Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο Γ. Στουρνάρας «μιλά», με τη σιωπή του – του Χρ. Ν. Κώνστα

Οι ήπιες και προσεκτικές διατυπώσεις. Οι υπομονετικές σιωπές απέναντι στην μικροπολιτική κενολογία, αλλά και οι αυστηρές επισημάνσεις για τα χρονοδιαγράμματα της επόμενης μέρας.
Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας ως ακροβάτης πάνω στο αδύναμο σχοινί μιας εξαιρετικά ευάλωτης Οικονομίας, προσπάθησε χθες να ισορροπήσει ανάμεσα στις «πολιτικές αλήθειες» της αισιοδοξίας που εκπέμπουν οι υπουργοί Οικονομικών του Eurogroup, και την «απαισιόδοξη πραγματικότητα» που εκφράζουν οι αγορές.
Ο Γιάννης Στουρνάρας έπρεπε να υιοθετήσει την άποψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνυπέγραψε τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του Χρέους. Έπρεπε να συνταχθεί με το κλίμα αισιοδοξίας που προσπαθεί να καλλιεργήσει η κυβέρνηση.
Ταυτόχρονα, όμως, έπρεπε να «ζωγραφίσει» την πραγματική εικόνα, να περιγράψει τις ρεαλιστικές προοπτικές.
Η Ελλάδα είναι καταδικασμένη να μπει στο παιχνίδι των αγορών χωρίς προετοιμασία, με ελάχιστα πολεμοφόδια, χωρίς στρατηγική.
Η Έκθεση-χάρακας που δημοσίευσε χθες η ΤτΕ περιέγραψε με σαφήνεια τις διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στην κυβερνητική φαντασία και την πραγματικότητα των αγορών.
• Πρώτος και βασικός στόχος του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας είναι η προστασία του τραπεζικού συστήματος. Γι’ αυτό ο Γ. Στουρνάρας προσπαθεί να πείσει το Κεντρικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει το waiver στα ελληνικά ομόλογα και να συμπεριλάβει, έστω και για λίγο, στο τέλος τους ελληνικούς τίτλους στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης QE.
• Δεύτερος στόχος είναι να υπενθυμίζει διαρκώς στην κυβέρνηση τη μετα-μνημονιακή εποπτεία και τις υποσχέσεις που έδωσε για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.
• Τρίτος στόχος ήταν να υπενθυμίσει στους δανειστές, ότι η χώρα έχει έναν ανεξάρτητο κεντρικό τραπεζίτη που –όπως ακριβώς συνέβη και το καλοκαίρι του 2015– θα προσπαθήσει να κρατήσει τη χώρα στο Ευρώ, την εποχή που η Ευρώπη αλλάζει.
Σκοπός είναι –όπως ακριβώς το είπε ο Γιάννης Στουρνάρας– να αποφύγει τα λάθη που έγιναν στο παρελθόν, και σήμερα τιμωρούν τις δύο επόμενες γενιές, μέχρι το 2060.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα