Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Ο δικαστής, ο νόμος και το περιβάλλον» – Τιμητικός τόμος Κωνσταντίνου Μενουδάκου

Σε μια εποχή στην οποία η ταχύτητα των εξελίξεων σπρώχνει βίαια στη λήθη πρόσωπα και καταστάσεις, είναι παρήγορη η γνώση, ότι κάποιοι άνθρωποι καταφέρνουν να επιπλεύσουν της τρικυμίας καλλιεργώντας τον σεβασμό οι ίδιοι και εμπνέοντας τον σεβασμό στους άλλους.

Ένας τέτοιος ξεχωριστός άνθρωπος είναι ο Κωνσταντίνος Μενουδάκος, επίτιμος Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας για τον οποίο η Ελληνική Εταιρεία Δικαίου του Περιβάλλοντος (ΕΕΔΠ) ετοίμασε τον τόμο «Ο Δικαστής, ο Νόμος και το Περιβάλλον», για να τιμήσει το έργο και τη προσφορά του προαναφερόμενου στο δίκαιο του περιβάλλοντος και τη νομολογιακή διάπλαση του. Όπως εξηγείται στον πρόλογο του τιμητικού τόμου, στο πρόσωπο του προέδρου Κωνσταντίνου Μενουδάκου η Εταιρεία τιμά τους στόχους και το όραμα που υπηρέτησε: το περιβαλλοντικό κράτος δικαίου, τη βιώσιμη ανάπτυξη, την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, τη συμβολή στη δημιουργία πρωτοποριακής περιβαλλοντικής νομολογίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως αυτή που ανέπτυξε το ΣτΕ με την ουσιαστική συμβολή και του τιμώμενου.

getImage

Από τις πρώτες αποφάσεις του Αχελώου, όπου αποκρυσταλλώνεται η έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης και της στάθμισης, την επισήμανση της σπουδαιότητας του χωροταξικού σχεδιασμού, την ανάδειξη της αρχής της αποτελεσματικότητας της Διοίκησης, την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος, μέχρι την εξέλιξη του ακυρωτικού ελέγχου αποκαλύπτεται η προσωπικότητα του δικαστή Κώστα Μενουδάκου, ο οποίος συνδυάζοντας το ρεαλισμό και τη νηφαλιότητα με το νομικό δόγμα και την αποφασιστικότητα παρήγαγε έργο σημαντικό για την εξέλιξη του δικαίου του περιβάλλοντος στην χώρα, χωρίς ποτέ να διστάσει να λάβει σαφή θέση σε ευαίσθητα ζητήματα, όπως το δικαίωμα άσκησης κριτικής σε δικαστικούς λειτουργούς.

menoudakos2-527x330

Ο Κώστας Φ. Μενουδάκος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1946, είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Σχολής Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών του ίδιου Πανεπιστημίου. Διορίστηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατόπιν διαγωνισμού, ως εισηγητής το έτος 1972 και προήχθη διαδοχικά σε Πάρεδρο το 1979, Σύμβουλο το 1991, Αντιπρόεδρο το 2001 και Πρόεδρο του Δικαστηρίου το 2012. Το Μάιο του 2014 αναγορεύτηκε επίτιμος διδάκτωρ της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Παρά όμως τα πλούσια και προφανή διαπιστευτήρια του, αυτό που κάνει τον Κώστα Μενουδάκο να ξεχωρίζει, όπως σημειώθηκε στη διάρκεια της πρόσφατης παρουσίασης του τιμητικού αυτού τόμου στο Γαλλικό Ινστιτούτο, είναι η απλότητα και η ζεστασιά του, προαπαιτούμενα για την καλλιέργεια και την έμπνευση του σεβασμού.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα