Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

«Ο Τσίπρας ήταν ο πιο εύκολος συνομιλητής που είχα
Ο Γιουνκέρ «γκρεμίζει» τα όνειρα της κυβέρνησης περί επαναδιαπραγμάτευσης της περικοπής των συντάξεων

Σαφές μήνυμα όσον αφορά τις περικοπές των παλαιών συντάξεων, έστειλε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, μιλώντας σε ομάδα Ελλήνων δημοσιογράφων μετά την ομιλία που έκανε στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

«Τα μέτρα τα οποία έχουν συμφωνηθεί πρέπει να εφαρμοστούν» ήταν η απάντηση του προέδρου της Επιτροπής σε ερώτηση της «Κ» και της Ελένης Βαρβιτσιώτη, για το κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια αναδιαπραγμάτευσης του νομοθετημένου μέτρου των περικοπών των συντάξεων.

Σημειώνεται οτι σύμφωνα με διαρροές από το οικονομικό επιτελείο, η Αθήνα έθεσε σήμερα στο πρώτο ραντεβού με τους Θεσμούς το θέμα των συντάξεων, και οι δανειστές συμφώνησαν ότι αυτό δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο. Και το συμπέρασμα των Ελλήνων εκπροσώπων ήταν οτι εφόσον επιβεβαιωθούν τα σενάρια για το μεγάλο πλεόνασμα, το μέτρο δεν θα χρειαστεί να επιβληθεί, ώστε και αν αυτό σημαίνει οτι τα περίφημα αντίμετρα και οι άλλες παροχές, θα πρέπει να εφαρμοστούν σε βάθος χρόνου και όχι άμεσα το 2019.

Με την δηλωσή του πάντως ο κ. Γιουνκέρ δίνει τέλος σε οποιοδήποτε σενάριο αναδιαπραγμάτευσης του συγκεκριμένου μέτρου ξεκαθαρίζοντας ότι τα συμφωνηθέντα πρέπει να τηρηθούν.

Στην ίδια συνέντευξη που παρέθεσε σε ομάδα δημοσιογράφων, ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι κατά την διάρκεια των διαπραγματεύσεων του 2015 έκανε ό,τι μπορούσε για να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη την στιγμή «που πολλοί λίγοι ήμασταν αυτοί που υποστηρίζαμε την Ελλάδα» .

Αναφερόμενος στον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είπε ότι δεν ήταν «ο πιο εύκολος συνομιλητής που είχα» αλλά ότι πλέον οι δύο άνδρες έχουν αναπτύξει προσωπικές σχέσεις και ότι η Ελλάδα πλέον «βρίσκεται στον σωστό δρόμο».

Οσον αφορά την συμφωνία με τα Σκόπια ο κ. Γιουνκέρ είπε ότι ήταν από αυτούς που καλούσε τα δύο μέρη να βρούνε μία συμφωνία. Ο ίδιος επισκέφτηκε τα Βαλκάνια τον περασμένο Φεβρουάριο – Μάρτιο και είχε ανταλλάξει απόψεις με τον Ελληνα Πρωθυπουργό.

«Ελπίζω αυτό που έχουμε οραματιστεί να γίνει πραγματικότητα. Οι δύο εταίροι έχουν επιδείξει μεγάλο θάρρος» είπε χαρακτηριστικά.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα