Ελλάδα

Πολιτική

Οικονομία

Επιχειρήσεις

Εκκλησία

Υγεία

Αυτοκίνητο

Το άρθρο της ημέρας

Άρθρογραφία

Συνεντεύξεις

Social Life με την Τίνα

Προσπαθούν να χρυσώσουν το «χάπι» του ΕΝΦΙΑ
Αξίες… καθόλου αντικειμενικές

Με την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 200.000 στα 250.000 ευρώ και την περίτεχνη αυξομείωση των συντελεστών φορολογίας του ΕΝΦΙΑ προσπαθεί η κυβέρνηση να κουκουλώσει το νέο «φιάσκο με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων».
Την ερχόμενη Πέμπτη, το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει –επιτέλους– τους πίνακες με τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων με βάση τις οποίες θα υπολογισθούν όχι μόνον ο ΕΝΦΙΑ, αλλά και οι 30 φόροι που επιβαρύνουν το ακίνητο κάθε πολίτη.
Το πρώτο συμπέρασμα που θα αποκομίσει ο κάθε ιδιοκτήτης διαβάζοντας τους νέους πίνακες των αντικειμενικών αξιών είναι ότι δεν είναι… αντικειμενικές, δηλαδή ουδεμία σχέση έχουν με τις πραγματικές αξίες πάνω στις οποίες γίνονται σήμερα οι ελάχιστες συναλλαγές.
Με έκπληξη οι ιδιοκτήτες θα διαπιστώσουν ότι το υπουργείο Οικονομικών δεν αλλάζει τους συντελεστές εμπορικότητας των ακινήτων, οι οποίοι παραμένουν ως είχαν, μόνο για να θυμίζουν τις παλιές, καλές εποχές της «φούσκας» που όλοι πληρώνουμε σήμερα.
Για να ξεπεράσει το πρόβλημα με τα προ-απαιτούμενα της 4ης Αξιολόγησης και τους Θεσμούς, που δεν «τρώνε κουτόχορτο», το υπουργείο Οικονομικών πέρασε ειδική διάταξη στο πολυνομοσχέδιο, που προβλέπει τη σύσταση Μόνιμης Υπηρεσίας στην οδό Καραγεώργη Σερβίας, που θα έχει ως αντικείμενο τη διαμόρφωση νέων αντικειμενικών αξιών των ακινήτων κάθε χρόνο! Αφού δεν μπορούν οι πραγματικές αξίες να πλησιάσουν τις αντικειμενικές, το υπουργείο θα ανακοινώνει κάθε χρόνο νέες διορθωμένες αξίες με την ελπίδα ότι… κάποτε θα συναντηθούν!
Το μεγάλο «ρουσφέτι» του υπουργείου Οικονομικών με τις νέες αντικειμενικές αξίες αφορά τους αγρότες. Για μία ακόμη φορά το υπουργείο δεν κατάφερε να προσδιορίσει και να υπολογίσει την αξία των αγροτεμαχίων και των οικοπέδων εκτός σχεδίου. Επομένως, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων γλιτώνουν το Φόρο Ιδιοκτησίας. Πρόκειται για φορολογητέα ύλη αξίας τουλάχιστον 110 δισ. που παραμένει αφορολόγητη τη στιγμή που περίπου 500.000 ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων θα κληθούν να πληρώσουν, εκτός από τον κύριο ΕΝΦΙΑ, και τον παράλογο, παράνομο και αντισυνταγματικό «συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ», ώστε να συμπληρωθεί ο στόχος των 2,65 δισ. ευρώ που γράφει ο Προϋπολογισμός.
Ο κ. Τσακαλώτος σε όλους τους τόνους διαβεβαιώνει ότι το 67% των φορολογουμένων, δηλαδή περίπου 4,25 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων, δεν θα δουν μεταβολή στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος. Ξέχασε, όμως, να αναφέρει ότι μόλις αλλάξουν οι αντικειμενικές αξίες, αυτομάτως αλλάζει η φορολόγηση στις κληρονομιές, τις μεταβιβάσεις, τα δημοτικά τέλη, και, φυσικά, για τα τεκμήρια εισοδήματος.
Το 15% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 950.000 ιδιοκτήτες, θα δουν αυξήσεις οι οποίες, όμως, στην πλειονότητα των περιπτώσεων –λέει ο Τσακαλώτος– δεν θα ξεπερνούν τα 20 ευρώ. Το 18% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 1,15 εκατ. ιδιοκτήτες, θα δουν μειώσεις στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Η αλήθεια είναι ότι στο 60% των περιοχών-ζωνών της χώρας, δηλαδή περίπου 6.070 περιοχές, έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.
Μεγαλύτερες αυξήσεις αναμένονται στο κέντρο της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, στα Χανιά, στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, και σε άλλα τουριστικά νησιά των Κυκλάδων, καθώς και σε παραλιακές περιοχές με εξοχικές και τουριστικές κατοικίες.

Τρομακτικές αυξήσεις θα γίνουν στη Μεσσηνία, που έχει αναβαθμιστεί σημαντικά από τη λειτουργία του «Costa Navarino», στη Χαλκιδική, στο παραλιακό μέτωπο της Αθήνας και σε άλλες περιοχές που έως πρόσφατα χαρακτηρίζονταν υποβαθμισμένες, αλλά λόγω Airbnb και διάφορων έργων που έχουν ολοκληρωθεί, έχουν πλέον αναβαθμιστεί σημαντικά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι περιοχές του Φαλήρου και της Καλλιθέας που γειτνιάζουν με το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος».
Σε μια περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 600 ευρώ ο κύριος φόρος ΕΝΦΙΑ που χρεώνεται στον ιδιοκτήτη ανέρχεται σήμερα στα 246,40 ευρώ. Παρά την αύξηση της τιμής ζώνης από τα 600 στα 750 ευρώ, ο κύριος ΕΝΦΙΑ παραμένει ο ίδιος. Όμως, η αύξηση οδηγεί τη συνολική ακίνητη περιουσία του συγκεκριμένου ιδιοκτήτη σε πιο υψηλό κλιμάκιο φόρου.
Εδώ η κυβέρνηση υπόσχεται ότι θα αυξήσει το αφορολόγητο όριο από τα 200.000 ευρώ αντικειμενικής αξίας της ακίνητης περιουσίας προς το όριο των 250.000 ευρώ, χωρίς παράλληλη παρέμβαση στους συντελεστές του βασικού φόρου.
Σε άλλη περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 650 ευρώ ο κύριος ΕΝΦΙΑ που επιβάλλεται στον ιδιοκτήτη ανέρχεται σήμερα στα 246,40 ευρώ. Αν η τιμή ζώνης αυξηθεί στα 850 ευρώ, τότε ο ΕΝΦΙΑ αυξάνεται στα 255,2 ευρώ, επέρχεται δηλαδή αύξηση 8,8 ευρώ.
Σε περιοχή με σημερινή τιμή ζώνης 1.400 ευρώ ο κύριος ΕΝΦΙΑ που χρεώνεται στον ιδιοκτήτη ανέρχεται σήμερα στα 325,6 ευρώ. Με τη μείωση της τιμής ζώνης στα 1.200 ευρώ δεν επέρχεται μείωση του ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν αλλάζει το κλιμάκιο του φόρου.

Ποιοι φόροι επιβαρύνονται από τις νέες αντικειμενικές

1. ΕΝΦΙΑ ανά περιουσιακό στοιχείο
Κτίσματα: 2,5-16,25 ευρώ/τ.μ.
Οικόπεδα: 0,0037-11,25 ευρώ/τ.μ.
2. Συμπληρωματικός φόρος στο σύνολο της περιουσίας – αφορολόγητο 200.000 ευρώ
Φυσικά πρόσωπα: 1‰ – 1%
Νομικά πρόσωπα: 2,5 – 5‰
3. Δημοτικό τέλος ακίνητης περιουσίας (ΤΑΠ):0,25 – 0,35‰
4. Τεκμαρτό εισόδημα ιδιοχρησιμοποίησης επαγγελματικής στέγης: 3% επί της αντικειμενικής
5. Ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα από εκμίσθωση/δωρεάν παραχώρηση χρήσης ακινήτου: 3% επί της αντικειμενικής αξίας
6. Αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης σε ιδιοκτήτη ή μισθωμένη α’ + β’ κατοικία: ανάλογα με το εμβαδόν
7. Δημοτικός φόρος μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτων
8. Φόρος Διανομής Ακινήτων: 0,75%
9. Φόρος Ανταλλαγής: 1,5%
10. Φόρος Μεταβίβασης – Χρησικτησίας Ακινήτων: 3%
11. ΦΠΑ για νεόδμητα κτίσματα και στην αντιπαροχή επί της αξίας των κτισμάτων: 24%
12. Δημοτικός φόρος στο φόρο μεταβίβασης ακινήτων: 3% επί του φόρου μεταβίβασης και φόρος υπέρ Νομαρχιακών Ταμείων Οδοποιίας: 7% επί του φόρου μεταβίβασης
13. Αναλογικό τέλος μεταγραφής μεταβιβαστικών συμβολαίων:
4,75‰ σε έμμισθα υποθηκοφυλακεία
5‰ + 1‰ στα νέα κτηματολογικά γραφεία
14. Φόρος Ακίνητης Περιουσίας Υπεράκτιων Εταιριών: 15%
15. Φόρος Κληρονομιάς – Γονικής Παροχής
16. Φόρος Δωρεάς
17. Αναλογικό τέλος κτηματογράφησης το οποίο καταβάλλεται προς το Ελληνικό Κτηματολόγιο: 1‰ επί της αντικειμενικής αξίας που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ, με όριο τα 900 ευρώ
18. Εισφορές σε γη και χρήμα για ένταξη σε σχέδια πόλεων
Σε γη: 10% έως 50%
Σε χρήμα: έως 25%
19. Πολεοδομικά πρόστιμα κατασκευής ή διατήρησης αυθαιρέτων
20. Αναλογικό τέλος μεταγραφής δωρεών και γονικών παροχών:
7,75‰ στα υποθηκοφυλακεία
8‰ + 1‰ στα νέα κτηματολογικά γραφεία.

Συντάκτης

Η βιογραφία του Κ. Μήτση

Social life με την Τίνα