Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Περί Brexit ο λόγος…

Τι θα συμβεί αν στις 24 Ιουνίου ο κόσμος της Ευρώπης ξυπνήσει και ανακαλύψει ότι η Βρετανία βρίσκεται πια εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Η αγγλική λίρα θα καταρρεύσει, το χρηματιστήριο του Λονδίνου θα αλλάξει μορφή και ο Ντέιβιντ Κάμερον θα παραιτηθεί, την ώρα που στη Σκωτία θα ετοιμάζονται για ένα νέο δημοψήφισμα με ζητούμενο την ανεξαρτησία της εδώ και τώρα.

Κατά αυτόν τον τρόπο δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian παρουσίαζε πρόσφατα το θέμα που αναμένεται να κυριαρχήσει όλων των εξελίξεων στο μεγάλο νησί της Ευρώπης από τώρα και μέχρι τις 23 Ιουνίου οπότε πρόκειται να διεξαχθεί το δημοψήφισμα με ερώτημα την αποχώρηση ή όχι της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμώντας ή καλύτερα ελπίζοντας ότι αν οι παθιασμένοι με την ανεξαρτησία τους Σκωτσέζοι σκέφτηκαν σωστά και γλίτωσαν τελευταία στιγμή από τον γκρεμό με θέα το άγνωστο, δεν θα πράξουν τα ανάλογα οι συνήθως συντηρητικοί Εγγλέζοι;

Το περιοδικό Economist δήλωνε τις ίδιες ημέρες σίγουρο ότι το αποτέλεσμα της κάλπης θα κρίνει το αν το Brexit θα κάνει τα πράγματα καλύτερα ή χειρότερα στην καθημερινότητα των απλών Βρετανών στη χώρα. Το πρόβλημα με αυτό το επιχείρημα είναι ότι οι σχετικές εκθέσεις δεν είναι απόλυτες στο αποτέλεσμα τους. Για παράδειγμα τελευταία έκθεση της τράπεζας της Αγγλίας συμπέρανε ότι η ένταξη της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση ενδυνάμωσε τη βρετανική οικονομία, ωστόσο οι οπαδοί του Brexit επιμένουν ότι αυτή η δυναμική οφείλεται στις μεταρρυθμίσεις της Μάργκαρετ Θάτσερ τη δεκαετία του 1980, τους χαμηλότερους φόρους ή τη λιγότερη γραφειοκρατία. Αλήθεια ή ψέματα τα στοιχήματα δίνουν 82,6% πιθανότητες υπέρ της παραμονής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το γραφείο στοιχημάτων Betfair. Αξίζει να σημειωθεί ότι η πιθανότητα ενός αποτελέσματος υπέρ της παραμονής αυξήθηκε κατά περίπου 12 ποσοστιαίες μονάδες την τελευταία μιάμιση εβδομάδα.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα