Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πέφτει σκοτάδι για να προστατευτούν τα ΟΥΚ

Σ ιγή ιχθύος επικρατεί γύρω από το θέμα της φερόμενης κλοπής οπλισμού από τη Λέρο, και τα σενάρια που υπάρχουν είναι περισσότερα και από αυτά που βρίσκονται στα συρτάρια παραγωγών του Χόλιγουντ. Όλα δείχνουν ότι το τελικό πόρισμα θα μιλάει για «λογιστικό λάθος» ή κάτι εξίσου ανώδυνο και ακίνδυνο, από τη στιγμή που οι έρευνες έχουν βρεθεί σε αδιέξοδο, ή τουλάχιστον φέρονται να βρίσκονται σε αδιέξοδο. Από εκεί και πέρα, εάν πρόκειται για κάποιο άλλο ενδεχόμενο, αυτό είναι δύσκολο να δημοσιοποιηθεί. Γι’ αυτό και δεν πρόκειται να βγει τίποτα περαιτέρω, αφού το Πολεμικό Ναυτικό θεωρεί ότι είναι μια υπόθεση που αφορά το ίδιο, και θα το λύσει εσωτερικά. Εάν πρόκειται για λογιστικό λάθος θα φανεί στην πορεία, και τίποτα δεν μπορεί να αποκλειστεί. Τρία είναι τα σενάρια. Πρώτον, να υπήρξε πράγματι λογιστικό λάθος, κάτι που όλοι θέλουν να πιστέψουν ότι ισχύει. Δεύτερον, να έχουν διοχετευθεί τα όπλα στην εγχώρια ή στη διεθνή μαφία και τον υπόκοσμο, ή σε άλλους. Και, τρίτον, να έχουν φτάσει στα χέρια τρομοκρατών, κάτι που αποτελεί εφιάλτη, αλλά συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες… Να σημειώσουμε τα εξής, αρκούντως σοβαρά. Το εάν έγιναν ή όχι τα όσα βγήκαν στη δημοσιότητα τις περασμένες ημέρες, το γνωρίζουν αυτοί που διεξάγουν τις έρευνες. Όμως, υπάρχει μία παράμετρος που ανάγκασε τους επιτελείς του υπουργείου Άμυνας να κλείσουν απότομα τη στρόφιγγα της πληροφόρησης, και αυτή δεν είναι άλλη από αυτήν της εθνικής ασφαλείας. Είναι αλήθεια πως στην τουρκική πρεσβεία και όχι μόνο, τις τελευταίες ημέρες, ξεκοκκαλίζουν στην κυριολεξία τα ρεπορτάζ που αφορούν τη Λέρο. Όπως εξηγεί στη «Βραδυνή της Κυριακής» ανώτατο στέλεχος του Π.Ν. εν αποστρατεία προσφάτως, «κάποιοι με σχετική ελαφρότητα αποκάλυψαν πως η συγκεκριμένη αποθήκη είναι προκεχωρημένη και διαθέτει ειδικό εξοπλισμό που θα χρησιμοποιηθεί σε περίπτωση σύρραξης με την Τουρκία για ειδικές αποστολές σε λιμάνια και στην ενδοχώρα». Αυτό το έλαβαν πολύ σοβαρά υπόψη τους τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού, και ο αρχηγός του ΓΕΝ Νίκος Τσούνης, σε συνεργασία με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ πτέραρχο Χρήστο Χριστοδούλου, διέταξε να μην υπάρξει καμία περαιτέρω διαρροή ή ενημέρωση πέραν της απολύτως τυπικής. Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, πλέον οι Τούρκοι έχουν επιβεβαιώσει το υλικό, την τοποθεσία και έναν πιθανό ρου ομάδων των ΟΥΚ προς δολιοφθορά στη χώρα τους.

«Λογιστικό» λάθος; Από τη στιγμή που δεν βρέθηκε ο οπλισμός που φέρεται να εκλάπη τα πράγματα οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι να αποδοθούν οι απώλειες σε λογιστικό λάθος, αφού αυτά που λείπουν ίσως να μην αποχρεώθηκαν μετά τη χρήση τους, ενώ οι έρευνες θα συνεχίζονται διακριτικά για να βρεθεί πού κατέληξαν. Το σενάριο αυτό απορρίφθηκε, καθότι εκτιμήθηκε ότι εάν βρεθεί αργότερα κάποιο από τα «λογιστικά λάθη» στα χέρια άλλων, τότε θα έρθει σε πολύ δύσκολη θέση το υπουργείο. Οπότε, η πιο συνετή επιλογή, για την ώρα, είναι το χαμήλωμα των τόνων, η διαγραφή του θέματος από την επικαιρότητα, και η συνέχιση των ερευνών μέχρι να βγει ένα πειστικό συμπέρασμα. Εάν είχαν βρεθεί και επιστραφεί τα όπλα, τότε είναι βέβαιο ότι θα γινόταν ανοιχτά λόγος για «λογιστικό λάθος» και αυτός είναι ο μόνος λόγος για τον οποίο ακόμη καθυστερεί αυτή η εκδοχή και το πόρισμα. Εάν, τελικά, εκλάπησαν τα όπλα και δεν έγινε ένα απλό μπέρδεμα που δεν λύθηκε ακόμη. Μιλάμε για: 6 οπλοβομβίδες, 22 χειροβομβίδες, 2 ρουκετοβόλα, 30 μέτρα βραδύκαστο φιτίλι, καπνογόνα, 2 νάρκες.

ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΑΓΝΟΙΑ ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΜΑΡΤΥΡΕΣ

Η αποχώρηση της Αντιτρομοκρατικής από τις ανακρίσεις και τις έρευνες, της Λέρου δείχνει ότι έχουν αποκλειστεί τα σενάρια εμπλοκής τρομοκρατών στη φερόμενη κλοπή. Και πλέον όλα δείχνουν ότι εάν δεν πρόκειται για λογιστικό λάθος, ο οπλισμός κατέληξε σε ανθρώπους που έχουν σχέση με τον υπόκοσμο, εντός ή, πιθανότατα, εκτός της χώρας. Πρώην στέλεχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας εξηγούσε στη «Βραδυνή της Κυριακής», πως πλέον τα όρια μεταξύ οργανωμένου εγκλήματος, υποκόσμου και πολιτικής τρομοκρατίας είναι δυσδιάκριτα, και ενίοτε λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία. Την ίδια στιγμή, κάποιοι μιλούν για «σκιές» και πιθανή παρεμπόδιση των ερευνών της υπόθεσης, ενώ οι όποιες πληροφορίες υπάρχουν, λένε ότι οι ερευνητές ανακρίνουν πολλά μέλη των ΟΥΚ, κάτι που, όμως, δεν σημαίνει ότι όλοι οι ανακρινόμενοι έχουν κάποια σχέση. Απλώς, οι ερευνητές θέλουν να σχηματίσουν την πλήρη εικόνα μέσω των ανακρίσεων. Όσοι γνωρίζουν τον τρόπο λειτουργίας του Πολεμικού Ναυτικού και ειδικά των ΟΥΚ υποστηρίζουν ότι το γόητρο των βατραχανθρώπων δέχθηκε ένα πολύ ισχυρό πλήγμα, και οποιαδήποτε περαιτέρω εμπλοκή του ονόματός τους θα επιφέρει μεγαλύτερη ζημιά. Προς τούτο θέλουν να προστατεύσουν την Ομάδα Υποβρυχίων Καταστροφών. Οι πληροφορίες της «Βραδυνής της Κυριακής» αναφέρουν πως οι ανακρίσεις των δύο ΟΥΚάδων δεν οδήγησαν σε συγκεκριμένα συμπεράσματα αφού αρνήθηκαν τα πάντα. Συγκεκριμένα, φέρονται να υποστήριξαν ότι πράγματι αυτοί ήταν στο επίμαχο βίντεο με τον αποθηκάριο, αλλά δεν αφαίρεσαν τίποτα, παρά μόνο μετέφεραν πολεμικό υλικό και αναλώσιμα, για τις ανάγκες της μονάδας. Ο ισχυρισμός τους φέρεται να επιβεβαιώθηκε, αφού άλλοι κατέθεσαν ότι πράγματι τα πράγματα μεταφέρθηκαν σε συγκεκριμένο χώρο. Ο βασικός –μέχρι σήμερα– μάρτυρας στην υπόθεση, μόνιμος υπαξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού που υπηρετεί στην Υπηρεσία Ναυτικών Τεχνικών Εγκαταστάσεων (ΥΝΤΕΛ) στη Λέρο, χαρακτηρίζεται από τους επικεφαλής της έρευνας «μειωμένης αξιοπιστίας», γιατί εκτιμάται ότι επιχειρεί να ελαφρύνει τη θέση του. Ο συγκεκριμένος φέρεται να έχει καταθέσει ότι τον Σεπτέμβριο του 2018, και ενώ εκτελούσε βάρδια ως αξιωματικός υπηρεσίας, ο πρώην διαχειριστής της αποθήκης με το στρατιωτικό υλικό συνοδευόμενος από δύο άνδρες της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών (πρώην ΟΥΚ), τους οποίους –φέρεται ότι– δεν κατονόμασε, είχαν πάρει το κλειδί και τον μυστικό κωδικό ασφαλείας και είχαν μπει –τουλάχιστον μία φορά– στο χώρο όπου φυλάσσονταν τα όπλα και τα πυρομαχικά, χωρίς σχετική εξουσιοδότηση. Από εκεί και πέρα, στις ανακρίσεις –έχουν καταθέσει πάνω από 20 άτομα– ο κοινός τόπος των καταθέσεων, φέρεται να είναι «δεν ξέρω τίποτα, δεν είδα τίποτα».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα