Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πάντα επίκαιρες οι εκλογές!

Το επίμονο αίτημα της Νέας Δημοκρατίας για εκλογές είναι ξανά πάνω στο τραπέζι. Με τον Αλέξη Τσίπρα στριμωγμένο, καθώς το αφήγημά του περί καθαρής εξόδου… μπάζει από παντού νερά, και τις διαπραγματεύσεις για το Σκοπιανό να βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
«Η Δημοκρατία δεν έχει αδιέξοδα. Και η κάλπη από μόνη της είναι μια κάθαρση», προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή, την Τετάρτη, σε μια συγκρουσιακή ατμόσφαιρα που θύμιζε πρόβα εκλογών.

Αν και «γαλάζια» στελέχη στην Πειραιώς, εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να παραμείνει όσο περισσότερο μπορεί στην καρέκλα της εξουσίας, θεωρούν ότι οι καταστροφικοί του χειρισμοί και στην Οικονομία και στα εθνικά θέματα, δεν θα του το επιτρέψουν.
Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν έχει περάσει απαρατήρητη η δήλωση του κυβερνητικού εταίρου και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου για ταυτόχρονη διεξαγωγή εθνικών, αυτοδιοικητικών και ευρωεκλογών το Μάιο του 2019. «Αγνοούμε αν ο συνήθως μεταμφιεζόμενος υπουργός Αμύνης ντύθηκε σήμερα “λαγός” του κ. Τσίπρα. Η ιδέα, ωστόσο, του κ. Καμμένου επιβεβαιώνει ότι η χώρα κυβερνάται από ασόβαρους ανθρώπους», σχολίαζε σε επίσημη ανακοίνωσή της η Ν.Δ., ενώ στελέχη του επιτελείου του κόμματος στέκονταν στο γεγονός ότι στη Βουλή την Τετάρτη, ο κ. Τσίπρας δεν επανέλαβε τη συνηθισμένη του ρήση ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Η απάντηση της Ν.Δ. στο δίλημμα Τσίπρα

Παρ’ όλο που το επικαιροποιημένο Μνημόνιο, που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, επιβεβαιώνει ότι η νέα μείωση των συντάξεων που ψήφισε η κυβέρνηση Τσίπρα – Καμμένου θα εφαρμοστεί την πρώτη Ιανουαρίου του 2019, στη Ν.Δ. επενδύουν στο θετικό λόγο. Το διακύβευμα που θα θέσει η Ν.Δ. μπροστά στις κάλπες είναι ποιος μπορεί να οδηγήσει τη χώρα με σχέδιο και ασφάλεια στην επόμενη μέρα.
Έτσι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε ξεκάθαρα ότι το δίλημμα που θα θέσει στις κάλπες είναι «ή με εμάς που σας βγάλαμε από τα Μνημόνια ή με τους άλλους που σας έβαλαν και θα ακολουθήσουν μνημονιακές πολιτικές», η Πειραιώς θέτει ως απάντηση το δικό της δίλημμα.
«Ποιος μπορεί να δημιουργήσει πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές; Ποιος μπορεί να βελτιώσει το διαθέσιμο εισόδημα της μεσαίας τάξης; Ποιος μπορεί να παράγει πλούτο που θα διανέμεται δίκαια σε όλους;», είναι το δίλημμα που το διατύπωσε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Στην Πειραιώς, έχουν συνειδητοποιήσει ότι οι Έλληνες δεν θέλουν απλά να τιμωρήσουν αυτούς που απέτυχαν. Θέλουν το δικαίωμα στην ελπίδα. Όχι όμως στην ψεύτικη ελπίδα των ανέξοδων υποσχέσεων. Αλλά στην ελπίδα της αλήθειας. Έτσι πιστεύουν στην Πειραιώς, ότι στις εκλογές θα αναμετρηθούν τα έργα απέναντι στα λόγια. Το τεκμηριωμένο και κοστολογημένο πρόγραμμα απέναντι στις αερολογίες των ολιστικών σχεδίων ανάπτυξης. «Εκλογές στις οποίες θα αναμετρηθεί η ασφάλεια απέναντι στο φόβο. Η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία απέναντι στο λαϊκισμό και την παρακμή», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

Σκοπιανό

Ψηλά στην ατζέντα της Ν.Δ. είναι και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στο Σκοπιανό, που παρακολουθούν με προσοχή. Ειδικά αφού ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και έχει επαφές με το Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικων Νίκολα Ντιμίτροφ, υπό την αιγίδα του προσωπικού απεσταλμένου του γ.γ. του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς.
Αν και η κυβέρνηση διαρρέει ότι μετά το ναυάγιο του ονόματος «Μακεδονία του Ίλιντεν» που απορρίφθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, η ελληνική πλευρά επανέρχεται στα πέντε ονόματα Νίμιτς για σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό ή χρονικό προσδιορισμό, στη Νέα Δημοκρατία αμφιβάλλουν για τις προθέσεις της κυβέρνησης και αμφισβητούν κατά πόσο το όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν» βγήκε από το τραπέζι.

Την εκτίμησή τους αυτή τη στηρίζουν στο γεγονός ότι ενώ στη Βουλή ο πρόεδρος της Ν.Δ. δύο φορές ρώτησε τον πρωθυπουργό για αυτό, εκείνος δεν απάντησε. Αυτό επισήμανε και ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωστής Χατζηδάκης, που δήλωσε:

«Η Νέα Δημοκρατία, μέσω του προέδρου της, κάλεσε δύο φορές τον πρωθυπουργό να πει ξεκάθαρα αν εξακολουθεί να συζητά το όνομα “Μακεδονία του Ίλιντεν”. Ο κ. Τσίπρας έκανε και τις δύο φορές ότι δεν άκουσε. Η σιωπή του γεννά στους Έλληνες την εύλογη ανησυχία ότι η απαράδεκτη αυτή πρόταση, που αποτελεί την επιτομή του σκοπιανού αλυτρωτισμού, βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να απαντήσει σήμερα και ξεκάθαρα στην ερώτηση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας».

Στη Νέα Δημοκρατία επιμένουν ότι το πρόβλημα με το όνομα της «Μακεδονίας του Ίλιντεν» έχει να κάνει με το γεγονός ότι το ίδιο το όνομα αποτελεί σύμβολο αλυτρωτικών διαθέσεων της γειτονικής χώρας. «Είδατε το τυρί, αλλά δεν είδατε τη φάκα», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα, αντιπαρερχόμενος ότι ο κ. Τσίπρας στην περίπτωση του Ίλιντεν πρόβαλε την υιοθεσία από τη σκοπιανή πλευρά του «erga omnes» και της αλλαγής του Συντάγματος.
Πάντως, σχετικά με τα άλλα ονόματα που είναι στο τραπέζι, στη Ν.Δ. εξηγούν την πάγια θέση τους ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η συνταγματική αναθεώρηση για την απαλειφή των αλυτρωτικών διεκδικήσεων και η λύση που πρέπει να δοθεί, να είναι πακέτο και όχι τεμαχισμένη. Στις συνταγματικές αλλαγές εντάσσουν, επίσης, στη Ν.Δ. και το θέμα της γλώσσας και της εθνότητας, ώστε να εξευρεθεί οποιαδήποτε λύση.

«Ρουβίκωνας»

Ένα άλλο ζήτημα που σηκώνει ψηλά η Ν.Δ. είναι η βία, αλλά και η δράση του «Ρουβίκωνα» μετά και την ευθεία απειλή κατά του πρόεδρου της Ν.Δ. από επώνυμο ηγετικό στέλεχος του «Ρουβίκωνα».
Η Πειραιώς εγκαλεί τον Τσίπρα γιατί δεν έχουν γίνει συλλήψεις των μελών του «Ρουβίκωνα». Αν και ο κ. Τσίπρας στη δευτερολογία του στη Βουλή, την Τετάρτη, καταδίκασε την απειλή κατά του κ. Μητσοτάκη, στη Νέα Δημοκρατία εστιάζουν ότι η κυβέρνηση δείχνει επιλεκτική ανοχή σε αυτές τις ομάδες, αν και επώνυμα σε αναρτήσεις τους επιβεβαιώνουν τη συμμετοχή τους σε εφόδους, σε πρεσβείες, και στο ΣτΕ. «Πρέπει να καταλάβετε ότι δημοκρατική ομαλότητα και “Ρουβίκωνες” δεν πάνε μαζί. Και θα πρέπει να διαλέξετε ποιον από τους δύο, τελικά, θα προστατέψετε», είπε ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Τσίπρα. Σε ό,τι τον αφορά, μάλιστα, δήλωσε: «Μάλλον λάθος στόχο διάλεξαν. Διότι απειλές σε μένα και στη Νέα Δημοκρατία δεν περνάνε».

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα