Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ποια νομοσχέδια έρχονται στη Βουλή μετά τις διακοπές
Στο «φουλ» οι μηχανές τον Σεπτέμβριο

Η επιστροφή στα βουλευτικά έδρανα μετά τις ολιγοήμερες καλοκαιρινές διακοπές του Δεκαπενταύγουστου θα φέρει τρία σημαντικά νομοσχέδια που θα κατατεθούν προς τα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Η ψήφος των Ελλήνων πολιτών που κατοικούν στο εξωτερικό, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο και το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο είναι στις άμεσες προτεραιότητες του Κυριάκου Μητσοτάκη. Τα δύο τελευταία νομοσχέδια αποτελούν τους πυλώνες πάνω στους οποίους θα οικοδομηθεί το νέο σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη και τη δίκαιη κατανομή των βαρών. Τα υπόλοιπα νομοσχέδια για τους διάφορους τομείς της δημόσιας ζωής θα προγραμματιστούν στο υπουργικό συμβούλιο του Σεπτεμβρίου, όπου οι υπουργοί πρόκειται να παρουσιάσουν προγραμματικά τα σχέδια δράσης τους.

Η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού

Η νομοθετική ρύθμιση που θα παρέχει ψήφο στους Έλληνες του εξωτερικού από τον τόπο διαμονής τους θα αποκοπεί από τον εκλογικό νόμο και θα έρθει αυτόνομα στη Βουλή άμεσα μετά την επαναλειτουργία της. Στα σχέδια είναι να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου. Η απόφαση του πρωθυπουργού να την αποσυνδέσει έχει διττή ανάγνωση. Από τη μία ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κερδίσει το στοίχημα των 200 ψήφων που χρειάζονται ώστε να μπορεί να ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Πρόκειται για μια κίνηση που ουσιαστικά σηματοδοτεί μια πρόσκληση συναίνεσης. Έτσι, εξουδετερώνεται το πρόσχημα της απόρριψης του εκλογικού νόμου, και αφού η ρύθμιση έρχεται μόνη της στη Βουλή, μπορεί να επιτευχθούν κοινοβουλευτικές συγκλίσεις και να την ψηφίσουν τα άλλα κόμματα. Από την άλλη, ασκεί πίεση στον Αλέξη Τσίπρα και τον φέρει προ των ευθυνών του, καθώς επί δικής του διακυβέρνησης απέφυγε να δρομολογήσει την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Σε αντίθεση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ένα ζήτημα που είχε θέσει ως σημαία της προεκλογικά, τώρα το κάνει πράξη. Πολύ περισσότερο καθώς εκτίμηση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι το ΚΙΝ. ΑΛ. θα υπερψηφίσει το νομοσχέδιο και ο ΣΥΡΙΖΑ θα απομονωθεί σε αντίθετη περίπτωση

Το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Στο υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων υπάρχει πυρετός εργασίας για την ετοιμασία του αναπτυξιακού νομοσχεδίου που πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή προς τα τέλη Αυγούστου. Με βασικό άξονα την προσέλκυση επενδύσεων, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται συγκεκριµένα µέτρα και µεταρρυθµίσεις για τον περιορισµό της γραφειοκρατίας και τη δηµιουργία ενός ευέλικτου και απλούστερου αδειοδοτικού πλαισίου. Στόχος είναι να επιταχυνθεί κάθε μορφή αδειοδότησης και να μη λιμνάζουν φάκελοι στο υπουργείο. Έτσι, θα προβλέπεται εισαγωγή αποκλειστικών προθεσµιών στην αδειοδοτική διαδικασία, και όταν αυτές δεν τηρούνται, θα μεταβιβάζονται οι αρμοδιότητες σε µια υπερκείµενη Αρχή, σε επίπεδο υφυπουργού.  Επίσης, θα νομοθετηθεί το outsourcing, δηλαδή να χρησιμοποιούνται υπηρεσίες ιδιωτικής αγοράς, ώστε να είναι δυνατή η σύμπραξη δημοσίου – ιδιωτικού τομέα για να παρακαμφθεί η γραφειοκρατία. Στο νομοσχέδιο, επίσης θα υπάρχουν ρυθμίσεις για τη βελτίωση του πλαισίου λειτουργίας των Επιχειρηµατικών Πάρκων, τη θέσπιση συγκεκριµένων ηµεροµηνιών προκήρυξης έργων, τη δηµιουργία ενός πλαισίου κινήτρων για νεοφυείς επιχειρήσεις (start-ups), καθώς και τη δηµιουργία διαδικτυακού one-stop-shop για τις διαδικασίες που αφορούν κρατικές υπηρεσίες. Πέρα από το νομοσχέδιο στις προτεραιότητες του υπουργού Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη είναι ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης. Μέσα στους επόμενους μήνες θα δημιουργηθεί το Κεντρικό Ηλεκτρονικό Σύστημα Αδειοδοτήσεων με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης τα δύο έτη, που θα είναι διασυνδεδεμένο με όλες τις βάσεις δεδομένων, ώστε κάθε ενδιαφερόμενος να ενημερώνεται για το πώς θα μπορεί να λαμβάνει άδεια για κάποια δραστηριότητα που επιθυμεί.

  • Το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιοΜετά την ψήφιση του πρώτου «μίνι» φορολογικού νομοσχεδίου θα έρθει το δεύτερο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα συνιστά εκτεταμένη και συνεκτική φορολογική μεταρρύθμιση. Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται η μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις από το 28% στο 24% για τα εισοδήματα του 2019. Για το 2020 θα προβλέπεται νέο κύμα φοροελαφρύνσεων, όπως: Η καθιέρωση εισαγωγικού συντελεστή 9% για εισοδήματα μισθωτών, αγροτών και συνταξιούχων έως 10.000 ευρώ, που θα αποκτηθούν από 1ης Ιανουαρίου. Μείωση του φόρου στα μερίσματα που θα διανεμηθούν το 2020 από το 10% σε 5%. Όλοι οι μισθοσυντήρητοι θα δουν αύξηση στις αποδοχές τους, λόγω μείωσης στην παρακράτηση φόρου που τους γίνεται κάθε μήνα. Επίσης, σταδιακή κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης. Το 2020 εξετάζεται να μειωθούν κατά 50%. Το νομοσχέδιο θα ενσωματώνει, επίσης, διάσπαρτα φορολογικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων αυτών για την αναθέρμανση της αγοράς ακινήτων και των επενδύσεων σε έρευνα και ανάπτυξη, όπως: Αναστολή του ΦΠΑ στις μεταβιβάσεις ακινήτων για τρία χρόνια. Αναστολή του φόρου υπεραξίας στις μεταβιβάσεις ακινήτων. Έκπτωση φόρου ίση με 40%, για την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμισή των. Διατήρηση του αφορολόγητου ορίου αλλά με περισσότερες δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα. Σταδιακή κατάργηση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα