Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο τελευταίος μεγάλος δάσκαλος της μπάλας – του Αντ. Κατσαρού

Όσοι από εμάς είχαμε την τύχη να ζήσουμε από κοντά στους αγώνες, τις συνεντεύξεις Τύπου, τις ρακές, ακόμη και τα πρωινά στα ξενοδοχεία του Ηρακλείου τον Ευγένιο Γκέραρντ, αποκτήσαμε μια σπάνια προίκα. Έχουμε το δικαίωμα να επικαλούμαστε μία διαφορετική, όμορφη εποχή για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Κανονική, ανταγωνιστική, ποδοσφαιρική με τα όλα της. Άνθρωπος με χαμόγελο, αυστηρός ταυτόχρονα, χωρίς πολλές κουβέντες για τις αρχές του, δεν προσαρμόστηκε απλά στα δεδομένα της Κρήτης, αλλά κατάφερε να φέρει στη λογική της δικής του ιδιοσυγκρασίας τους ντόπιους, και ταυτόχρονα να γίνει και ο ίδιος Κρητικός! Κάποιοι είχαμε το προνόμιο να πηγαίνουμε συχνά στο Ηράκλειο για τους αγώνες του τότε Supersport, και αποκτήσαμε μαζί του εμπειρίες, τις οποίες εκτιμήσαμε πολύ αργότερα.
Εμπειρίες από άνθρωπο του ολλανδικού ποδοσφαίρου, ο οποίος έφτασε να νιώθει την ανάγκη να αλλάξει ακόμη και το όνομά του. Ναι, το έκανε Γκεραρντάκης στο αγαπημένο του κρασί. Πιο πολύ αγάπησε την Κρήτη, αφού βέβαια κάθησε σε πάγκο ομάδας, τον μεγάλο ΟΦΗ, για 15 χρόνια. Ακόμη και τότε αυτό ήταν… περίεργο.
Ο Έγκεν Γκέραρντ, ή Τζέραρντ ή Τζέραλντς όπως τον… έγραφαν οι εφημερίδες όταν είχε γίνει γνωστή η είδηση της άφιξής του στο Ηράκλειο, δεν ήταν ένας ακόμη ξένος προπονητής που πέρασε από την Ελλάδα. Ο Ολλανδός έγινε ο κόουτς που δίδαξε τον κανονικό τρόπο με τον οποίο χτίζονται οι ομάδες.
Δεν δούλεψε στον Παναθηναϊκό, και αυτό διότι ο μακαρίτης Θόδωρος Βαρδινογιάννης είχε τρέλα με τον ΟΦΗ και κράτησε εκεί τον Γκέραρντ από την πρώτη στιγμή. Δύσκολα οι Έλληνες παράγοντες σέβονται και ακούνε τους προπονητές. Αυτό συνέβη με τον Γκέραρντ και ο ΟΦΗ έγινε ένα μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα, και σχολή.
Το έργο της ζωής του, μέσα στο γήπεδο. Στο χορτάρι. Παρέα με την ασπρόμαυρη μπάλα δεν μπορεί να εκτιμηθεί ποσοτικά. Με γκολ, τίτλους και μεγάλες νίκες. Διότι έχει να κάνει με την παραγωγή νοοτροπίας, για ποδοσφαιριστές – δικά του παιδιά, που όταν έφυγαν από τα χέρια του πήγαν σε μεγάλες ομάδες. Κάτι που για τον ίδιο και την καριέρα του δεν έχει καμία σημασία σε προσωπικό επίπεδο…

Η βιογραφία του Κ. Μήτση