Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ποιος μπορεί να διαδεχθεί τον Βλαντιμίρ Πούτιν;

 

Στον Βλαντιμίρ Πούτιν ανέκαθεν δεν άρεσαν τα πολλά λόγια. Ως κλασικός κρυψίνους ουδέποτε αποκάλυψε τα σχέδιά του, ακόμα και όταν βρισκόταν στο απόγειο της δημοτικότητάς του. Πόσο μάλλον σήμερα, που οι Ρώσοι πολίτες προβληματίζονται με την ηγεσία του, αλλά φοβούνται ότι δεν έχουν και εναλλακτικές. Ερωτηθείς, πάντως, σχετικά με το καυτό ζήτημα της πιθανής διαδοχής του, με δεδομένο ότι τον επόμενο χρόνο επίκεινται εκλογές στη χώρα, ο Ρώσος πρόεδρος απάντησε, πρόσφατα, σιβυλλικά: «Εγώ ακόμα εργάζομαι».
Πρόεδρος από το 2000 έως το 2008 και από το 2012 μέχρι σήμερα, και πρωθυπουργός από το 1999 έως το 2000 και από το 2008 έως το 2012, ο Πούτιν αποτελεί τον τρίτο μακροβιότερο ηγέτη της Ρωσίας μετά τον Ιωσήφ Στάλιν (1924-1953) και τον Λεονίντ Μπρέζνιεφ (1964-1982). Στα 64 χρόνια του ο Πούτιν θεωρητικά έχει μπροστά του αρκετό καιρό ακόμα για να κυβερνήσει, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο καλός φίλος του Σίλβιο Μπερλουσκόνι σκέφτεται να επιστρέψει στην πολιτική σκηνή της Ιταλίας ενώ είναι ήδη 80 χρόνων! Το ερώτημα, ωστόσο, που καίει άπαντες εντός και εκτός εθνικών συνόρων είναι αν ο Ρώσος πρόεδρος θα διεκδικήσει μια ακόμα 6ετή θητεία, η οποία θα φτάσει τη χώρα στο 2024 και τον ίδιο στην ηλικία των 72 χρόνων.
Οι διαμαρτυρίες που τα τελευταία χρόνια σημειώνονται όλο και πιο συχνά και περισσότερο έντονα στη Ρωσία, παρότι δεν απειλούν επί της ουσίας την εξουσία του, σίγουρα δείχνουν ότι ο έρωτας των Ρώσων στο πρόσωπό του έχει τελειώσει. Έξι χρόνια, εξάλλου, στη ρωσική πολιτική σκηνή είναι πολλά, ιδιαίτερα αν κάποιος αναλογιστεί ότι ουδείς περίμενε μετά την ανάδειξη του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ σε Σοβιετικό ηγέτη τον Μάρτιο του 1985, ότι η Σοβιετική Ένωση θα κατέρρεε ολοκληρωτικά τον Δεκέμβριο του 1991. Σαφώς και η Ρωσική Ομοσπονδιακή Δημοκρατία δεν προβλέπεται να καταρρεύσει μέσα στα επόμενα χρόνια, οι αναλυτές, πάντως, προβλέπουν ότι θα σημειωθούν σημαντικές αλλαγές στα εδάφη της.
Όσον αφορά τα πιθανά ονόματα των διαδόχων, δημοσίευμα της εφημερίδας «Kommersant» κατονόμασε πρόσφατα ως φαβορί τον Ρώσο πρωθυπουργό, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος ακολουθείται από κοντά από τον νυν δήμαρχο της Μόσχας, Σεργκέι Σομπιάνιν. Την πιθανή πεντάδα των διαδόχων του Πούτιν συμπληρώνουν ο κυβερνήτης της περιοχής της Τούλας, Αλεξέι Ντιούμιν, ο υπουργός Αμύνης, Σεργκέι Σοϊγκού και η πρόεδρος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, Βαλεντίνα Ματβιγιένκο.

 

Συντάκτης

Social life με την Τίνα

Η βιογραφία του Κ. Μήτση