διάδοχος του Θρόνου απεβίωσε εις τροχαίο το 2005) και κυρίως στα εγγόνια μου, για να κατανοήσουν καλύτερα τις ρίζες τους και να μεγαλώσουν με την ιστορία μας στην καρδιά τους». «Πρόκειται για μία ιστορική μαρτυρία και μία αφήγηση προσωπικής περιπέτειας μέσα από τα συμβάντα ενός αιώνα μεστού τραγωδίας, όπως ήταν ο εικοστός, όπως και μέσα από το χάραγμα της ελπίδας που έφερε στον κόσμο, ιδιαίτερα δε στις κοινωνίες που στέναζαν κάτω από τον κομμουνιστικό ζυγό, η σάρωση του Παραπετάσματος», τόνισε στην ομιλία του ο ιστορικός Κώστας Σταματόπουλος, διά να επισημάνει και αυτός το ακατανόητο: πώς, αυτός ένας βασιλεύς, «χωρίς να αποποιηθεί τον τίτλο του και χωρίς να μεταβάλει κάτι από τον τρόπο του, να κατέβει στην πολιτική και να διεκδικήσει και να πάρει την ψήφο των συμπατριωτών του».

«Για πρώτη φορά στην Ευρώπη, μία Republique (σ.σ.: αβασίλευτο δημοκρατικό καθεστώς) κυβερνάται από ένα βασιλέα» σημειώνει εις την αυτοβιογραφία του ο βασιλεύς Συμεών Β’, προσπαθώντας και ο ίδιος να εξηγήσει το καθεστώς της αντεστραμμένης Βασιλευομένης Δημοκρατίας που δημιούργησε εις την γείτονα χώρα. Το εγχείρημα ήταν μικράς διαρκείας, αλλά έγραψε ιστορία.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα