Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ο Τσίπρας και το αβγό του ολοκληρωτισμού – του Γ. Λοβέρδου

Γνωρίζω ότι πολλοί δεν θα κάνετε καν τον κόπο να διαβάσετε αυτή την ανάλυση. Βλέπετε, δεν συνοδεύεται από προκλητικές φωτογραφίες. Άλλοι, επιπόλαια, ως συνήθως, θα τη χαρακτηρίσετε «υπερβολική». Εγώ, όμως, απευθύνομαι σε σας που και σκέπτεστε, και γνώσεις, αλλά και λογική διαθέτετε. Το ξέρω πως είστε λίγοι. Αλλά οι λίγοι θα φέρουν τη μεγάλη αλλαγή που έχει ανάγκη σήμερα η πατρίδα μας. Πάντα οι μικρές, αλλά συμπαγείς και αποφασισμένες μειοψηφίες είναι η πηγή όλων των μεγάλων επαναστάσεων.
Το 1989 ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε ιδεολογικοποιήσει το λαϊκισμό όταν έλεγε ότι ανώτατος θεσμός είναι ο λαός. Σύνταγμα, Δικαιοσύνη, νόμοι δεν έχουν καμία αξία εφόσον έρχονται σε αντίθεση με την (εφήμερη) βούληση του λαού, τον οποίο –αφού είναι δύσκολο να εκφραστεί ενιαία– τον εκφράζει ο «Μεγάλος Αρχηγός», ο «Μεγάλος Τιμονιέρης και Οδηγητής», είτε είναι ο «πατερούλης» Στάλιν στην ΕΣΣΔ, ο «μεγάλος επαναστάτης» Φιντέλ στην Κούβα, ή ο Περόν στην Αργεντινή και ο Μάο στην Κίνα.
Στα καθ’ ημάς αυτό το ρόλο επιφύλασσε για τον εαυτό του, τότε, ο Ανδρέας, και αυτόν επιφυλάσσει ο Τσίπρας για τον ίδιο σήμερα. Αυτό το νόημα είχε η φράση του Ανδρέα «βάλαμε τη Δεξιά στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας». Αυτή και η πρόσφατη, το 2015, του Τσίπρα: «Ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν». Ο απόλυτος διχασμός. Από τη μία οι «κακοί», η Δεξιά, τα δικαστήρια που δεν μας βολεύουν, το Σύνταγμα που είναι δημιούργημα των «κακών», η Αστυνομία που είναι Όργανό τους. Και από την άλλη ο λαός (μην ξεχνάμε ότι νόμος είναι το δίκιο του εργάτη), που αφού δεν μπορεί να εκφραστεί ενιαία τον εκφράζει ο «καλός». Ηγέτης με τους συντρόφους του. Γι’ αυτό Τσίπρας και Πολάκης δήλωσαν ότι θεωρούν εκτροπή τις αποφάσεις των Ανωτάτων Δικαστηρίων. Μάλιστα, η φράση του υπουργού Νίκου Παππά, «τα δικαστήρια πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τους το κοινό περί δικαίου αίσθημα και το δημόσιο συμφέρον», είναι άκρως προβληματική. Ποιος καθορίζει, σύντροφε υπουργέ, το κοινό αίσθημα περί δικαίου και το δημόσιο συμφέρον, παρά το Σύνταγμα και οι νόμοι του κράτους; Άλλως, η άποψη αυτή εμπεριέχει το σπέρμα του ολοκληρωτισμού. Γι’ αυτό ο Τόσκας θεωρεί ότι μπορεί να απαγορεύει την είσοδο της Αστυνομίας στα Εξάρχεια και να νιώθει «δικαιωμένος» από τα προχθεσινά επεισόδια που προκαλούν οι «μπαχαλάκηδες». Για τους αριστερούς λαϊκιστές και τους σταλινικούς κομμουνιστές η κοινοβουλευτική δημοκρατία της Ευρώπης είναι από μόνη της εκτροπή και πρέπει να καταργηθεί. Ο στόχος παραμένει η «δικτατορία του προλεταριάτου», έστω και αν για λόγους αναγκαιότητας κάνουν οι αριστεροί «ενα βήμα μπρος και δυο βήματα πίσω», μέχρι να παγιώσουν την εξουσία τους, όπως έλεγε ο Λένιν. Ο ιστορικός ηγέτης της αριστερής επανάστασης που ιδεολογικοποίησε και τον καιροσκοπισμό για τις ανάγκες της Επανάστασης. Άλλωστε, όπως έλεγε ο Λένιν: «Οι αστοί θα μας δώσουν το σχοινί να τους κρεμάσουμε». Και εμείς εδώ στην Ελλάδα, τους δίνουμε μπόλικο σχοινί να μας κρεμάσουν. Εδώ και δεκαετίες. Και όταν το αντιληφθούμε, θα είναι πολύ, μα πολύ αργά. Θα είμαστε ήδη κρεμασμένοι!

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα