Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Το αληθινό πάρτυ ξεκινά την Δευτέρα

Την ώρα που το πρωθυπουργικό αεροπλάνο προσγειωνόταν στη Θεσσαλονίκη, με τον Αλέξη Τσίπρα περιχαρή να εγκαινιάζει για την ετεροχρονισμένη γιορτή «εξόδου της Ελλάδας στις αγορές», ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Γιώργος Χουλιαράκης προσπαθούσαν να δώσουν στοιχεία και εξηγήσεις στους ομολόγους τους για το περιεχόμενο των προεκλογικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ. Το θέμα «Ελλάδα» δεν υπήρχε στη ημερήσια διάταξη του χθεσινού Eurogroup στη Βιέννη. Μετά από πολλά χρόνια, η Ελλάδα δεν περιλαμβάνονταν ούτε καν στην προχθεσινή ενημέρωση του εκπροσώπου του ΔΝΤ για το Εurogroup.Αντιθέτως, η Ελλάδα θα βρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στο προσκήνιο τόσο της Τρόικας όσο και των Αγορών. ◗ Οι ελεγκτές της Τρόικας θα προσπαθήσουν να ανακαλύψουν τα λογιστικά τρικ του Προϋπολογισμού με τα οποία ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσπαθεί να εκμαιεύσει κονδύλια για να καλύψει τις προεκλογικές υποσχέσεις του Αλέξη Τσίπρα. ◗ Επιπλέον, το ΔΝΤ φρόντισε να διαμηνύσει επισήμως –όχι στην Κομισιόν, αλλά– στους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup, ότι μόλις πριν από 2 μήνες έχουν βάλει την υπογραφή –αλλά και τα λεφτά των ψηφοφόρων τους– σ’ ένα φιλόδοξο και αυστηρό σχέδιο μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα, που σήμερα η κυβέρνησή της θέλει να αναιρέσει και να καταργήσει με την πρώτη πολιτική ευκαιρία που της προσφέρθηκε.

Πόσο κοστίζουν οι εξαγγελίες

Οι Αγορές, από την άλλη πλευρά, έχουν κάνει ήδη τους δικούς τους υπολογισμούς. Αν ο Αλέξης Τσίπρας ανακοινώσει μείωση του ΦΠΑ τροφίμων και υπηρεσιών εστίασης σε 13%, το άμεσο κόστος για τον προϋπολογισμό φτάνει τα 350 εκατ. ευρώ. Αν ανακοινώσει μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% το άμεσο κόστος είναι 250 εκατ. ευρώ. Αν τεθεί όριο στις εισφορές των αυτοαπασχολούμενων της τάξεως του 13,3% το κόστος υπολογίζεται σε 150 εκατ. ευρώ. Μετά έρχονται οι λεγόμενες κοινωνικές παροχές και το «κοινωνικό μέρισμα». Όλα αυτά θα χρηματοδοτηθούν με την προϋπόθεση ότι το 2019 η Ελλάδα όχι μόνο θα παρουσιάσει 3,5% πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά θα το ξεπεράσει κατά 1 δισ. ευρώ. ◗ Με απλά λόγια, όχι μόνο θα συνεχιστεί η φετινή λιτότητα και του χρόνου, αλλά η λιτότητα σε μια προεκλογική χρονιά σχεδιάζεται ακόμη βαρύτερη. Επειδή αυτά δεν συμβαίνουν στην Ελλάδα, οι αγορές έχουν απαξιώσει το Ελληνικό Χρηματιστήριο, τις τραπεζικές μετοχές και τα κρατικά ομόλογα (στο 4,3% σήμερα το 10ετές, είχε φτάσει το 4,7% πριν 3 ημέρες). ◗ Το πρώτο μήνυμα που έστειλε, χθες, ο υπουργός Οικονομικών στους συναδέλφους του στο άτυπο Eurogroup της Βιέννης είναι ότι εγκαταλείπεται η ιδέα έκδοσης 10ετούς ομολόγου για φέτος. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα αιτηθεί πρόσβασης στο «cash buffer», στο «μαξιλάρι ασφαλείας», για τα μικρά ποσά που πρέπει φέτος να πληρώσει για τα δάνεια που δεν εντάχθηκαν στη 10ετή ρύθμιση που πρόσφατα συμφωνήθηκε. Η Ελλάδα επικαλείται την κρίση των αναδυόμενων αγορών για να δικαιολογήσει το αίτημά της. Τα ελληνικά ομόλογα βρίσκονται σε κλοιό πιέσεων εξαιτίας της αναταραχής στην ιταλική αγορά ομολόγων, της συνεχιζόμενης κρίσης στην Τουρκία, και των εξελίξεων στην Αργεντινή. Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις χώρες υψηλού οικονομικού ρίσκου, και κάθε φορά που συμβαίνει κάτι στην Οικονομία μιας άλλης αναδυόμενης χώρας, αυτό συμπαρασύρει τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία στις συνειδήσεις των Αγορών ξαναγυρνούν στο επίπεδο των «σκουπιδιών».

Έρχονται οι Θεσμοί για να κρίνουν τις παροχές

Οι υπουργοί Οικονομικών απάντησαν στον Ευ. Τσακαλώτο ότι θα εξετάσουν το ζήτημα, μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μετα-μνημονιακής επίσκεψης της Τρόικας στην Αθήνα, δηλαδή μετά τις 15 Σεπτεμβρίου. Οι Θεσμοί έρχονται στην Αθήνα αυτό το Σαββατοκύριακο, αλλά οι επικεφαλής έχουν προγραμματίσει τις πρώτες συναντήσεις με υπουργούς την Τρίτη και, κυρίως, την Τετάρτη. Η κυβέρνηση –για λόγους συμβολισμού– θέλει να… καταργήσει το «Hilton» ως έδρα των συναντήσεων με την Τρόικα, ωστόσο οι Αμερικανοί έθεσαν από την πρώτη στιγμή θέμα ασφάλειας στις διαρκείς μετακινήσεις τους και επιμένουν για το… γνωστό περιβάλλον του «κεντρικού ξενοδοχείου δίπλα στην πρεσβεία». Τα θέματα που θα εξεταστούν στις συναντήσεις των Θεσμών είναι προφανώς όχι μόνον οι παροχές του Αλέξη Τσίπρα, αλλά κυρίως το πακέτο των μεταμνημονιακών διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρέπει να υλοποιήσει η ελληνική πλευρά. Το θεματολόγιο των συναντήσεων με την Τρόικα περιλαμβάνει τους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια και τις τράπεζες, για την αγορά ενέργειας, για τις ιδιωτικοποιήσεις, για το Δημόσιο, για το φοροεισπρακτικό μηχανισμό, για τη συγκράτηση των δαπανών Υγείας, για την αποπληρωμή των οφειλών του κράτους προς ιδιώτες^, και πολλά άλλα πεδία παρεμβάσεων, κυρίως στις αγορές Αγορές και Τρόικα σχηματίζουν μια διπλή μέγγενη για την Ελλάδα. Όλοι βλέπουν αυτό που δεν τολμά να παραδεχθεί ο πρωθυπουργός: ουδείς εμπιστεύεται αυτά που λέει η κυβέρνηση της χώρας.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα