Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Γρ. Ψαριανός: «Να τα βρούμε με τον Κυριάκο πριν από τις εκλογές»

Μία εβδομάδα μετά το «διαζύγιο» που πήρε ο Σταύρος Θεοδωράκης από τη Φώφη Γεννηματά, ένα από τα εμβληματικά στελέχη του Ποταμιού, ο βουλευτής Γρήγορης Ψαριανός, τάσσεται μέσω της «Βραδυνής της Κυριακής» υπέρ της συνεργασίας με τη Ν.Δ.
Στη συνέντευξή του στη «ΒτΚ» ο κ. Ψαριανός τονίζει ότι πρέπει πλέον να αναζητηθούν οι δυνατότητες προγραμματικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές, και ξεκαθαρίζει ότι ο ίδιος δεν θα μετέχει σε οποιοδήποτε τυχόν σχέδιο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ο βουλευτής του Ποταμιού αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό, αν και ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει ταχθεί υπέρ.
Ξεκαθαρίζει ότι πρώτο του μέλημα είναι να «φύγουν οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», όπως λέει, και κάνει την αυτοκριτική του λέγοντας πως το Ποτάμι συρρικνώθηκε με ευθύνη όλων των στελεχών, αλλά ακόμη δεν έχει πεθάνει.

Κύριε Ψαριανέ, πώς τα καταφέρατε έτσι στο Ποτάμι; Πριν από ένα χρόνο κάνατε μια μεγάλη στροφή, πιστέψατε σε μια μεγάλη Κεντροαριστερά, και ξαφνικά το ΚΙΝ.ΑΛ. σάς θύμισε το παλαιό ΠΑΣΟΚ και αποχωρήσατε. Τι έφταιξε;

«Η στροφή ήταν σαν αυτές του Αλέξη, 360 μοιρών; Καμία στροφή δηλαδή. Μια από τις ιδρυτικές επιδιώξεις του Ποταμιού ήταν και είναι η δημιουργία ενός ευρωπαϊκού, εκσυγχρονιστικού, μεταρρυθμιστικού κεντρώου χώρου, και προς αυτή την κατεύθυνση ήταν και η προσπάθεια αυτή. Ήταν λάθος, όμως, να πιστέψουμε ότι μπορούμε εμείς να αλλάξουμε το ΠΑΣΟΚ και να το μπολιάσουμε με τις δικές μας ιδέες. Ήμουν από αυτούς που εξαρχής διαφωνούσα με αυτή τη συνεργασία. Δεν πιστεύω στις τεχνητές συγκολλήσεις. Το Ποτάμι δεν ιδρύθηκε ως άλλο ένα κόμμα της Κεντροαριστεράς. Είμαστε ένα μπουκέτο ανθρώπων με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, αλλά με κοινό προορισμό. Αυτόν των μεταρρυθμίσεων, του κοινωνικού κράτους, του εκσυγχρονισμού, της μετατροπής της χώρας μας σε ένα κανονικό ευρωπαϊκό κράτος και όχι το κατσαπλιαδιστάν που είμαστε τώρα. Οι θέσεις του Ποταμιού για να προωθηθούν πρέπει να σπάσουν αυγά. Πολλές από από τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ είναι υπεράσπισης της προϋπάρχουσας κατάστασης».

Μήπως οι λόγοι του «διαζυγίου» με τη Φώφη Γεννηματά ήταν αυτή η συνεχής πολιτική αμφιταλάντευση του κ. Θεοδωράκη και προς τα δεξιά και προς τα αριστερά, με αποτέλεσμα αυτός ο «γάμος» να μην αποκτήσει γερά θεμέλια;

«Δεν πρόκειται για κάτι τέτοιο. Έγινε μια προσπάθεια για συγκατοίκηση που δεν ευοδώθηκε. Διάφορα πράγματα έπαιξαν το ρόλο τους. Το κύριο ήταν ότι αυτό το εγχείρημα άρχισε να παίρνει τη μορφή ανασύστασης του παλαιού ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως, το ότι πλέον δεν συγκατοικούμε δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε και δεν θα έχουμε ένα συνεχή διάλογο με το ΚΙΝ.ΑΛ. – ΠΑΣΟΚ».

Το γυαλί με το ΚΙΝ.ΑΛ. έσπασε με αφορμή το Σκοπιανό και τη Συμφωνία των Πρεσπών, την οποία θα ψηφίσει το κόμμα σας. Εσείς έχετε σκεφτεί τι θα κάνετε όταν θα έρθει η Συμφωνία στη Βουλή;

«Ξέρετε, στο Ποτάμι δεν υπάρχει ο λεγόμενος δημοκρατικός συγκεντρωτισμός. Υπέρ της Συμφωνίας έχουν ταχθεί ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Σπύρος Δανέλλης και ο Γιώργος Μαυρωτάς. Αντιθέτως, κατά της συμφωνίας μίλησε ο Γιώργος Αμυράς, ενώ και ο Σπύρος Λυκούδης φαίνεται να έχει τις αμφιβολίες του. Σε ό,τι με αφορά, έχω ήδη πει ότι πρόκειται περί μιας κακής Συμφωνίας. Είναι όμως γνωστό ότι κάθε επόμενη Συμφωνία είναι πάντα χειρότερη από την προηγούμενη. Θα δούμε πώς θα έχουν διαμορφωθεί οι συνθήκες μέχρι τότε που θα έρθει η Συμφωνία για κύρωση, και θα αποφασίσω. Σε κάθε περίπτωση, η προτεραιότητα για μένα είναι να φύγουν από την εξουσία οι Συριζανέλ».

Μήπως το Ποτάμι στέρεψε; Μήπως ήταν ένα συγκυριακό φαινόμενο που σιγά-σιγά σβήνει;

«Το Ποτάμι συρρικνώθηκε με δική μας ευθύνη. Όμως, οι λόγοι της δημιουργίας του Ποταμιού παραμένουν απολύτως επίκαιροι, αλλά και αναγκαίοι. Αν πιάσουμε το νήμα από την αρχή, υπάρχουν ακόμα ελπίδες να τα καταφέρουμε. Δεν τρέφω, όμως, αυταπάτες για την ευκολία του εγχειρήματος…».

Συμφωνείτε με την έκφραση του κ. Θεοδωράκη ότι όταν πεθαίνει ένα κόμμα μαζί του πεθαίνει και ο αρχηγός του;

«Σας φαινόμαστε για νεκροί; Ε, λοιπόν, δεν έχουμε πεθάνει ακόμα. Οι λόγοι δημιουργίας αλλά και ύπαρξης του Ποταμιού στην πολιτική σκηνή της χώρας συνεχίζουν να είναι πραγματικοί, να υπάρχουν, όπως προανέφερα».

Μήπως ο κ. Θεοδωράκης, οι βουλευτές και τα στελέχη του Ποταμιού δεν αντέχατε να είσθε δεύτεροι στο ΚΙΝ.ΑΛ. και γι’ αυτό φύγατε;

«Όχι, δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Το κυριότερο είναι ότι δεν αντέχαμε να συμβιβαστούμε με τις συντεχνίες, τους συνδικαλιστές και τις πρακτικές του παρελθόντος. Προσωπικά θέλω ένα κόμμα τύπου Μακρόν. Ε, αυτό έχει μεγάλη απόσταση από την αναβίωση του ΠΑΣΟΚ».

Και τώρα τι θα γίνει από εδώ και πέρα; Πού θα κινηθείτε πολιτικά;

«Θα κινηθούμε στις ράγες της δημιουργίας του Ποταμιού. Η θέση μου είναι ότι θα πρέπει να αναζητηθούν οι δυνατότητες προγραμματικής συνεργασίας με τη Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη πριν από τις εκλογές».

Στο Ποτάμι είσθε 6 βουλευτές με διαφορετική άποψη ο κάθε ένας για την πορεία του κόμματος. Μέχρι τις εκλογές θα μείνετε όλοι μαζί πιστεύετε;

«Δεν είναι ακριβές αυτό. Βεβαίως, δεν μπορώ να μιλήσω εξ ονόματος κανενός συναδέλφου. Προσωπικά έχω ξεκαθαρίσει ότι οποιοδήποτε τυχόν σχέδιο προς την κατεύθυνση συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν με συμπεριλαμβάνει. Ούτε, φυσικά, πιστεύω στις λεγόμενες προοδευτικές δυνάμεις όταν αυτές περιέχουν τον ΣΥΡΙΖΑ. Όποιος θεωρείται σήμερα προοδευτικός θα πρέπει να έχει αποκλειστικό στόχο τη στρατηγική ήττα του Τσίπρα και της ανερμάτιστης παρέας του».

Ο Γρηγόρης Ψαριανός υπάρχει ενδεχόμενο να πολιτευτεί με άλλο κόμμα; Ή θα πάει σπίτι του;

«Δεν πολιτεύομαι με προσωπικά κίνητρα. Για μένα δεν ισχύει το “αυτές είναι οι αρχές μου, αν δεν σας αρέσουν έχω και άλλες”. Αυτό που θέλω είναι να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση με σταθερό το βλέμμα και κατεύθυνση προς την Ευρώπη και όχι προς την… Τραχανοπλαγιά. Για αυτή την επιλογή παλεύω και θα συνεχίσω με όλες μου τις δυνάμεις και με όποιο κόστος».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα