Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο διεθνής μας Νίκος Φλώρος στην Πορτογαλία

«Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες», είναι το τρίπτυχο της Έκθεσης του βραβευμένου καλλιτέχνη στη Γεωγραφική Εταιρία της Λισσαβώνας.

Μια ακόμη διεθνής αναγνώριση και επιτυχία για τον πολυβραβευμένο καλλιτέχνη Νίκο Φλώρο. Οι άβατες πόρτες της Λισσαβώνας άνοιξαν διάπλατα για τη νέα του Έκθεση με τίτλο «Μαρία Κάλλας – Μήδεια – Αργοναύτες», που εγκαινιάστηκε στο τέλος Νοεμβρίου στο ιστορικό κτίριο της Γεωγραφικής Εταιρείας της Λισσαβώνας (στην Αίθουσα Πορτογαλίας), η οποία στεγάζει το Εθνογραφικό και ιστορικό Μουσείο των Ανακαλύψεων της Πορτογαλίας. Στη συγκεκριμένη αίθουσα ήταν η πρώτη φορά που παρουσιάστηκε Έκθεση Μοντέρνας Τέχνης. Ο Νίκος Φλώρος αντλεί έμπνευση από το διάσημο ρόλο της σοπράνο ως Μήδειας, που τον ερμήνευσε στην ιταλική της εκδοχή για εννέα χρόνια, από τη Σκάλα του Μιλάνου έως την Επίδαυρο. Με αυτή τη μεγαλειώδη Έκθεση η Μαρία Κάλλας επιστρέφει στη Λισσαβώνα, 59 χρόνια μετά την παρουσία της στο Εθνικό Θέατρο του Αγίου Καρόλου, τον Μάρτιο του 1958.
Στα εγκαίνια, ο διεθνώς βραβευμένος και εκπαιδευμένος στην «Εcole des Beaux Arts» του Παρισιού, Νίκος Φλώρος, έγινε επίτιμο μέλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών της Λισσαβώνας και τιμήθηκε με το χρυσό παράσημο από τον πρόεδρο της Γεωγραφικής Εταιρίας της Λισσαβώνας, δρα Luis-Aires Barros και τον πρίγκιπα της Πορτογαλίας Dom Miguel de Braganaηa. Αλλά και ο καλλιτέχνης προσέφερε στον πρίγκιπα για την ελληνο-πορτογαλική φιλία ένα μασίφ ασημένιο δίσκο δημιουργία του ελληνικού Οίκου Badounas watch-jewel. Η βραδιά συνεχίστηκε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα και κοκτέιλ με ελληνικές γεύσεις.
Ανάμεσα στους αξιόλογους ομιλητές η Αικατερίνη Σιμοπούλου, πρέσβης της Ελλάδας στην Πορτογαλία, που παρουσίασε τα τεχνουργήματα, και ο καθηγητής Benito Martinez, πρόεδρος του Τμήματος Γενεαλογίας, Εραλδικής και Φιλοτελισμού της Γεωγραφικής Εταιρίας της Λισσαβώνας, που συνεργάστηκε στενά με τον Νίκο Φλώρο.
Η Έκθεση αποτελείται από 5 προσωπογραφίες της Κάλλας, ένα εμβληματικό φόρεμα από αλουμίνιο, το ματωμένο χιτώνα της Μήδειας, ένα ζευγάρι υπερρεαλιστικές γόβες που στηρίζονται πάνω σε οδοντοστοιχίες, και το γνωστό Χρυσόμαλλο Δέρας, που κέρδισε τις εντυπώσεις με την τεχνοτροπία του.
Ο Νίκος Φλώρος χρησιμοποιεί υλικά από την καθημερινότητα, τα οποία μεταμορφώνει σε πρωτότυπα έργα σύγχρονης Τέχνης. Αλουμίνιο και ένας σύγχρονος και ισχυρός εμπορικός τίτλος της Coca-Cola υφαίνουν μια νέα μορφή «υφάσματος» και ψηφιδωτού. Αυτά τα γλυπτά κοστούμια-σύμβολα της εξουσίας δίνουν καλλιτεχνική μορφή σε ένα υλικό το οποίο είναι προϊόν της σύγχρονης κοινωνίας, που θέλει να επιβάλει τη μεγάλη δύναμη που η αυτοκρατορία του σύγχρονου μάρκετινγκ και των διαφημίσεων ασκεί στον άνθρωπο.
Την Έκθεση επιμελήθηκαν ο δρ Vitor Escudero, της Εθνικής Ακαδημίας Καλών Τεχνών και σύμβουλος της Ακαδημίας Γραμμάτων και Τεχνών, και ο Αριστοτέλης Καράντης. Τις δημόσιες σχέσεις και το worldwide media project ανέλαβε η γνωστή δημοσιογράφος Ada Ηλιοπούλου – Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας και γενική διευθύντρια pr του Mephistopheles Productions που έχει βάση στο Παρίσι.
Η Έκθεση είναι αφιερωμένη στον εκλιπόντα Δημήτρη Τζανάκη, στέλεχος της ελληνικής Δημόσιας Διοίκησης και του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων και σύμβουλο Α’ του υπουργείου Εξωτερικών, του οποίου το έργο ενέπνευσε τον καλλιτέχνη να προωθήσει την πολιτιστική διπλωματία μέσα από τις δημιουργίες του σε όλο τον κόσμο. Η Έκθεση πήρε παράταση μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Η Περιφέρεια Πελοποννήσου ως υποστηρικτής της Έκθεσης του Νίκου Φλώρου, στηρίζει το καλλιτεχνικό έργο της Μαρίας Κάλλας και του γλύπτη Νίκου Φλώρου, ως πολιτών της Πελοποννήσου, προωθώντας έτσι τη γνωστοποίηση της καταγωγής της Ελληνίδας ντίβας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα