Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Ποιός θα εισπράξει το «τέλος πλαστικής σακούλας»;

Μέχρι τη Δευτέρα 30 Απριλίου, θα πρέπει να δηλωθεί, για να αποδοθεί στο Δημόσιο, το ποσό που εισέπραξαν οι επιχειρήσεις ως περιβαλλοντικό τέλος των 4 λεπτών ανά πλαστική σακούλα, για τις σακούλες που πώλησαν το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς. Η δήλωση για το περιβαλλοντικό τέλος θα υποβάλλεται, στο εξής, ανά 3μηνο και έως την τελευταία ημέρα του μήνα.

Το Grexit είναι εδώ…..

Η Τέταρτη Αξιολόγηση δεν φαίνεται να ολοκληρώνεται. Οι Ευρωπαίοι θέλουν να φύγουν από την Ελλάδα, και οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. δεν θέλουν να φύγουν από την εξουσία (στην περίπτωση που… εφαρμόσουν τώρα όλα όσο υποσχέθηκαν με την υπογραφή του Γ’ Μνημονίου). Έτσι, όλα πάνε για αργότερα: εάν τα εφαρμόσει (η επόμενη) κυβέρνηση θα βρούμε, έστω πανάκριβο, δανεισμό. Εάν όχι, θα δικαιωθεί με καθυστέρηση ετών ο Σόιμπλε με το Grexit. Γιατί άλλο Μνημόνιο δεν προβλέπεται…

Διεύρυνση ή προμήθειες;

Ο ΕΦΚΑ παραμένει εδώ και ένα μήνα χωρίς διοίκηση. Η κυβέρνηση στην αρχή προώθησε έναν τεχνοκράτη (Πληροφορικής), αλλά αυτός αποδείχθηκε συνεταίρος εργολήπτη του υπουργείου Εργασίας. Και μάλιστα με έργα κατ’ ανάθεση…
Τώρα που το σχέδιο κατέρρευσε η κυβέρνηση εξετάζει την ικανοποίηση κάποιων κομματικών εκκρεμοτήτων ως συνέχεια της διεύρυνσης… Κουβέλη και για την αποκατάσταση ΠΑΣΟΚογεννών στελεχών. Από το ένα άκρο στο άλλο δηλαδή. Όπου φυσά… ο άνεμος: είτε με την προμήθεια είτε με τη δήθεν διεύρυνση…

Αυτονόητα…

Με την απόφασή του για τον ασφαλιστικό Νόμο Κατρούγκαλου το Συμβούλιο της Επικράτειας λέει το αυτονόητο: δεν μπορείς να φορολογείς επιπλέον μέσω του… Ασφαλιστικού. Ο κάθε ασφαλισμένος πρέπει να παίρνει ως σύνταξη αναλογικά ό,τι πλήρωσε. Όχι άλλα ο ένας με 20 έτη και 600 ευρώ μισθό, και τα μισά, αναλογικά, ένας άλλος με 40 έτη και εισόδημα 3.000 ευρώ το μήνα…

Αλλαγή συνόρων

Αναμφίβολα ο Ερντογάν στήνει προβοκάτσια εις βάρος της Ελλάδας. Θέλοντας να παίξει ρόλο στην περιοχή (Συρία, Ρωσία, Κουρδικό, Ισραήλ) ανοίγει όλα τα μέτωπα και επιδιώκει μια νέα συνθήκη της Λωζάννης, όπως απροκάλυπτα έχει δηλώσει. Δηλαδή επαναχάραξη των συνόρων και νέες σφαίρες επιρροής. Παράλληλα, δεν έχει να δείξει (πλέον) σημαντικά επιτεύγματα σε οικονομικό πεδίο (πτώση τουρκικής λίρας), οπότε η στροφή της (τουρκικής) κοινής γνώμης στο εξωτερικό, είναι και κάποια λύση εν όψει των (σχεδιαζόμενων) εκλογών του 2019.
Το πρόβλημα είναι εμείς τι κάνουμε και πόσο οργανωμένα, ψύχραιμα και, κυρίως, αποφασιστικά, απαντάμε. Γιατί εάν εμείς «παίζουμε» πόλεμο, ο Ερντογάν σίγουρα τον κάνει (τόσο στη Συρία όσο και εντός της χώρας του, εις βάρος του λαού του)…

Αυτοεκπληρούμενη προφητεία

«Έκρηξη» (σ.σ.: μόλις 5%!) τιμών ακινήτων, εδικά στην Αττική, τα τελευταία 4 χρόνια βλέπει το ΔΝΤ, ενώ σε ολόκληρη την Ευρώπη παρατηρείται συνεχής μείωση των τιμών. Ξεχνά ότι είχε προηγηθεί η μεγαλύτερη βύθιση τιμών σε ειρηνική περίοδο, απόρροια και των φόρων (ΕΝΦΙΑ) που οι ίδιοι επέβαλαν (δηλαδή η Τρόικα), προκειμένου να επιτευχθούν υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα και να πληρωθούν οι δανειστές τους τόκους στο ακέραιο. Χαμηλή ανάπτυξη (1,4% του ΑΕΠ το 2017 έναντι 2,4% στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 5% στην Ιρλανδία) εντοπίζει η ΕΚΤ. Παραβλέπει, όμως, ότι με την εσωτερική υποτίμηση από 32% (κατώτατοι μισθοί) έως 100% (άνεργοι) δεν υπάρχει διαθέσιμο –προς κατανάλωση– εισόδημα. Και η ανασφάλεια επί ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ., τα capital controls, συν η μη ρύθμιση του Χρέους, δεν επιτρέπουν σε κανέναν να επενδύσει στη δόλια τούτη χώρα.
Αλλά, όλα αυτά μοιάζουν με αυτοεκπληρούμενη προφητεία: έρχονται εδώ σαν ύπατοι, εντέλλουν τη συνταγή (της αποτυχίας), και μετά κάνουν πολυσέλιδες εκθέσεις για να διαπιστώσουν ότι απέτυχε το πρόγραμμα…

Λανθάνον Μνημόνιο…

Από την «καθαρή έξοδο» του Αυγούστου, τώρα «στήνεται» σκηνικό παράτασης των Μνημονίων με άλλον μανδύα. Ο Ευ. Τσακαλώτος ετοιμάζει το Μνημόνιο με το εθνόσημο. Δηλαδή το κυβερνητικό Μνημόνιο έναντι της Τρόικας προκειμένου να αποσπάσει υποσχέσεις περί διαρρύθμισης του Χρέους σταδιακά και αναλόγως των «μεταρρυθμίσεων»… Μάλιστα, πολλές από τις… καυτές εκκρεμότητες του Γ’ Μνημονίου που δεν θα ολοκληρωθούν με την Τέταρτη Αξιολόγηση του Ιουνίου (προκειμένου η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝ.ΕΛ. να μην προκαλέσει και άλλο το εκλογικό της ακροατήριο), θα εφαρμοστούν από την επόμενη κυβέρνηση μέσω του… λανθάνοντος Μνημονίου.

Δουλειές φέρνουν μόνον οι ιδιωτικές επενδύσεις…

Στην Ευρώπη επικρατεί επενδυτικός οργασμός, στην Ελλάδα κινούμαστε με τον… αραμπά. Στην Ελλάδα γίνονται οι μισές επενδύσεις από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που οδηγεί στην απαξίωση τον παραγωγικό ιστό.Ο ΣΕΒ μέτρησε ότι σε σχέση με το 2008 λείπουν το 2017 επενδύσεις ύψους 45 δισ. ευρώ.
Γι’ αυτό στην Ελλάδα χρειαζόμαστε ένα μεταρρυθμιστικό «big bang» για να ξαναμπούν αυτά τα χρήματα στην Οικονομία. Για να πείσει τις αγορές και τους επενδυτές να την ξαναβάλουν στον διεθνή επενδυτικό χάρτη, η Ελλάδα, κατά τον ΣΕΒ, χρειάζεται να κάνει διπλή μεταρρυθμιστική προσπάθεια. «Η ανάπτυξη από εδώ και πέρα θα είναι συνάρτηση της κατανομής των επενδύσεων στη βάση της σχετικής κερδοφορίας των διαφόρων κλάδων της Οικονομίας. Και όσο πιο βέλτιστη είναι η κατανομή αυτή των πόρων, λόγω και της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων, τόσο μεγαλύτερο θα είναι το επίπεδο ευημερίας», επισημαίνει. Ο ΣΕΒ προειδοποιεί ότι προσπάθειες επαναφοράς αποσταθεροποιητικών πολιτικών και πρακτικών του παρελθόντος που οδήγησαν στην καταστροφή, θα ακυρώσουν τα οφέλη των μεταρρυθμίσεων και θα επαναφέρουν σύντομα τη χώρα σε νέα κρίση.

Πλειστηριασμοί για λίγους

Από τους 123 αναρτηθέντες –έως τις 11 Απριλίου 2018– πλειστηριασμούς, 71 ολοκληρώθηκαν, 14 ανεστάλησαν, και 38 κηρύχθηκαν άγονοι, σύμφωνα με τον Συμβολαιογραφικό Σύλλογο Εφετείων Αθηνών-Πειραιώς-Αιγαίου & Δωδεκανήσου. Οι άμεσα ενδιαφερόμενοι και εμπλεκόμενοι στη διαδικασία, έχουν πλήρη και έγκαιρη ενημέρωση, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική πλατφόρμα είναι δημόσια.

 

Η ΕΚΤ θα εγγυάται τις καταθέσεις μας

Oι καταθέτες της Ευρωζώνης θα βγουν αλώβητοι από μια κρίση αν οι κυβερνήσεις τους συμφωνήσουν στη δημιουργία ενός κοινού μηχανισμού προστασίας των καταθέσεων που ήδη σχεδιάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο μηχανισμός θα προστατεύει καταθέσεις έως και 100.000 ευρώ σε οποιαδήποτε τράπεζα, μέσω ενός ταμείου 38 δισ. ευρώ που θα χρηματοδοτείται από τράπεζες και θα καλύπτεται από τις κυβερνήσεις τους.

Ο Μιχάλης Σάλλας επιμένει

Αμετακίνητος στη θέση του ότι μετά τον Αύγουστο του 2018 η Ελλάδα πρέπει να επιταχύνει την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, χωρίς όμως να μπει σε μια νέα μνημονιακού χαρακτήρα επιτροπεία, με νέα μέτρα και νέους περιορισμούς στη δημοσιονομική πολιτική, δηλώνει στην επιθεώρηση «Foreign Affairs» o πρόεδρος του Lyctos Group Μιχάλης Σάλλας. Ο ιδρυτής και πρώην πρόεδρος της Τράπεζας Πειραιώς υπογραμμίζει ότι πρέπει να υπάρχει για την Ελλάδα ένα πλήρες και αναλυτικό πρόγραμμα διευκόλυνσης Χρέους με αυτοματισμούς και συγκεκριμένες παραμέτρους.

Στον υπόλοιπο κόσμο, τα μετρητά καταργούνται.

Η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μια χώρα χωρίς μετρητά μέσα στην επόμενη δεκαετία, αλλά αυτό απαιτεί σημαντικές αλλαγές και υιοθέτηση ιδεών και προτάσεων από άλλες χώρες, όπως η Σουηδία. Αυτό, τουλάχιστον, υποστηρίζει η βρετανική Revolut, μία από τις ταχύτερες αναπτυσσόμενες εταιρίες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Η εταιρία λανσάρισε μια νέα υπηρεσία έκδοσης εικονικών καρτών μίας χρήσης, όπου τα στοιχεία της κάρτας αλλάζουν αυτόματα ύστερα από κάθε συναλλαγή! Ο ιδρυτής της Revolut, Βλαντ Γιατσένκο, επισημαίνει ότι μια αληθινά χωρίς μετρητά κοινωνία σύντομα θα είναι ο γενικός κανόνας στον πολιτισμένο κόσμο. Μόνο το 2017 εκτιμάται ότι οι χωρίς μετρητά συναλλαγές αυξήθηκαν κατά 10,5% και αντιπροσώπευαν πάνω από 522,4 δισ. συναλλαγές παγκοσμίως, ενώ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν ότι θα αντιπροσωπεύουν περισσότερα από 725 δισ. έως το 2020.

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα