Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πίσω στην Πατρίδα ύστερα από 1.700 χρόνια – H «Βραδυνή της Κυριακής» συνοδεύει την Αγία Ελένη

 

Σε κλίμα συγκίνησης και βαθειάς ιεροπρέπειας σε μια ηλιόλουστη Βενετία, η αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ελλάδος παρέλαβε, την περασμένη Κυριακή, τα λείψανα της Αγίας Ελένης και τμήμα του Σταυρού της Μαρτυρίας του Ιησού από τον ρωμαιοκαθολικό πατριάρχη Βενετίας Φραγκίσκο Μοράλια.
Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας ήταν ο τιτουλάριος επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης, γενικός διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας, ενώ την Ιεραρχία και τον πρόεδρο αυτής, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος, εκπροσώπησε ο μητροπολίτης Καισαριανής, Βύρωνος και Υμηττού Δανιήλ Πουρτσουκλής.

Ιερείς που υπηρετούν στην Ιερά Σύνοδο κράτησαν τιμητικά στους ώμους τους την ασημένια λάρνακα με τα λείψανα της Αγίας, από την κρύπτη όπου φυλάσσετο έως τη Βασιλική του Αγίου Μάρκου, όπου εψάλη δέηση με τα αναστάσιμα τροπάρια. Ακολούθως, μέσω της μεγάλης πλατείας του Αγίου Μάρκου και της παραλιακής οδού και συνοδεία της φιλαρμονικής ορχήστρας του Δήμου της Βενετίας, η λάρνακα τοποθετήθηκε σε ειδικά διαμορφωμένο πλοιάριο (vaporetto), και διασχίζοντας το Μεγάλο Κανάλι (Canal Grande) έφθασε στο αεροδρόμιο «Μάρκο Πόλο» της Βενετίας. Αεροσκάφος της Ellinair, προσφορά του ομογενή επιχειρηματία Μπόρις Μουζενίδη, μετέφερε τη λάρνακα της Αγίας και την αντιπροσωπεία στην Αθήνα.

«Τα κλεμμένα και τα εγκλήματα!» Δανιήλ (1)

Ο λιγότερο εντυπωσιασθείς από τον –αντικειμενικά όμορφο και μεγαλοπρεπή– περίγυρο της Βενετίας με τα αρχοντικά, τα κανάλια, τις επιβλητικές εκκλησίες και τα αγάλματα στην είσοδο της πλατείας του Αγίου Μάρκου ήταν ο μητροπολίτης Καισαριανής. Δεν χαμογέλασε, δεν εξέφρασε ίχνος ευχαρίστησης. Το βλέμμα του αυστηρό πίσω από τα γυαλιά ηλίου. Και ολίγον πριν εισέλθει η αντιπροσωπεία στον περίγυρο της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου για να κατέλθουμε στην κρύπτη αναφώνησε, παρόντος του έκπληκτου μεταφραστή: «Όλα αυτά που βλέπετε γύρω-γύρω είναι κλεμμένα από όλη την υφήλιο. Τίποτα από αυτά δεν είναι δικά τους. Δικά τους είναι μόνο τα εγκλήματα που διέπραξαν από εκεί που έπαιρναν αυτούς τους θησαυρούς!»

«Σεβασμιώτατε μητροπολίτα!» Δανιήλ (2)

Και να ήταν μόνο τα… «κλεμμένα». Στη σύντομη τελετή παράδοσης της λάρνακας με τα λείψανα της Αγίας αντηλλάγησαν προσφωνήσεις. Στη δική του προσφώνηση προς τον ρωμαιοκαθολικό πατριάρχη, ο μητροπολίτης Καισαριανής δεν είπε «μακαριώτατε πατριάρχα Βενετίας» όπως προσφωνείται εκεί ο τοπικός επίσκοπος, αλλά ευδιάκριτα αναφώνησε «σεβασμιώτατε μητροπολίτα της πόλεως της Βενετίας»! Ο Ροδίτης ορθόδοξος μητροπολίτης Ιταλίας και Μελίτης Γεννάδιος Ζερβός παρενέβη για να διορθώσει τον άγιο Καισαριανής, πλην όμως ματαίως! Ο κ. Δανιήλ συνέχισε την ομιλία του υψώνοντας τον τόνο της φωνής του και καθιστώντας προς όλους σαφές, ότι γνώριζε τι… έλεγε και πού το έλεγε…

Πρώτη Αγρυπνία από τον… Σεραφείμ!

Η πρώτη Αγρυπνία προς τιμήν της Αγίας στην Αγία Βαρβάρα Αττικής έγινε από τον μητροπολίτη Πειραιώς και Φαλήρου Σεραφείμ Μεντζελόπουλο. Σε κατανυκτικό κλίμα μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες και με τα φώτα χαμηλωμένα οι ψαλμοί συγκίνησαν κάθε πιστό. Ο Σεραφείμ στάθηκε ακούραστος, και ψάλλοντας με τη στεντόρεια φωνή του παρά το βεβαρημένο πρόγραμμά του για την επομένη μέρα, καθώς υποδεχόταν στο λιμάνι του Πειραιά την Εικόνα της Παναγίας της Σουμελά.

Ο απαραίτητος…

Στην αποστολή ως μέλος της αντιπροσωπείας της Εκκλησίας συμμετείχε και ο Αμοργιανός προϊστάμενος της Μητρόπολης Αθηνών, πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός. Με μια ζωή πραγματικά σαν παραμύθι, από τη φτωχική Αμοργό, τη γνωριμία του με τον Βαρδή Βαρδινογιάννη στα χρόνια της εξορίας του δεύτερου στην δικτατορία, την καριέρα του στο εμπορικό ναυτικό και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, είναι σήμερα ο… απαραίτητος κληρικός στη διοργάνωση, συντονισμό και εκτέλεση σημαντικών αποστολών της Εκκλησίας της Ελλάδος. Γνώστης της ιταλικής γλώσσας, διπλωμάτης, βοήθησε πολύ στις δύσκολες και… αμήχανες στιγμές.

Η επιλογή της Αγίας Βαρβάρας για να εκτεθούν σε λαϊκό προσκύνημα τα λείψανα της Αγίας Ελένης δεν υπήρξε τυχαία. Αρχικά απορρίφθηκε η πρόταση για τη Μητρόπολη Αθηνών, λόγω του μεγάλου αριθμού τουριστών στην ευρύτερη περιοχή Συντάγματος – Πλάκας και εξαιτίας των κυκλοφοριακών προβλημάτων που θα δημιουργούντο αναπόφευκτα. Ακολούθως απορρίφθηκε και η πρόταση για τον Άγιο Παντελεήμονα Αχαρνών, τη μεγαλύτερη σε χωρητικότητα εκκλησία των Βαλκανίων, εξαιτίας του έντονου μουσουλμανικού στοιχείου στην περιοχή και ζητημάτων ασφαλείας που ανέκυπταν. Τελικά, επελέγη η Αγία Βαρβάρα του ομώνυμου δήμου, που προσφέρεται για τη συγκέντρωση κόσμου χωρίς να δημιουργούνται κυκλοφοριακά και άλλα προβλήματα.

Η χαρά του… Κινέζου!

Η έξοδος της λάρνακας και η λιτάνευση έως την αποβάθρα χαροποίησε ιδιαίτερα τους δεκάδες χιλιάδες τουρίστες, κυρίως Κινέζους, της παγκοσμίου προβολής πλατείας της Βασιλικής του Αγίου Μάρκου. Με το που έσκασαν μύτη οι πρώτοι ιερείς ο Αγαθάγγελος με το Τίμιο Ξύλο και ακολούθως η λάρνακα, τα κινητά και οι κάμερες, «πήραν φωτιά». Οι τουρίστες συνωστίζονταν δεξιά κι αριστερά της πομπής, ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από τα ράσα των ιερέων και τα φανταχτερά εγκόλπια! Οι Αμερικανοί αναφωνούσαν «Christiani Greci», ενώ το θαυμασμό των… τουριστριών έκλεψαν οι τρεις Κρήτες και οι τρεις Πόντιοι με τις παραδοσιακές στολές τους που υποβάσταζαν κατά διαστήματα τη λάρνακα.

Η ψυχή της αποστολής 

Εδώ και οκτώ μήνες ο 56χρονος τιτουλάριος επίσκοπος Φαναρίου Αγαθάγγελος Χαραμαντίδης, γενικός διευθυντής του μεγαλύτερου και αρχαιότερου Οργανισμού της Εκκλησίας της Ελλάδος, της 80ετούς «Αποστολικής Διακονίας», κίνησε γη και ουρανό για να φέρει σε πέρας το δύσκολο εγχείρημα της μεταφοράς των λειψάνων της Αγίας Ελένης και τμήματος του Ξύλου του Τιμίου Σταυρού που η Αγία διέσωσε σύμφωνα με την παράδοση. Ήταν ο ίδιος, άλλωστε, που το 2015 φρόντισε για τη μεταφορά λειψάνων της Αγίας Βαρβάρας, προκαλώντας, τότε, πρώτη χρονιά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. τριγμούς στο κυβερνητικό στρατόπεδο από τις δηλώσεις του τότε κυβερνητικού εκπροσώπου Κώστα Φίλη.

Ο Φαναρίου φρόντισε και για ό,τι χρειαζόταν η αντιπροσωπεία τόσο της Ιεράς Συνόδου όσο και των δημοσιογράφων, ενώ ήταν και εκείνος που μαζί με τον εκπρόσωπο Τύπου του Αρχιεπισκόπου Χάρη Κονιδάρη επέσπευδαν τις διαδικασίες προκειμένου να εκτελείται το πρόγραμμα εγκαίρως και χωρίς καθυστερήσεις. Η συνολική τελική καθυστέρηση της μίας ώρας (η υποδοχή στο «Ελ. Βενιζέλος» έγινε στις 6.30, μία ώρα αργότερα της αρχικώς προγραμματισθείσας), θεωρήθηκε επίτευγμα!

Μικρός πανικός στα θέματα πρωτοκόλλου το βράδυ στο δημαρχείο και την Αγία Βαρβάρα. Ανάμεσα στους παρευρισκομένους (εκτός των Ζαρούλια και Παναγιώταρου της Χρυσής Αυγής), και ο δευτερότοκος γιός του πρώην βασιλιά Κωνσταντίνου, ο Νικόλαος, με τη σύζυγό του Τατιάνα Μπλάτνικ. Παρούσα η πρέσβης Καλής Θελήσεως τηςUnesco Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, και ο πρώην υπουργός της Ν.Δ. Κωστής Χατζηδάκης.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση