Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Πού είναι τα «παιδιά» του Χριστόδουλου;

Σημειολογικά κάποιοι διέμειναν, για κάποιο διάστημα, μετά τον θάνατο του Χριστόδουλου στο… Θεολογικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας στην Αγία Βαρβάρα. Σήμερα, περίπου δέκα χρόνια μετά την εκδημία του μακαριστού, όλοι τους, χωρίς εξαιρέσεις, βρίσκονται σε κομβικές θέσεις της Εκκλησίας, κάποιοι, δε, εξ αυτών φιλοδοξούν να διεκδικήσουν στο εγγύς μέλλον για τον εαυτό τους ένα καλύτερο αύριο, είτε αυτό σημαίνει είσοδο στην Ιεραρχία είτε ένα κεντρικό πόστο στην καρδιά του διοικητικού μηχανισμού της Εκκλησίας στη Μονή Πετράκη. Ο «τέως» Ο 65χρονος σήμερα τιτουλάριος μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος Κουμαριανός είναι ο πλέον προβεβλημένος των συνεργατών του μακαριστού. Παραιτήθηκε από μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων το 2005, εξαιτίας των φημολογούμενων τότε σκανδάλων στην «αυλή» του Χριστόδουλου. Ακόμα και οι αντίπαλοι του μακαριστού στην Ιεραρχία αναγνωρίζουν σήμερα ότι «θυσιάστηκε», και η τελευταία επιθυμία του Χριστόδουλου για «αποκατάστασή» του αντηχεί στα αυτιά τους. Συμπαραστάθηκε όσο κανένας άλλος στον δοκιμαζόμενο Αρχιεπίσκοπο το 2008 και ήταν αυτός που του έκλεισε τα μάτια…  Εσχάτως ακούγεται αρκετά το όνομά του για τη Μητρόπολη Παραμυθίας, Φιλιατών και Γηρομερίου (Θεσπρωτία), εφόσον ο 88χρονος υπέργηρος νυν μητροπολίτης Τίτος Παπανάκος κινήσει τις διαδικασίες αποχώρησής του.

Ο εκπρόσωπος

Ο 50χρονος πρώην εκπρόσωπος Τύπου του μακαριστού Αρχιεπισκόπου, αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, είναι και αυτός Βολιώτης όπως ο Θεόκλητος, και «ήρθαν» στην Αθήνα μαζί με τον Χριστόδουλο το 1998. Αν και πολλές φορές τού χρεώθηκαν από ιεράρχες της εποχής διάφορα δημοσιεύματα, του αναγνωρίζεται ότι λειτούργησε θετικά για τον τότε Αρχιεπίσκοπο σε επικοινωνιακό επίπεδο. Σήμερα έχει επιστρέψει στην γενέτειρά του στον Βόλο, και είναι ιεροκήρυκας της τοπικής Μητροπόλεως και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής. Είναι ενεργό μέλος της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτισμικής Ταυτότητας για τους εορτασμούς της 200ετηρίδος από το 1821.

Το «δεξί χέρι»

Μαζί με τον αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο Κουλιανόπουλο ο σημερινός πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλαδελφείας και Νέας Ιωνίας αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Αρβανίτης ήταν οι δύο αγαπημένοι διάκοι του μακαριστού. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει τους λυγμούς τους πάνω από το ανοιχτό φέρετρο του Χριστόδουλου τη στιγμή της ταφής και τις οιμωγές τους «πού μας αφήνεις πατέρα μας»! Ο Αμοργιανός στην καταγωγή αρχιμανδρίτης «παίζει δυνατά» για Μητρόπολη στη Βόρεια Ελλάδα ή στο Κεντρικό Αιγαίο… Χαίρει μεγάλης εκτίμησης στους κύκλους της Ιεραρχίας και έχει τη στήριξη δύο διακεκριμένων μητροπολιτών, του Νέας Ιωνίας Γαβριήλ και του Ιωαννίνων Μάξιμου. .

Ο πολύτιμος

Ο έτερος διάκονος του Χριστόδουλου, ο αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Κουλιανόπουλος είναι σήμερα προϊστάμενος της Αγίας Σοφίας Νέου Ψυχικού, μίας κομβικής ενορίας. Αν και δεν έχει εκφράσει ανοιχτά φιλοδοξίες για κάποια Μητρόπολη (ίσως είναι ακόμα αρκετά νωρίς), είναι από τους αρχιμανδρίτες που κάποια στιγμή θα κρούσουν με αξιώσεις τη θύρα της σεπτής Ιεραρχίας. Όπως και στον αρχιμανδρίτη Επιφάνιο Αρβανίτη, έτσι και στον πατέρα Ιωαννίκιο αλλά και τον αρχιμανδρίτη Άνθιμο Ρεγγίδη ο μακαριστός κατέλειπε, με αναφορά στη προσωπική του διαθήκη, από ένα εγκόλπιο ως ενθύμιον για την μέχρι τέλους διακόνησή του «μετ΄ αυταπαρνήσεως παραδειγματικής».

Το δίδυμο

Οι δύο αρχιμανδρίτες Άνθιμος Ρεγγίδης και Νικόλαος Κλάδης είναι οι λιγότερο προβεβλημένοι όλων. Ο πατέρας Άνθιμος ήταν εις εκ των διακόνων που διαβεβαίωσε για το γνήσιο της διαθήκης του μακαριστού. Σήμερα είναι πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου στη Μητρόπολη Αλεξανδρουπόλεως, ενώ ο αρχιμανδρίτης Νικόλαος Κλάδης είναι προϊστάμενος του Αγίου Νικολάου Καλλιθέας. Ο πατέρας Νικόλαος έχει αναπτύξει ένα εκτεταμένο φιλανθρωπικό δίκτυο στην Καλλιθέα, προσφέροντας καθημερινά 280 μερίδες φαγητού σε άτομα διαφόρων ηλικιών και θρησκευμάτων αξιοποιώντας έναν «στρατό» εθελοντών περί τους 500 τον αριθμό.

 

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα