Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο Τζορτζ Σόρος «επιτίθεται» στον Τραμπ (;)

Όταν ρώτησαν τον Ντόναλντ Τραμπ αν εκμεταλλεύτηκε φορολογικά παραθυράκια, είπε: «Φυσικά και τα χρησιμοποίησα, όπως και ο Γουόρεν Μπάφετ, όπως και ο Τζορτζ Σόρος και πολλοί άλλοι από τους οποίους η Χίλαρι παίρνει χρήματα».

Σημαίνοντες οικονομικοί αναλυτές του Zerohedge ισχυρίζονται ότι ο Τζορτζ Σόρος «είναι ο μοναδικός υπαίτιος για την Ευρωπαϊκή προσφυγική κρίση». Η ξενοφοβική φυλλάδα Breitbart λέει ότι η χρηματοδότηση από τον Σόρος του κινήματος Black Lives Matter (Οι ζωές των μαύρων έχουν αξία) αποτέλεσε μέρος μιας ατζέντας επιρροής της προεδρικής εκλογής των ΗΠΑ, ενώ o Άλεξ Τζόουνς, αγαπημένος «φωνακλάς» του Ντόναλντ Τραμπ, λέει ότι «ο Σόρος βρίσκεται πίσω από την κατάληψη του δυτικού κόσμου από τους μουσουλμάνους». Τον Αύγουστο, χάκερς που πιστεύεται ότι συνδέονται με τη ρωσική κυβέρνηση υπέκλεψαν χιλιάδες έγγραφα από τους σέρβερ του Σόρος και τα δημοσίευσαν στο διαδίκτυο, θέτοντας σε κίνδυνο πολλά από τα θαρραλέα πρόσωπα που χρηματοδοτεί το ίδρυμα.

Καθώς ο κόσμος μεταστρέφεται προς την Ακροδεξιά, ένας άνθρωπος έχει αναδειχθεί σε μισητή φιγούρα για τους ανά την υφήλιο αναδυόμενους εθνικιστές: ο Σόρος έχει καταστεί ο υπ’ αριθμόν ένα στόχος του ακροδεξιού αμερικανικού κινήματος Alt-Right – λαμβάνοντας κεντρική μορφή σε ακραίες θεωρίες συνομωσίας – διότι οι εθνικιστές θέλουν να καταπνίξουν την ιδέα ότι η δημοκρατία ή οι φιλελεύθερες αξίες μπορούν να προάγονται ή να ενθαρρύνονται.
Τα πράγματα δεν έπρεπε να είναι έτσι. Η πτώση του Τείχους του Βερολίνου, από την οποία κλείσαμε 27 χρόνια αυτόν το μήνα, είχε θεωρηθεί προάγγελος μιας νέας εποχής ελευθερίας σε ολόκληρο τον κόσμο. Ύστερα από την πτώση, ο Σόρος έριξε χρήματα επενδύοντας στην ελευθερία. Μέσα σε λίγα χρόνια από την κατάρρευση του κομμουνισμού ανέλαβε μια δέσμευση ύψους 1 δισεκ. δολαρίων ΗΠΑ για την ανοικοδόμηση της κοινωνίας των πολιτών.

Έδωσε μια άνευ προηγουμένου επιχορήγηση ύψους 250 εκατ. δολάρια για να αλλάξει τον τρόπο διδασκαλίας των φιλελεύθερων ανθρωπιστικών επιστημών στη Ρωσία (τα κομμουνιστικά σχολικά βιβλία έπρεπε να ξαναγραφτούν από την αρχή για να εξηγήσουν πως λειτουργεί η δημοκρατία) και άλλα 250 εκατ. δολάρια για την ανέγερση ενός νέου πανεπιστημίου στη Βουδαπέστη. Ο ίδιος, προσωπικά, πρόσφερε 50 εκατ. δολάρια ως βοήθεια στη Βοσνία και 100 εκατ. δολάρια για να κρατήσει τους Ρώσους επιστήμονες εντός της χώρας, ώστε να αποφευχθεί μια μαζική φυγή «μυαλών» στη Δύση. Έκτοτε, έχει πραγματοποιήσει δωρεές που εκτιμάται ότι ανέρχονται σε 11 δισεκ. δολάρια για προοδευτικούς σκοπούς, μεταξύ άλλων, την προώθηση της δημοκρατίας, τον ακτιβισμό της κοινότητας των ομοφυλόφιλων (ΛΟΑΤ), την υποστήριξη των προσφύγων και μεταναστών και την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Είναι ο μεγαλύτερος χορηγός στην ιστορία της ανθρωπότητας όσον αφορά σε σκοπούς προάσπισης και ενίσχυσης της δημοκρατίας. Ήταν η οδυνηρή παιδική του ηλικία εδώ, στην Ευρώπη, που τον οδήγησε να δωρίσει τον πλούτο του κατ’ αυτόν τον τρόπο.

Ο Σόρος διέφυγε μεν από το Ολοκαύτωμα, αλλά μόλις και μετά βίας. Ως παιδί, είχε λάβει εντολή από τις αρχές να δίνει ειδοποιητήρια σε συμπατριώτες Εβραίους που τους καλούσαν να αναφερθούν στο ραβίνο τους, στις 9 το πρωί της επομένης. Ο πατέρας του κατάλαβε αμέσως ότι οι αρχές έσφιγγαν τον κλοιό γύρω από τους ντόπιους Εβραίους με σκοπό τη μετεγκατάστασή τους. Είπε στο νεαρό Σόρος να λέει στους Εβραίους στους οποίους έδινε το σημείωμα, να μην πάνε. Όπως έγραψε ο Σόρος στη βιογραφία του, «Υπήρχε ένας άντρας που δεν θα ξεχάσω ποτέ. Του πήγα το χαρτί και του είπα τι μου είχε πει ο πατέρας μου. Μου απάντησε: “Πες στον πατέρα σου ότι είμαι νομοταγής πολίτης και ότι πάντα ήμουν νομοταγής πολίτης και δεν θα αρχίσω να παραβαίνω το νόμο τώρα.” Και αυτό μου έμεινε για πάντα.»

Η φρίκη του Ολοκαυτώματος ενστάλαξε στον Σόρος την ανάγκη να πολεμήσει το ρατσισμό και την ξενοφοβία που απαντώνται ανά την ευρωπαϊκή κοινωνία. Μετά από την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, διπλασίασε τις προσπάθειές του να προάγει τη δημοκρατία πέρα από το Σιδηρούν Παραπέτασμα, λέγοντας: «το ίδρυμα ξεκίνησε στην Ουγγαρία. Σκοπός του είναι να βοηθήσει να οικοδομηθεί μια χώρα από την οποία δεν θα ήθελα να μεταναστεύσω».

Αυτό που χρηματοδοτεί ο Σόρος είναι ακριβώς αυτό που φοβάται η νέα γενιά των λαϊκιστών ακροδεξιών πολιτικών. Υποστηρίζει τους fact-checkers στην προσπάθειά τους να καταρρίψουν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς των λαϊκιστών. Μια μελέτη του «εγχειριδίου συμπεριφοράς» του Πούτιν καταλήγει: «Μην ανησυχείτε καθόλου για τα ψέματα και την παρουσίαση ανεπαρκών ή ανακριβών πληροφοριών». Ο πρώην κυβερνητικός αναλυτής ασφαλείας Ααρών Άτζλαντ σημειώνει ότι οι σύμβουλοι του Τραμπ μπορεί να διδάχθηκαν τις αποκαλούμενες «post-truth» πολιτικές έναντι της επιχειρηματολογίας κατά τη στενή τους συνεργασία με παράγοντες του Κρεμλίνου στην Ουκρανία. Οι fact-checkers υπονομεύουν τα ψέματα αυτά.

Επίσης, πραγματοποιεί δωρεές σε ομάδες που βοηθούν μετανάστες και πρόσφυγες. Για τους νεοεθνικιστές που πιστεύουν στον περιορισμό της διαφορετικότητας στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ – ώστε αυτές να διατηρηθούν, κατ’ ουσία, όσο το δυνατό πιο «λευκές» – η υποστήριξη του Σόρος προς τους μετανάστες παρέχεται για να «κατακλυστεί η Ευρώπη με ορδές τριτοκοσμικών μουσουλμάνων», διότι σκοπός του είναι «θεμελιακά η καταστροφή των εθνικών συνόρων». Η κατηγορία προδίδει πολλά για τη θεώρηση που έχουν οι εθνικιστές για τον κόσμο. Είμαστε όντως σε οικτρή κατάσταση, αν η παροχή βοήθειας προς τους πρόσφυγες συνιστά πλέον πολιτική πράξη.

Αυτό που πραγματικά εξοργίζει τη δεξιά των Τραμπ και Πούτιν είναι το έργο που επιτελεί ο Σόρος ως προς την υποστήριξη των δημοκρατών και των ακτιβιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η νέα απολυταρχική δεξιά, όπως και η αριστερά των απομονωτιστών, πιστεύει στην απομόνωση ανθρώπων και εθνών. Η διάδοση της δημοκρατίας είναι τοξική: ο Πούτιν πρέπει να αφεθεί, ως ο ισχυρός άντρας, να κυβερνά τη Ρωσία και ο Τραμπ, αντιστοίχως, τις ΗΠΑ.

Τα παγκόσμια ανθρώπινα δικαιώματα που υπάρχουν για να προστατεύουν τις ατομικές ελευθερίες έναντι αυτών των ισχυρών αντρών είναι ιδιαιτέρως ύποπτα με βάση αυτή την κοσμοθεωρία. Να αναμένετε, μέσα στα επόμενα χρόνια, το Breitbart, τους θεωρητικούς των συνομωσιών και τους ανεγκέφαλους διαδικτυακούς θιασώτες τους να πνέουν τα μένεα κατά του «κατεστημένου» των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ήδη έχουμε δει την προεδρεία Τραμπ να καλείται να υιοθετήσει τη νομοθεσία ξένων παραγόντων του Βλαντιμίρ Πούτιν, που δυσχεραίνει τη δράση των ομάδων για τα δικαιώματα των γκέι και άλλων υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία. Ο στόχος αυτής της νομοθεσίας είναι προβλέψιμος: ο Τζορτζ Σόρος.

Στο σημείο αυτό, πρέπει να δηλώσω το προσωπικό μου συμφέρον: ναι, πολλές από τις εκστρατείες στις οποίες εργάστηκα κατά το παρελθόν είχαν εν μέρει χρηματοδοτηθεί από τον Τζορτζ Σόρος, μεταξύ άλλων, εκστρατείες που αφορούσαν την προαγωγή της ελευθερίας του λόγου στο Ηνωμένο Βασίλειο. Εν τούτοις, οι επιθέσεις κατά του Σόρος και του οράματός του για τον κόσμο αποτελούν επίθεση σε κάθε έναν που νοιάζεται για το μέλλον της ελευθερίας. Δεν πρέπει να σας απωθούν απλώς οι αντισημιτικές θεωρίες συνομωσίας εναντίον του (για να το θέσω ωμά: ο Σόρος είναι ένας Εβραίος που θέλει να καταστρέψει τη λευκή φυλή μέσω της πολυπολιτισμικότητας), αλλά να κατανοείτε γιατί γίνεται αυτή η στοχοποίηση.

Παγκοσμίως, ελάχιστες κυβερνήσεις και πλούσιοι χορηγοί χρηματοδοτούν γενναίους πολίτες που μάχονται καθημερινά για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Ο αγώνας αυτός είναι λιγότερο ελκυστικός και έχει περισσότερες πολιτικές διαστάσεις σε σχέση με κάποιο εμβόλιο ή τη μάχη κατά του καρκίνου. Καθώς το φως της ελευθερίας φθίνει και οι δημοκρατίες του πλανήτη στρέφονται προς τη λαϊκιστική ακροδεξιά, θα πρέπει να αναμένετε ότι οι επιθέσεις εναντίον του Σόρος θα ενταθούν.

Ο Μάικ Χάρις είναι διευθύνων σύμβουλος της 89up και εκδότης των Little Atoms.

(Mike Harris is a London-based journalist, broadcaster and film maker, publisher of the the culture blog Little Atoms and the Director of advocacy organisation 89up. He has run high profile campaigns on Belarus and Azerbaijan, works with the Don’t Spy On Us campaign and documentary film company BRITDOC on the Oscar-nominated film CITIZENFOUR. He has written for The Independent, The Guardian, The Daily Telegraph, The Times and Index on Censorship).

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα