Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο Περιπατητικός Τουρισμός

Μία αβαρία της βέσπας με οδήγησε στην ανακάλυψη ενός μονοπατιού που συνδέει την Χώρα με την Σκάλα Πάτμου. Ενεκαινιάσθη, όπως διάβασα στην κατατοπιστική επιγραφή κάτω από την Πλατεία Ξάνθου, τον 18ο αιώνα και είναι μήκους 1,7 χλμ. Η θέα από την αφετηρία του μονοπατιού είναι υποβλητική. Το ανάγλυφο της Πάτμου αναπτύσσεται απέριττα μπροστά στα έκπληκτα μάτια μου, παρ’ ότι το έχω δει εκατοντάδες φορές, περιβαλλόμενο προστατευτικά από την Ικαρία δυτικά, την Σάμο βόρεια και το σύμπλεγμα των Αρκιών ανατολικά. Ο Νότος καλύπτεται από το Κάστρο της Μονής του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου. Κατηφορίζω με προσοχή το λιθόστρωτο και ανοίγω τα πνευμόνια μου για να εισπνεύσω την ευωδία που εκλύεται από τα πεύκα και τους ευκαλύπτους. Τα φύτεψε ο άγιος Επιφάνιος, ένας οικολόγος μοναχός και ηγούμενος, που ίδρυσε την γυναικεία Μονή του Ευαγγελισμού. Ήταν το 1948, μετά την ένωση της Δωδεκανήσου με την μητέρα Ελλάδα, που είχε την φαεινή ιδέα να ζητήσει από τους μαθητές της Πατμιάδος Σχολής να συμμετάσχουν σε μία μαζική δενδροφύτευση. Ύστερα από σαράντα λεπτά ευχάριστης διαδρομής αφικνούμαι στο επίνειο της Ιεράς Νήσου και μοιράζομαι τον ενθουσιασμό μου με γηγενείς φίλους. Με ενημερώνουν ότι υπάρχουν και άλλα μονοπάτια, τα οποία χαρτογράφησε ο Φοίβος Τσαραβόπουλος σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος Πολιτισμού και τον Δήμο της Πάτμου. Την ώρα που συζητάμε για τις διαδρομές κτυπά το τηλέφωνο. Είναι ο Βαλάντης από το συνεργείο. «Η μηχανή σου θέλει νέα μπαταρία», δίνει την διάγνωση της βλάβης. «Έχεις πρόχειρη ή πρέπει να παραγγείλεις;», «η παραγγελία θα πάρει δύο ημέρες για να φθάσει». Επόμενος σταθμός οι Κήποι του Οσίου και ο Προφήτης Ηλίας.

Rent a car

Αναµεταδίδεται από την Μύκονο ότι η διαδροµή Φτελιά – Ορνός, µήκους περίπου δέκα χιλιοµέτρων, διενύθη εντός 1 ώρας και ενός τετάρτου στις αρχές Αυγούστου. Αλλά και στην µαγευτική Σαντορίνη, φίλοι παραθερισταί µε ενηµέρωσαν ότι έκαναν 40 λεπτά για να µεταβούν από τα Φηρά στην Οία. Εκεί η αναλογία διαδροµής και χρόνου ήταν καλύτερη, αφού η απόστασις υπολογίζεται στα 12 χιλιόµετρα. Το φαινόµενο δεν είναι αποκλειστικότης των προαναφερθέντων διασήµων τουριστικών προορισµών. Σ την Πάτµο, επί παραδείγµατι, επικρατεί συµφόρησις κάθε βράδυ πέριξ της Χώρας, ελλείψει χώρων σταθµεύσεως αλλά και της πληθώρας των αυτοκινήτων. Είναι δεκάδες οι επιχειρήσεις rent a car που έχουν κάνει, τα τελευταία χρόνια την εµφάνισή τους, όπως τα σαλιγκάρια µετά την βροχή, στο Νησί της Αποκαλύψεως. Ο νόµος της προσφοράς και της ζητήσεως έχει επικρατήσει πανηγυρικώς εις ό,τι αφορά τις µετακινήσεις των επισκεπτών. Οι σύγχρονοι ταξιδιώτες βιάζονται. Προτιµούν τη ταχύτητα και την ευκολία. Επίσης, θέλουν να οδηγούν το δικό τους µέσο και να µην εξαρτώνται από τα µέσα µαζικής µεταφοράς ή τα ταξί. Τούτο είναι θεµιτόν έως ενός βαθµού, διότι τα προβλήµατα αρχίζουν όταν οι υπάρχουσες υποδοµές δεν δύνανται να ανταποκριθούν στα νέα δεδοµένα. Οι προειδοποιήσεις των συγκοινωνιολόγων για κυκλοφοριακό έµφραγµα ακούγονται «ως φωνή βοώντος εν τη ερήµω». Ποιος θα σταµατήσει την χορήγηση αδειών στις εταιρίες rent a car και ποιος τις παραγγελίες χιλιάδων νέων αυτοκινήτων για την εξυπηρέτηση των αναγκών; Είχα επί µακρόν την απορία, πώς γίνεται στα χρόνια της κρίσεως να παρατηρείται αύξησις εις τας πωλήσεις των αυτοκινήτων, έως ότου ένας εισαγωγεύς µε ενηµέρωσε ότι το γεγονός ωφείλετο στις εταιρίες ενοικιάσεως.

Εικόνες Καΐρου και Ισλαμαμπάντ παρουσιάζουν τους θερινούς μήνες οι δρόμοι τουριστικών προορισμών, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη. Ο εκνευρισμός των εποχουμένων οδηγών και επιβατών είναι προφανής και η κυκλοφοριακή συμφόρησις δεν πρόκειται να εξαλειφθεί έως ότου ληφθούν μέτρα περιορισμού των προς μίσθωσιν αυτοκινήτων.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα