Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο ΣΩΖΩΝ ΕΑΥΤΟΝ ΣΩΘΗΤΩ!

Καμία συγνώμη, ούτε από τον Αλέξη Τσίπρα, που αποδοκίμασε τους υπουργούς του και ανέλαβε αορίστως την πολιτική ευθύνη, προαναγγέλοντας «καρατομήσεις» και ανασχηματισμό.

Η λήξη του τριήμερου πένθους για τις ψυχές που χάθηκαν στο Μάτι και στο Νέο Βουτζά, σηματοδοτεί από αύριο και την έναρξη μιας σφοδρής αντιπαράθεσης μεταξύ της κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης, για τις εγκληματικές παραλείψεις και τα λάθη που έγιναν στην προσπάθεια εκκένωσης της περιοχής.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Φώφη Γεννηματά, που είχαν επιβάλει σιωπητήριο στα στελέχη τους έως την Παρασκευή, για λόγους σεβασμού στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν θύματα, θα προχωρήσουν από αύριο σε δηλώσεις και καταγγελίες, που, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, θα αλλάξουν εντελώς το σκηνικό, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, διαθέτουν στοιχεία που αποδεικνύουν πως το βράδυ της Τρίτης σχεδόν τίποτα δεν δούλευε στην Πυροσβεστική και στην Αστυνομία, πλην των ανδρών των δύο Σωμάτων, που προσπαθούσαν με αυτοθυσία να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούσαν.
«Είναι η ώρα των ευθυνών. Είναι η ώρα να απολογηθούν όσοι ήταν υπεύθυνοι για να βοηθήσουν τον κόσμο που καιγόταν, και σήμερα δηλώνουν εντελώς αναρμόδιοι», τονίζουν χαρακτηριστικά κορυφαίοι αξιωματούχοι των κομμάτων της αντιπολίτευσης, δίνοντας το στίγμα των προθέσεών τους για τις επόμενες μέρες.
Για τον ίδιο λόγο, άλλωστε, η κυβέρνηση επιχείρησε επί δύο συνεχόμενες ημέρες, να δημιουργήσει ένα «επικοινωνιακό ανάχωμα» στις καταγγελίες και στο «σφυροκόπημα» που γνώριζαν πως θα έλθει, διοργανώνοντας μια μαραθώνια συνέντευξη την Πέμπτη και συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Παρασκευή, με ζωντανή τηλεοπτική κάλυψη στην ομιλία του πρωθυπουργού.
Στην προσπάθεια, μάλιστα, του Μεγάρου Μαξίμου και της επικοινωνιακής του ομάδας να προστατεύσει τον πρωθυπουργό από το τεράστιο πολιτικό κόστος που προκαλούν οι ανθρώπινες απώλειες, συνέβη και αυτό που συνήθως συμβαίνει όταν μια κυβέρνηση βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης.
Ενώ την Πέμπτη οι υπουργοί και οι αρχηγοί της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής εμφανίστηκαν στις κάμερες να αλληλοσυγχαίρονται και να τονίζουν πως όλα έγιναν σωστά, χωρίς να ζητήσουν ούτε μία συγγνώμη, 24 ώρες αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας τούς αποδοκίμασε μεγαλοπρεπώς, αναλαμβάνοντας, όπως είπε, την ευθύνη, επειδή αντιλήφθηκε την κατακραυγή της κοινής γνώμης.
Φούντωσαν τα σενάρια περί ανασχηματισμού
Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο υπουργικό συμβούλιο, ο πρωθυπουργός «άδειασε» μεγαλοπρεπώς τους υπουργούς του, και ιδίως τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Νίκο Τόσκα, ο οποίος την προηγούμενη μόλις ημέρα, είχε δηλώσει πως υπέβαλε την παραίτησή του, αλλά δεν την έκανε δεκτή ο Αλέξης Τσίπρας.
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του τόνισε πως η απόδοση των ευθυνών, όπου υπάρχουν, θα γίνει, αλλά μόλις περάσει η κρίση, φουντώνοντας τα σενάρια ανασχηματισμού, με πρώτο υποψήφιο προς «καρατόμηση» τον υπουργό Δημόσιας Τάξης.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός διευκρίνισε, πως δεν θεωρεί ότι υπάρχουν ευθύνες στο επιχειρησιακό σκέλος, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί πως δεν σκοπεύει να αντικαταστήσει τους αρχηγούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής.
Τα όσα είπε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός σηματοδοτούν σαφώς την πρόθεσή του να προστατεύσει τον εαυτό του από το πολιτικό κόστος, θυσιάζοντας αν χρειαστεί υπουργούς του για να εξευμενίσει την κοινή γνώμη. Η στάση του αυτή, είναι προφανές πως θα πυροδοτήσει τις επόμενες ημέρες εμφύλιες διαμάχες στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς και οι υπουργοί θα προσπαθήσουν να σώσουν το εαυτό τους και να μετακυλίσουν τις ευθύνες είτε σε συναδέλφους τους είτε στους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης, που επίσης έλαμψαν με την απουσία τους, την ώρα που οι φλόγες σκορπούσαν το θάνατο.

«Σφυροκόπημα» από τον Κυριάκο

Το πολιτικό θερμόμετρο αναμένεται να «χτυπήσει κόκκινο» από αύριο, που ο πρόεδρος της Ν.Δ. έχει προγραμματίσει τις πρώτες του δηλώσεις μετά την τραγωδία, ζητώντας να αποδοθούν ευθύνες και να «πέσουν κεφάλια».
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που επέβαλε απόλυτο σιωπητήριο στα στελέχη του όσο διαρκούσε το τριήμερο εθνικό πένθος, εγκαταλείπει από αύριο τη μετριοπαθή στρατηγική και θα επιτεθεί μετωπικά στην κυβέρνηση, στους συναρμόδιους υπουργούς, αλλά και στην περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, που αποφεύγει επιμελώς τη δημοσιότητα, όπως κάνει κάθε φορά που ξεσπά μια φυσική καταστροφή στην πρωτεύουσα.
Ταυτόχρονα, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει ορισμένα ερωτήματα στον πρωθυπουργό, από τα οποία προκύπτουν αβίαστα τα λάθη και οι παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού την ώρα της κρίσης. Μια πρόγευση των ζητημάτων που θα τεθούν έδωσε από την Παρασκευή η εκπρόσωπος Τύπου Μαρία Σπυράκη, η οποία με δηλώσεις της ζητά να αποσαφηνιστούν:

– Γιατί, όπως ο ίδιος ο αρχηγός της Πυροσβεστικής παραδέχθηκε, δεν υπήρχαν πριν ξεσπάσει η φωτιά επαρκείς δυνάμεις στην περιοχή;

• Γιατί δεν δόθηκε εντολή άμεσης εκκένωσης στο Μάτι, όταν, όπως παραδέχεται πια η κυβέρνηση, χρόνος υπήρχε και όλοι μπορούσαν να προβλέψουν την κατεύθυνση της φωτιάς;

• Γιατί δεν λειτούργησε ο αριθμός «112» που δίνει τη δυνατότητα να λάβουν μήνυμα όλοι οι κάτοχοι κινητών τηλεφώνων που βρίσκονται σε περιοχή που κινδυνεύει;

• Γιατί η κυβέρνηση δεν αξιοποίησε τα Μέσα Ενημέρωσης για να προειδοποιήσει τους κατοίκους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους;

• Με βάση ποιο σχέδιο εξελίχθηκε η διάσωση των ανθρώπων που έπεσαν στη θάλασσα;

• Με βάση ποιο σχέδιο και ποια εντολή, την ώρα της εξέλιξης της πυρκαγιάς, αποβιβάζονταν δεκάδες οχήματα στο Λιμάνι της Ραφήνας, και βάσει ποιας λογικής εκτρέπονταν τα αυτοκίνητα από τη Λεωφόρο Μαραθώνος;

• Γιατί όταν από τις 8.15 το βράδυ ήταν γνωστό το μέγεθος της καταστροφής, στις 12 τα μεσάνυχτα οι επιτελείς να διαβεβαιώνουν μπροστά στις κάμερες τον πρωθυπουργό ότι το φαινόμενο είναι σε ύφεση, ενώ δεκάδες άνθρωποι είχαν ήδη χαθεί;

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα