Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πολύνα Γκιωνάκη: «Χωρίς δόξα και χρήμα ο κόσμος σε ξεχνά»

Ηθοποιός, σκηνοθέτης , συγγραφέας, και εντυπωσιακή γυναίκα, φέρει ένα από τα πιο «βαριά» καλλιτεχνικά ονόματα της ελληνικής σκηνής, αφού πατέρας της ήταν ένας από τους κορυφαίους κωμικούς μας. Στην προσωπική της ζωή δεν γνώρισε την ευτυχία, αφού κάποια στιγμή κακοποιήθηκε κιόλας. Αυτό δεν την απέτρεψε όμως από το να κάνει τις εμπειρίες της έργα και να τα παρουσιάζει φιλοσοφημένα στο θέατρο μιλώντας έτσι εκ μέρους όλων των γυναικών που βρέθηκαν στην ίδια θέση. Την εποχή αυτή παρουσιάζει στο θέατρο «Αλκμήνη» το έργο της «Ονομάζομαι Άγνωστη», κάθε Παρασκευή,στις 21.00, & Σάββατο στις 19.00. Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την Πολύνα Γκιωνάκη.

Κυρία Γκιωνάκη, έχετε γνωρίσει μεγάλη επιτυχία με το έργο που γράψατε και πρωταγωνιστήσατε, το «Κόκκινη Μνήμη». Τώρα ανεβάσατε στο θέατρο «Αλκμήνη» μια καινούργια, πάλι δική σας, παράσταση, το «Ονομάζομαι άγνωστη». Και αυτό το έργο αφορά καταστάσεις που βιώσατε, όπως το πρώτο; Και ο τίτλος τι σημαίνει; «Το έργο αφορά καταστάσεις που βιώνουμε όλοι μας καθημερινά, όπως η μοναξιά, η απελπισία, η προδοσία, και η ματαιότητα, γιατί όλους μάς περιμένει μια συνάντηση με το τέλος, μόνο που δεν γνωρίζουμε την ημέρα και την ώρα. Ο τίτλος «Ονομάζομαι Άγνωστη» σημαίνει ότι ο κόσμος σε ξεχνά όταν δεν σε συνοδεύουν πια δόξα και χρήμα».

Τι μηνύματα θέλετε να περνάτε στους θεατές με τα θέματα που παρουσιάζετε; «Ανθρώπινα μηνύματα, όπως η αγάπη, η καλοσύνη, γιατί αισθάνομαι ότι σήμερα, μέσα στο άγχος της επιβίωσης, έχουμε ξεχάσει τι θα πει συντροφικότητα, οι άνθρωποι γίνανε όλοι ρομπότ. Ποιος με αγαπάει; ( αναρωτιέται η ηρωίδα του έργου) και δεν κράτα ένα ανθρώπινο χέρι, αλλά το λουρί της σκυλίτσας της».

Θα ήθελα να μου λύσετε μια απορία. Όταν ένας άνδρας είναι βάναυσος δεν μπορεί να «κρυφτεί» για πολύ. Τι μπορεί να αναχαιτίσει μια γυναίκα να φύγει από κοντά του, αμέσως μόλις αντιληφθεί κάτι τέτοιο; «Η βαναυσότητα δεν φαίνεται από την αρχή, ξεκινάει με την ψυχολογική βία και προχωράει στη λεκτική και καταλήγει στη σωματική. Όταν η γυναίκα το αντιληφθεί είναι δύσκολο να απομακρυνθεί. Ο φόβος είναι κυρίαρχος».

Εσείς είστε μια ωραία, έξυπνη και επιτυχημένη γυναίκα. Πώς αντέξατε αυτό το μαρτύριο; Γιατί την αγάπη δεν θα τη δεχόμουνα ποτέ σαν δικαιολογία… «Δεν το άντεξα, έφυγα. Άργησα, γιατί οι βίαιοι άνδρες, οι περισσότεροι είναι χειριστικοί και ευφυείς».

Τουλάχιστον τα παιδικά σας χρόνια ήταν ευτυχισμένα, με ένα τόσο διάσημο μπαμπά; «Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι τον πάτερα μου λόγω δουλειάς (πρωί γυρίσματα και βράδυ θέατρο) δεν τον χαιρόμουν όσο ήθελα σαν παιδί… τα παιδικά μου χρόνια ήταν ευτυχισμένα!».

Όταν ο ένας ή και οι δύο γονείς έχουν τέτοια δημοσιότητα τα παιδιά πληρώνουν ένα ακριβό τίμημα; Εσείς θα προτιμούσατε να είχατε έναν απλό – συνηθισμένο άνθρωπο για γονιό; «Ήθελα, θέλω, τον δικό μου πατέρα».

Με τη μητέρα σας τη Ζέτα, που είναι υπέροχος άνθρωπος, πώς ήταν η σχέση σας, και με την αδελφή σας; «Με όλη την οικογένεια η σχέση μου είναι υπέροχη. Με την αδελφή μου είμαστε αγαπημένες, και κάθε μέρα ευχαριστώ το Θεό που έχω κοντά μου τη μητέρα μου»

Το επίθετό σας επηρέασε το χαρακτήρα σας; Δηλαδή «εγώ είμαι κόρη του Γκιωνάκη…» και να πάρουν τα μυαλά σας αέρα; «Ευτυχώς όχι, και αυτό το οφείλω στη μητέρα μου, μου έδωσε γερές βάσεις, αλλά και ο πατέρας μου υπήρξε καλός άνθρωπος, δεν είχε ποτέ έπαρση»

Από πολύ μικρή βγήκατε στο θέατρο. Μετανιώσατε για την επιλογή σας αυτή; Δεν είναι πολύ σκληρό το επάγγελμά σας, ειδικά στις μέρες μας που για να έχεις δουλειά πρέπει να είσαι πολύ καλά δικτυωμένη; «Δεν μετάνιωσα ούτε μια στιγμή που βγήκα στο θέατρο. Το μόνο που μετανιώνω είναι που δεν πήγα στη Σχολή του Εθνικού, γιατί πιστεύω ότι από εκεί ανοίγονται άλλοι ορίζοντες».

Γιατί προτιμάτε να είστε μόνη σας στη σκηνή και δεν συμμετέχετε σε ένα μεγάλο θίασο; «Δεν το προτιμώ καθόλου, όταν με καλέσει ένας παραγωγός να συμμετέχω σε έναν καλό θίασο, θα το κάνω»

Και ο γιος σας ακολούθησε τα δικά σας και του παππού του τα βήματα. Σας βρίσκει σύμφωνη αυτό; «Συμφωνώ με οτιδήποτε κάνει ευτυχισμένη τη ζωή του γιου μου. Είναι εγωιστικό να ζητάμε να κάνουν τα παιδιά αυτό που εμείς επιθυμούμε »

Σας συμβουλεύει ο γιος σας ή τον συμβουλεύετε; «Αλληλο-συμβουλευόμαστε ποιος ακούει ποιον…»

Οι τρεις γάμοι που έχετε κάνει ήταν από ανασφάλεια μη μείνετε μόνη; «Ήταν από μεγάλη επιθυμία μου να έχω σωστό σύντροφο. Μάλλον ήμουν άτυχη με τους άνδρες. Σήμερα μένω μόνη μου και μπορώ να σας πω ότι είμαι πολύ καλή συντροφιά».

Όταν ο δήμαρχος Γιώργος Καμίνης έβγαλε το όνομα του πατέρα σας από ένα θέατρο στο Αιγάλεω, στο οποίο είχε δοθεί το όνομά του μαζί με του Λάμπρου Κωνσταντάρα, πώς αντιδράσατε; Του Κωνσταντάρα διατηρήθηκε και προστέθηκε και της Ρένας Βλαχοπούλου στη συνέχεια… «Στεναχωρήθηκα πολύ στην αρχή, στην Ελλάδα τιμούσαν τους νεκρούς, σήμερα δεν υπάρχει τίποτα, δεν μπορώ να εκφέρω άλλη λέξη παρά μόνο μία: ΝΤΡΟΠΗ! Ο πατέρας μου υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους ηθοποιούς στη χώρα μας, θα υπάρχει στη μνήμη όλου του κόσμου, ακόμα και αν κατεβάσει ταμπέλες με το όνομά του ο δήμαρχος Καμίνης».

Αποφασίζετε με την καρδιά ή το μυαλό τώρα πια; Μάθατε από τα λάθη σας; «Κανείς δεν έμαθε από τα λάθη των άλλων, αποφάσιζα με την καρδιά και παρορμητικά. Αποφασίζω με το μυαλό κα την καρδιά».

Τι φοβάται, τι δεν αποχωρίζεται, τι ελπίζει η Πολύνα; «Δεν αποχωρίζομαι τους ανθρώπους, αγαπώ… φοβάμαι για την υγεία τους και ελπίζω ότι η αυριανή μέρα θα είναι καλύτερη για όλο τον κόσμο».

Το ποτήρι το βλέπετε μισογεμάτο ή μισοάδειο; Είστε αισιόδοξο άτομο; «Ακόμα και όταν το ποτήρι είναι άδειο πιστεύω ότι θα το δω γεμάτο, πιστεύω στη δύναμη του Θεού και τη δική μας»

Προσέχετε και την εμφάνισή σας. Τα ρούχα σας είναι δημιουργίες της μεγάλης Λουκίας. Είστε φαν της μόδας; «Μου αρέσει η κομψότητα και η Λουκία είναι μοναδική σε αυτό».

Η μεγαλύτερη αρετή και το μεγαλύτερο ελάττωμα σε έναν άνθρωπο; «Η καλοσύνη και το να ξέρεις να συγχωρείς είναι σημαντικό και σε πάει μπροστά .Δεν αντέχω την κακοήθεια, την αναίδεια και το ψέμα. Ας λέμε ένα ευχαριστώ κάθε πρωί για όλα όσα έχουμε.. .η ζωή δεν είναι δεδομένη»

Μια ευχή σας; «Εύχομαι να έχουμε την υγεία μας και ένα ευλογημένο αύριο…».

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα