Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο πιο δύσκολος αγώνας της «Iron Samba»

Στα 45 της η Μαρία Σαμπανίδου είδε τον κόσμο της να γκρεμίζεται καθώς στις 23 Ιουλίου υπέστη βαρύ εγκεφαλικό επεισόδιο και έκτοτε ανεβαίνει τον δικό της Γολγοθά.
Η «Iron Sampa», όπως τη φωνάζουν οι φίλοι της από τον χώρο του αθλητισμού, δίνει πλέον τον πιο κρίσιμο αγώνα της και μας έχει όλους ανάγκη.
Το… πρώτο ημίχρονο στην εντατική του Λαϊκού νοσοκομείου το κέρδισε και έμεινε ζωντανή. Το δεύτερο ημίχρονο παίζεται εδώ και λίγες ημέρες στο ειδικό κέντρο αποκατάστασης όπου νοσηλεύεται και είναι ιδιαίτερα επίπονο.
Η ιστορία της Μαρίας είναι ιδιαίτερα συγκινητική και γεμάτη υπερβάσεις.
Από μικρή, έπασχε από το αυτοάνοσο σύνδρομο Hughes, το οποίο προκαλεί θρόμβους στο αίμα. Έμαθε να ζει με αυτό. Έπαιρνε ειδική αγωγή και δεν άφηνε το πρόβλημα της να επηρεάσει τη ζωή της.
Μάλιστα όταν μετά από μία εγκυμοσύνη που παραλίγο να αποβεί μοιραία, οι γιατροί της απαγόρευσαν να κάνει παιδί, δεν το έβαλε κάτω. Πήρε την απόφαση να αποκτήσει μέσω παρένθετης μητέρας και πριν 11 μήνες κράτησε για πρώτη φορά στα χέρια της τον μικρό Έκτορα.
Πάθος για τη ζωή και τον αθλητισμό
Μητέρα, επιτυχημένη επαγγελματίας (brand manager σε μεγάλη εταιρεία), με πάθος για τη ζωή, αλλά και τον αθλητισμό. Για χρόνια η Μαρία Σαμπανίδου έπαιζε πόλο (ακόμη έχει δελτίο στην Ηλιούπολη), ενώ τα τελευταία χρόνια ασχολούταν με το απαιτητικό άθλημα του Τριάθλου, στο οποίο είχε πολλές επιτυχίες σε εγχώριες και διεθνείς διοργανώσεις.


Μάλιστα λίγο καιρό πριν το εγκεφαλικό είχε πάρει μέρος με την ομάδα της Red Star σε έναν πολύ δύσκολο αγώνα, όπου έτρεξε, κολύμπησε και ποδηλάτησε για 75 χιλιόμετρα και παρότι ήταν από τις μεγαλύτερες σε ηλικία αθλήτρια, τα πήγε περίφημα, δικαιολογώντας με τον καλύτερο τρόπο το προσωνύμιο «Iron Samba».
Το πρωί της 23 Ιουλίου κατά την διάρκεια της προπόνησης υπέστη το εγκεφαλικό και ξεκίνησε να δίνει τον δυσκολότερο αγώνα της ζωής της.
Για τρεις εβδομάδες τα πάντα κρεμόταν σε μια κλωστή καθώς πέρα από την παράλυση της δεξιάς της πλευράς, υπέστη λόγω του συνδρόμου Hughes και οξεία νεφρική ανεπάρκεια. Το πείσμα της και οι προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού την βοήθησαν να κερδίσει αυτή τη μάχη.
Θέλει τη βοήθεια μας
Πλέον εδώ και λίγες ημέρες, έχει ξεκινήσει μια δεύτερη, αυτή της αποκατάστασης σε ειδικό κέντρο. Είναι μια χρονοβόρα και επίπονη διαδικασία, που έχει στόχο να μπορεί η Μαρία σιγά – σιγά να αυτοεξυπηρετείται.
Το θέμα είναι ότι όλα αυτά έχουν υπέρογκα έξοδα και η «Iron Samba» πέρα από την ηθική στήριξη όλων χρειάζεται και οικονομική βοήθεια. Όποιος θέλει να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια μπορεί να συνεισφέρει από το υστέρημα του στον ειδικό τραπεζικό λογαριασμό Alpha Bank IBAN GR0601401540154002101078003 ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΠΑΝΙΔΟΥ ΤΟΥ ΙΩΑΝΝΗ.
Μεγάλη ανταπόκριση
Σε αυτή την περιπέτεια, πέρα από τους συγγενείς και τους φίλους τους, η Μαρία Σαμπανίδου είχε κοντά της και τους ανθρώπους από τον χώρο του αθλητισμού. Η σελίδα στο Facebook, https://www.facebook.com/mariasambanidou και η ομάδα «Iron Sampa support Crew» όπου υπάρχει ενημέρωση για την πορεία της Μαρίας, δέχεται καθημερινώς εκατοντάδες επισκέψεις.
Ακόμη και άνθρωποι του αθλητισμού, που δεν την γνώριζαν από πριν, έχουν ευαισθητοποιηθεί και προσφέρουν τη βοήθεια τους. Η Παραολυμπιονίκης Δήμητρα Κοροκίδα, επισκέφτηκε την οικογένεια στο Λαϊκό νοσοκομείο, ενώ μετά την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου έστειλε από το Ρίο το δικό της μήνυμα συμπαράστασης.


Παράλληλα διεξάγονται και πολλά αθλητικά events που έχουν στόχο να στηρίξουν την προσπάθεια και να συγκεντρωθούν χρήματα για την αποκατάσταση της «Iron Samba». Η αρχή έγινε με το τουρνουά πάντελ που διοργάνωσε το ο όμιλος ATHENS PADEL CLUB στις εγκαταστάσεις του.
Την Κυριακή το XTERRA GREECE με σύνθημα «Μια βόλτα για τη Μαρία» διοργανώνει ποδηλατάδα με σημείο εκκίνησης της παραλία της Βάρκιζας, ενώ οι διοργανωτές του «Swim the Canal» που θα διεξαχθεί στις 27 του μήνα στο Ισθμό της Κορίνθου, έχουν αφιερώσει τον φετινό αγώνα στην Μαρία Σαμπανίδου.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα