Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο Πολλάκης θέλει το «Ερρίκος Ντυνάν» κρατικό

Ενδιαφέρον για την εξαγορά του νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν Hospital Center» και την επανένταξή του υπό δημόσιο έλεγχο εκδήλωσε το ελληνικό Δημόσιο. Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Παύλος Πολλάκης συναντήθηκε με τον διευθ. Σύμβουλο της Τραπ. Πειραιώς Χρήστο Μεγάλου και εκδήλωσε την επιθυμία του… να αγοράσει το Νοσοκομείο. Ο κ. Μεγάλου ως ιδιοκτήτης του «Ερρίκος Ντυνάν» τον παρέπεμψε στον Σύμβουλο Πώλησης, την PriceWaterhouse Coopers.

Ποιές χώρες κατάφεραν υψηλά πλεονάσματα για πολλά χρόνια…

Η Ελλάδα δεν είναι Κατάρ, ούτε Νορβηγία, λέει και ξαναλέει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας θέλοντας να υπογραμμίσει ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα στα επόμενα… 42 χρόνια δεν είναι ρεαλιστική. Στην ιστορία του παγκόσμιου καπιταλισμού θα βρούμε ελάχιστα παραδείγματα χωρών που να πέτυχαν να διατηρήσουν υψηλά πλεονάσματα για μεγάλο διάστημα. Τα πρωτογενή πλεονάσματα δεν είναι σπάνιο φαινόμενο. Δεν έχει υπάρξει ποτέ, όμως, χώρα που να εμφανίζει υψηλά πλεονάσματα για περίοδο μεγαλύτερη των 13 χρόνων. Σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωζώνης βασίλισσα των δημοσιονομικών επιδόσεων είναι η Ιρλανδία, η οποία εμφάνισε πρωτογενές πλεόνασμα 5,3% του ΑΕΠ κατά μέσο όρο από το 1988 έως και το 2000. Στη δεύτερη θέση συναντάμε το , με πρωτογενές πλεόνασμα 5,4% κατά μέσο όρο, αλλά για ελαφρώς μικρότερο διάστημα από την Ιρλανδία, από το 1993 έως και το 2004. Στο 5,6% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα της Φινλανδίας για μία πενταετία περίπου (1998-2003), και στο 4,7% του ΑΕΠ της Σουηδίας για παρόμοια περίοδο (1996-2001).

Τα νησιά παίρνουν ρεύμα από την ηπειρωτική Ελλάδα

Η Μύκονος απέκτησε υποσταθμό του ΑΔΜΗΕ και διασυνδέθηκε ηλεκτρικά με την ηπειρωτική Ελλάδα. Επόμενος στόχος είναι η διασύνδεση της Κρήτης. Τα οφέλη πολλά: μείωση του λογαριασμού των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας, που κυμαίνεται σήμερα στα 600 με 700 εκατ. ευρώ το χρόνο, η προστασία του Περιβάλλοντος, και η αύξηση της συμμετοχής των νησιών στην παραγωγή ενέργειας με ανανεώσιμες πηγές.

 

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, η κατανάλωση μειώνεται…

Η κυβέρνηση πανηγυρίζει για την «περήφανη νίκη» στο Eurogroup, οι καταναλωτές δηλώνουν απαισιόδοξοι για την επόμενη ημέρα και δηλώνουν ότι θα περικόψουν ακόμη περισσότερο αυτά που ξοδεύουν, δεδομένου ότι το διαθέσιμο εισόδημα λόγων των φόρων και των εισφορών περιορίζεται κάθε μήνα και περισσότερο. Το οικονομικό κλίμα επιδεινώνεται, αλλά εμείς περί άλλων τυρβάζομεν… Ο Ιούνιος είναι ο μήνας κατά τον οποίο οι περισσότεροι πολίτες και μικρές επιχειρήσεις ολοκληρώνουν την αποτύπωση των φορολογικών υποχρεώσεών τους…

Tα POS μείωσαν τη φοροδιαφυγή

Σε σημαντική αύξηση των φορολογικών εσόδων οδήγησαν η χρήση «πλαστικού χρήματος», η υποχρεωτική τοποθέτηση POS, και η σύνδεση του αφορολόγητου ορίου με τις πληρωμές μέσω χρεωστικών και πιστωτικών καρτών. Σύμφωνα με μελέτη του ΙΟΒΕ, η αύξηση των εσόδων από τον ΦΠΑ κατά 780 εκατ. ευρώ το 2017, οφείλεται κατά το 1/3 τουλάχιστον στην αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Πιο εύκολη η ένταξη στο Νόμο Κατσέλη

Ευνοϊκότερο έγινε το καθεστώς για την ένταξη στο Νόμο Κατσέλη όσων έχουν βεβαιωμένες, στη φορολογική Διοίκηση, οφειλές προς το Δημόσιο και υπέρ τρίτων.
Τώρα πλέον, υπάρχει δυνατότητα «αδρανοποίησης» κατασχέσεων και απαιτήσεων που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων. Κρίσιμη ημερομηνία βεβαίωσης για την ένταξη στο Νόμο των οφειλών προς το Δημόσιο και υπέρ τρίτων βεβαιωμένων στη φορολογική Διοίκηση, είναι πλέον η 31η Δεκεμβρίου 2017, αντί της 31ης Δεκεμβρίου 2016.
Με βάση το νέο πλαίσιο επεκτείνεται η αυτοδίκαιη αναστολή για τα μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και σε «κάθε διοικητικό μέτρο το οποίο επιβάλλεται, αυτοδικαίως ή με πράξη της Διοίκησης, ως συνέπεια της μη εξόφλησης υποχρεώσεων, των οποίων ζητείται η ρύθμιση και το οποίο συνεπάγεται την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης». Επισημαίνεται ότι η αναστολή αφορά μόνο διοικητικά μέτρα που έχουν ως άμεση συνέπεια την αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης.

Φορο-αντιπαραθέσεις Δραγασάκη – Τσακαλώτου…

Από τη φιέστα της… πρωθυπουργικής γραβάτας στο Ζάππειο σημειώθηκε η απουσία Τσακαλώτου. Του αρχιτέκτονα της υποτιθέμενης επιτυχίας με το Χρέος…
Ωστόσο, οι επιφυλάξεις του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών δεν περιορίζονται εδώ. Μαθαίνω ότι είχε ισχυρές επιφυλάξεις και για το θέμα των οφειλών του 2017 (που εντάχθηκαν στη ρύθμιση για τις 120 δόσεις με την τελευταία αξιολόγηση). Και αυτό, από το φόβο του οικονομικού επιτελείου για υστέρηση των φορολογικών εσόδων του 2018 (σ.σ.: τα χρέη της προηγούμενης χρονιάς ρυθμίζονταν έως τότε με 12 δόσεις, εντός του τρέχοντος έτους). Και το 2018 θα πρέπει να βγει υπερ-πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ (6,7 δισ. ευρώ) για τους δανειστές, και, επιπλέον του θηριώδους πλεονάσματος που περιγράψαμε, άλλα 2-3 δισ. προκειμένου να έχει ευχέρεια για προεκλογικές παροχές τον Νοέμβριο ο πρωθυπουργός.
Η αντιπαράθεση ολοκληρώθηκε στις… σουίτες του «Χίλτον», όπου μετέβη εκτάκτως ο υπουργός Οικονομίας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γ. Δραγασάκης. Τώρα, εάν δεν επιτευχθεί ο στόχος για πλεόνασμα 8-9 δισ. ευρώ φέτος και ξεμείνει από… προεκλογικά πυρομαχικά το Μαξίμου, δεν ξέρω από ποιον θα ζητήσει τα «ρέστα» ο Τσίπρας…

Τα Σκόπια, οι Αμερικανοί και οι εκλογές στην… Ελλάδα

Ο Π. Καμμένος δηλώνει ότι η κυβέρνηση έχει ημερομηνία λήξης το Σεπτέμβριο του 2019, αλλά κάνει ό,τι περνά από το χέρι του (και για λόγους κομματικής επιβίωσης, με αφορμή το Σκοπιανό) να λήξει τον Σεπτέμβριο του… 2018.
Έτσι, όλα επαφίενται στο Κοινοβούλιο της γείτονος, και ειδικά στην ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση (απαιτούνται τα 2/3 των ψήφων, πλειοψηφία που δεν διαθέτει ο πρωθυπουργός Ζάεφ).
Έτσι, στην κυβέρνηση στηρίζουν πολλά στον «αμερικανικό παράγοντα», ο οποίος μπορεί να πιέσει βουλευτές της συντηρητικής αντιπολίτευσης του VMRO ώστε να συνταχθούν με τη Συμφωνία των Πρεσπών και να ενταχθούν τα Σκόπια στο ΝΑΤΟ. Και να ανασάνει (μέχρι τις εκλογές του Μαΐου) ο ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα…

Βιασύνη…

Τη συμφωνία με την Αλβανία (συμπεριλαμβανομένου και του «τσάμικου θέματος») προανήγγειλε ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Κοτζιάς. Όμως, μαθαίνω ότι τόσο οι δημοσκοπήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, που δεν… ανιχνεύουν διψήφια ποσοστά για τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και οι αποδοκιμασίες των κυβερνητικών στελεχών οδηγούν σε δεύτερες σκέψεις πολλούς κυβερνητικούς. Που αναρωτιούνται «μήπως βιάζεται ο Νίκος;».

Λόγια Γάλλων πολιτικών…

Αιφνιδιάστηκαν ορισμένοι με τις φιλικές (στην κυβέρνηση) δηλώσεις του Ευρωπαίου Επιτρόπου Π. Μοσκοβισί αναφορικά με την ευχέρεια μη τήρησης της διάταξης για περικοπή των συντάξεων έως 18% από τις αρχές του νέου χρόνου.
Φαίνεται να ξεχνούν ότι τα ίδια έλεγε ο Γάλλος πολιτικός και στις αρχές του 2017 (κατά τις διαπραγματεύσεις της Δεύτερης Αξιολόγησης), αλλά μετά ήρθαν ο Τόμσεν (ΔΝΤ) και ο Ρέγκλιγκ (ESM, που πληρώνει…) και έθεσαν το πλαίσιο (για την περικοπή των συντάξεων που ψηφίστηκε τον Μάιο του 2017).
Ας ελπίσουμε να μην συμβεί το ίδιο τώρα με το ΔΝΤ και τον ESM, αλλά καλού-κακού να τους ρωτήσουμε πριν σχεδιάσουμε…

«Αναίμακτες» απολύσεις…

Περισσότερες από 25.000 θέσεις εργασίας χάθηκαν στις τράπεζες από την αρχή της κρίσης. Αλλά αυτό έγινε… αναίμακτα. Με ισχυρά προγράμματα εθελούσιας εξόδου. Όμως, η ανάκαμψη αργεί, οι καταθέσεις (ελέω φορολογίας και capital controls) δεν επιστρέφουν, άρα η συρρίκνωση συνεχίζεται. Και άλλα τραπεζικά καταστήματα θα κλείσουν, και άλλες «εθελούσιες έξοδοι» θα ανακοινωθούν.
Μόνο που τώρα τελειώνουν τα χρήματα και το κίνητρα είναι ανίσχυρα. Με αποτέλεσμα οι τράπεζες να μην επιτυγχάνουν το στόχο για τα «αμοιβαίο διαζύγιο» με τους υπαλλήλους τους…

Για την «ασημένια» ψήφο…

Μέχρι πριν από λίγα χρόνια οι συνταξιούχοι αποτελούσαν σχεδόν το 30% του εκλογικού σώματος (2,7 εκατ. ενήλικες επί 9 εκατ. εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους). Έτσι, παλαιά οι εκλογές (κυρίως το 2000 που τις κέρδισε ο Κ. Σημίτης και το 2004 που επικράτησε ο Κ. Καραμανλής) «παιζόταν» γύρω από το τι θα δώσουμε στους συνταξιούχους (ΕΚΑΣ, ΟΓΑ). Και συνήθως τα έδιναν (όλα). Τώρα που οι ψηφοφόροι περιορίζονται (λόγω της αποχής) στα 5,6 εκατ. (ψηφίσαντες το 2015), για περισσότερους, ακόμα, λόγους οι εκλογές «παίζονται» γύρω από τους συνταξιούχους αφού η 1 στις 2 ψήφους μπορεί να… πέσει από τα «ασημένια μαλλιά»… Τώρα όμως, η συζήτηση δεν είναι για το τι θα δώσουν, αλλά για το τι δεν θα τους κόψουν. Και αμφότεροι γίνονται ελάχιστα πιστευτοί…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα